De praatpaal: van overbodig tot hoog nodig

De ANWB-praatpalen zijn na jarenlang trouwe dienst nog lastig weg te denken uit het straatbeeld. Toch heeft Rijkswaterstaat ze per 1 juli opgeheven. Ecoleon en VerdraaidGoed slaan de handen ineen voor de ontwikkeling van een duurzaam bestemmingsplan.


  • Door

    Team Nudge

    11 juli 2017

Je kent VerdraaidGoed misschien al van de projecten waarin zij schijnbaar nutteloze voorwerpen een nieuw leven inblazen. Zo vind je er hoe zij gedateerde treintijdborden omtoveren tot dienstbladen, notitieblokken en fotolijstjes. Jaarlijks worden ongeveer 15.000 van deze borden als onbruikbaar bestempeld door de NS spoordienst, maar dat betekent niet dat ze naar het oud vuil verbannen hoeven worden. Met een flinke dosis creativiteit en wat aanvullend materiaal zijn deze inmiddels overbodige voorwerpen vaak verrassend goed inzetbaar als dagelijkse gebruiksvoorwerpen!

Oud maar goud 

Laatst kwam VerdraaidGoed met een nieuw idee voor het upcyclen van niet meer bruikbare voorwerpen. Daarbij werden ze geïnspireerd door de ANWB-praatpaal. Dit gele gevaarte was bijna 60 jaar lang als een rots in de branding voor automobilisten met pech op de weg. Je kon hem al van ver zien opdoemen, als een baken in het landschap. Een botsing met een paaltje of een probleem onder de motorkap? De wegenwacht kwam ieder ANWB-lid uit zijn benarde positie halen. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn de palen inmiddels overbodig. Vanaf 1 juli stelde Ecoleon, in opdracht van Rijkswaterstaat, de palen buiten werking en haalde deze weg.

Op de markt

Ecoleon besloot een deel van de praatpalen meteen te verkopen. Dit om te voorkomen dat de organisatie met enkele duizenden praatpalen in een opslagruimte bleef zitten. Binnen enkele uren na het startschot van de verkoop waren alle palen weg. Als je al tijden een authentieke praatpaal voor 299 euro in je woonkamer had willen staan, dan was dit de uitgelezen kans. Heel wat geïnteresseerden moesten worden teleurgesteld: zij visten naast het net. Ook de tweede verkoop is inmiddels afgesloten. Om in aanmerking te komen als nieuwe eigenaar, moesten potentiële kopers eerst een plan indienen voor een duurzame blijvende bestemming.

Duurzame bestemming

Daarnaast zocht Ecoleon de samenwerking met VerdraaidGoed. Oprichtster Lisanne Addink-Dölle: “Wij vinden het mooi als we dit stukje Nederlandse geschiedenis kunnen behouden, maar dan in een ander jasje. Tijdens de eerste creatieve sessies hebben we ideeën bedacht in vijf verschillende categorieën. Zo zijn er ideeën geschetst om er laadpalen van te maken voor elektrische auto’s en fietsen. Ook als pratend informatiepunt in musea, langs stadswandelingen of bij bijzondere gebouwen zou hij het goed doen. Het mooiste idee vind ik zelf om er openbare watertappunten van te maken. Voor eerste hulp bij dorst."

100% gerecycled 

Op 1 juli werden alle praatpalen van een hoes voorzien. Deze hoezen zijn gemaakt van oude etalagedoeken, die zo ook nog een tweede leven krijgen. Zij dragen de opdruk “buiten werking”. Lisanne: “We naaien deze hoezen met Talentfabriek010, zodat we op deze manier kansarme vrouwen werk bieden. VerdraaidGoed houdt zo structureel twintig mensen aan het werk. Daar zijn we trots op.”

Binnenkort zal meer bekend worden over waar je de praatpalen uiteindelijk terug gaat zien. Vind je het, net als Rijkswaterstaat en de ANWB, lastig om (tijdelijk) afscheid te nemen van de vertrouwde paal, niet getreurd! Hier vind je een bouwplaat om je eigen creatie in elkaar te zetten.

Ben je benieuwd naar wat er komende tijd met de praatpalen gaat gebeuren? De ANWB lanceerde een webpagina met informatie over het icoon. Hier vind je alles wat je moet weten over de geschiedenis van de praatpaal, maar ook over wat je voortaan kunt doen als je op de weg staat met pech. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Thieme Hennis 13 juli 2017

Waarom niet laten staan en ze dienst te laten doen als mesh netwerk voor 3G / Wifi / en sensoren (luchtkwaliteit, weer, geluid)? Er is stroom, dataverbinding, alleen de toepassingen ontbreken nog. Wel jammer dat er al gekozen is om ze allemaal te verwijderen, maar volgens mij kun je heel goed gebruik maken van het feit dat ze een netwerk vormen. Dat is de grootste waarde en door ze weg te halen, haal je ook meteen de grootste waarde weg.

Gertie Schuurink 13 juli 2017

Naar mijn weten krijgen xxxx mensen van de 4000 die zich aanmeld hebben bericht dat ze hem krijgen. Worden dus niet meer openbaar verkocht.

De praatpalen hebben een eigen mobiel nummer. De centrale kon dus aan het nummer zien daar de hulp nodig was. Er is geen dataverbinding. Wel krijgen ze stroom via extreme voeding. In de paal zit wel een accu als de extreme uitvalt.
De communicatie unit is te oud om daar iets anders mee te doen. Ik zelfs gezien de leeftijd van meer dan 20 jaar dat deze geen simkaart heeft.
Het is te kostbaar om de hele paal om te bouwen en daar ook nog op de plek. Levens gevaarlijk zelfs.

Mocht er iemand meer technische informatie hebben hoor ik het graag.

Heleen Ballemans 14 juli 2017

Ha Thieme en Gertie,
bedankt voor jullie reacties! Het klopt wat Thieme zegt, inmiddels is ook de tweede deadline verstreken voor het kopen van een praatpaal. Hoe het de palen de komende tijd zal vergaan, dat blijft nog even spannend. Verschillende partijen zijn op het moment druk in de weer met het ontwikkelen van een nieuw bestemmingsplan. Daarbij spelen allerlei belangen en natuurlijk de technische mogelijkheden van het instrument een grote rol. Als je op de voet wilt volgen waar de praatpaal terecht gaat komen, kijk dan vooral even op de speciaal hiervoor opgezette Facebook-pagina: https://www.facebook.com/hetverhaalvandepraatpaal/.
Een fijne dag toegewenst!
Groet, Heleen