Mobiliteit: ook jouw grootste CO2-voetafdruk?

Hoe vaak stap jij in het vliegtuig? Of heb je geen zin om op de fiets te stappen? Jouw vervoerskeuzes bepalen een heel groot deel van jouw CO2-uitstoot.


 • Door

  Team Nudge

  10 juli 2017

Onze CO2-uitstoot: de topscorers

Een gemiddels Nederlands gezin van 2,2 personen veroorzaakt elk jaar ongeveer 23 ton CO2. Hoe produceren we die uitstoot? Milieu Centraal geeft het volgende lijstje:

 1. Eten (met vlees als belangrijkste aspect): 5,6 ton
 2. Vervoer: 5,4 ton
 3. Energieverbruik in huis: 4,0 ton
 4. Huis en inrichting: 3,3 ton
 5. Vrije tijd en studie: 2,4 ton
 6. Kleding en persoonlijke verzorging: 1,8 ton

Het grootste deel van de duurzaamheidscampagnes gaat over energie besparen en opwekken bij jou thuis. Maar kijkend naar de cijfers, is het hoog tijd om ook eens goed te gaan kijken naar onze mobiliteit. Want dagelijks met de auto naar je werk gaan én elk jaar een paar keer in een vliegtuig stappen, dat zorgt voor een flink grotere klimaatimpact dan wonen in een huis met een laag energielabel.

Energiezuinig huis: investering

Wie een eigen huis heeft, kan veel winst behalen door het energielabel van de woning te verbeteren. Om een idee te geven: gemiddeld is het verschil in CO2-uitstoot tussen een woning met energielabel G en eentje met energielabel A zo'n 7 ton per jaar. Veel duurzaamheidscampagnes richten zich daarom op wonen: met isolatie, zonnepanelen of een zonneboiler zet je forse stappen. Zo zet je forse stappen om je klimaatvoetafdruk te reduceren, zonder dat je je gedrag hoeft te veranderen. Anderzijds: het zijn stappen die wel een fikse investering vragen.

Mobiliteit: andere keuzes maken

Mobiliteit staat nog hoger in de uitstoot-topscorelijst. Mobiliteit is ook een uitstootcomponent van onze voeding en alle spullen die we kopen, maar daar is het een stuk onzichtbaarder. Als het gaat om jouw eigen mobiliteit, zijn de keuzes die je maakt heel helder. Dat begint bij je dagelijkse ritten naar je werk, je opleiding of naar het winkelcentrum: ga je met de auto of stap je op de fiets of in de trein? En als je dan toch met de auto gaat: rijd je elektrisch of op groengas? Of rijd je mee met een collega? 

Minder vliegen: grote impact

Eigenlijk weet iedereen het wel: deCO2-uitstoot van vliegen is enorm. Toch blijft Schiphol in hoog tempo groeien en vliegen we met z'n allen alleen maar steeds vaker en steeds verder. Anderzijds verschijnt er ook steeds duidelijker een tegengeluid in de media. Afgelopen maanden besteedden zo'n beetje alle gedrukte media in de aanloop naar de zomervakantie aandacht aan de grote milieu-impact van vliegen. Wanneer wordt vliegen 'het nieuwe roken'? ;-D

Je mobiliteitsimpact verkleinen?

Je mobiliteitsimpact verkleinen, dat is vaak simpelweg een kwestie van andere keuzes maken. Ga je de uitdaging aan?

 • Ga met het openbaar vervoer en de fiets naar je werk 
 • Stap minder in het vliegtuig
 • Kies voor vakanties dichterbij
 • Als je auto rijdt, kies dan voor een kleine zuinige auto, rijd elektrisch of op groengas, en schakel om naar een zuinige rijstijl 
 • Overweeg om te gaan autodelen 

 

De gegevens uit bovenstaande infographic komen van​ de Klimaatklappers van MilieuCentraal en het NRC-artikel Wat u zelf kunt doen om het klimaat te redden.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Gert Van dam 13 april 2018

Met mijn berekening is het anders: 2,2 personen x 365 is 803 porties per jaar. Als je 5600kg co2 deelt door 2,6 kg co2 per kg kip. Kom je uit op ongeveer 2150 kg vlees. Dat zou betekenen dat je 2,7 kg kippenvlees eet per persoon per dag. Dan mag je inderdaad wel iets vlees minderen.