Think Big Act Now - wat kun jij doen om eco-neutraal te leven?

Hoe kun je jouw klimaatimpact zoveel mogelijk beperken? Waar kun je het beste beginnen, en wat heeft het meeste effect? Welke hypes hebben zin en welke niet? Het boek De verborgen impact laat zien hoe het zit en het geeft je concrete tips als je wilt verduurzamen.


  • Door

    Team Nudge

    12 juli 2017

In Nederland leven we van 4 aardbollen

In samenwerking met wetenschappers en creatieven maakt industrieel ontwerpster Babette Porcelijn onze impact op een heldere manier inzichtelijk. In het boek De verborgen impact ontrafelt ze de klimaatimpact van ons als Westerse consumenten. Die is veel groter dan we denken. In Nederland leven we of we 4 aardes tot onze beschikking hebben. Een groot deel van die impact is voor ons onzichtbaar. Die wordt gemaakt aan de andere kant van de wereld - bij de productie en het vervoer van eten, kleding en spullen die we kopen. In het onderzoek wordt ook een inschatting gemaakt van de schade aan ecosystemen, zoals bijvoorbeeld verzuring en ontbossing, en milieuvervuiling.

Waar heb je zelf invloed op?

De impact top 10 is het centrale plaatje in het boek. Het is de schakel tussen verborgen impact en zelf doen, want de top 10 laat zien waar jouw grootste impact zit zodat je daarmee aan de slag kunt gaan. In de top 10 zie je de jaarlijkse milieubelasting voor een gemiddelde Nederlandse consument - inclusief de verborgen impact. Een deel van je impact kun je zelf beïnvloeden, door minder te vliegen of minder vlees te eten. Maar voedselverspilling in de keten of de aanleg van wegen, daar kun je zelf minder makkelijk iets aan doen.

Wat heeft de meeste impact?

Babette zet allerlei duurzame discussies ook in perspectief. Zo ervaren we verpakking vaak als een belangrijk milieuonderwerp, maar als je alles doorrekent is de impact relatief klein. Wil je écht impact maken, dan draait het bij de meeste mensen om drie grote thema's: spullen, vlees eten en vervoer. En ook daarin presenteert ze verrassende (en soms ontnuchterende) inzichten. Gebruik het milieu niet als argument om een nieuwe, zuiniger auto te kopen. Want gemiddeld ga je pas na 13 jaar energie besparen met een zuiniger benzine-auto. Van de energie die het kost om een nieuwe auto te maken, kun je namelijk gemiddeld vijf jaar lang autorijden.

Maak je eigen plaatje

Als individuele consument kan jouw impact behoorlijk afwijken van dit gemiddelde consumptiepatroon. Als je jaarlijks 45.000 kilometer of meer in je auto zit, staat jouw autorijden meteen bovenaan jouw klimaatimpact. Net als wanneer je vaker of verder vliegt dan gemiddeld. De impact van vliegen (op de zesde plaats) is gebaseerd op een gemiddelde vliegafstand van 4.200 kilometer per jaar. Dat is bijvoorbeeld één retourtje van Schiphol naar Porto of Sicilië. Als je een twee keer zo lange vlucht maakt, is de milieubelasting meteen twee keer zo hoog. De impact van een retourticket naar Nieuw-Zeeland is even groot als van de hoeveelheid spullen die een gemiddelde consument in een heel jaar koopt. En natuurlijk, als je vegetarisch of veganistisch eet, dan is de klimaatimpact van jouw eten veel minder hoog. Eet je dan ook nog zoveel mogelijk lokale producten uit het seizoen, dan is je voedingsimpact minimaal. 

Het boek brengt de omvang en de urgentie van de klimaatproblematiek helder in beeld. Het geeft je zowel de 'grote inzichten' als de vertaalslag naar jouw dagelijks leven. Omdat je het complete plaatje ziet, in de juiste verhoudingen, maakt het heel duidelijk welke keuzes je kunt maken.

Bestel het boek en crowdfund zo een update

In de impact top 10 zijn de effecten van watergebruik, waterschaarste en de plastic soep nog niet meegenomen. Ook de forse milieu-impact van datacenters is nog niet zichtbaar. De onderzoekers van CE Delft hebben hun rekenmethodiek inmiddels verder aangescherpt en daarom wil Babette de impact top10 opnieuw laten doorrekenen. Die komt in de volgende, herziene druk van De verborgen impact.

Babette betaalt de kosten voor dit onderzoek uit eigen zak, omdat ze het té belangrijk vindt. Maar als je wilt meehelpen, dan graag! Als je het boek nu bestelt via de website Think Big Act Now, dan ontvang je de nieuwste druk mét de geactualiseerde top10.

Test je impactkennis en win een boek!

Via Nudge geeft Babette 3 boeken weg. Beantwoord de volgende vraag en mail je antwoord voor 15 augustus 2017 naar team@nudge.nl!

Ons zichtbaar energieverbruik zijn bijvoorbeeld benzine, gas en elektriciteitsgebruik in huis. Maar er zit ook energie verborgen in de productieketen van spullen en voedsel, en er gaat energie verloren bij energieopwekking.

Hoeveel van ons hele energiegebruik is verborgen?
A. een kwart
B. de helft
C. driekwart

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Micha van den Oord 2 augustus 2017

C

Micha van den Oord 2 augustus 2017

Haha, verkeerd gelezen. Ik zal het nog even mailen.
Ziet er interessant uit, vooral omdat het erop lijkt dat er echt berekeningen gemaakt zijn. Vaak wordt een bepaald gevoel uitvergroot. Ik ga het in elk geval bestellen!