5 duurzame tips om je (studenten)kamer in te richten

Als je voor het eerst op kamers gaat hoef je heus niet direct langs de meubelboulevard. Met tweedehands spullen ben je vaak een stuk goedkoper én duurzamer uit. We geven je 5 tips om dit lekker creatief aan te pakken. Ook mooi meegenomen: gereedschappen mogen in de schuur blijven, die zijn hier nauwelijks tot niet bij nodig!


  • Door

    Team Nudge

    14 juli 2017

De eindexamens zitten er inmiddels al een tijdje op en de zomer is in volle gang. Veel afgestudeerde middelbare scholieren maken over een aantal weken de stap naar het hoger onderwijs. Een nieuwe periode breekt aan in het leven van een kersverse student. Niet alleen wissel je van school, ook kom je in een andere omgeving terecht. Misschien verhuis je zelfs naar een onbekende stad. Om je thuis te voelen op je nieuwe plekje, wil je deze natuurlijk op een gezellige en persoonlijke manier inrichten. Waarom al je spullen nieuw kopen als je ook eerder gebruikte spullen een tweede leven kunt geven? Nudge geeft 5 tips om jouw kamer duurzaam-proof te maken. Zo creëer jij jouw eigen, unieke stijl. Het is simpel, ziet er leuk uit en bespaart je in veel gevallen flink wat geld. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder!

Een meubel van pallets

Of het nou een bank, een tafel of een bed is: met pallets zet je het zo in elkaar. Deze houten panelen vind je op ieder industrieterrein en elke bouwplaats. Als er geen stenen of andere materialen meer op staan, mag je ze vaak kosteloos meenemen. Wel eerst even vragen aan de eigenaar! Een aanrader is om de stukken onbewerkt hout eerst te bewerken. Schuren, lakken en/of verven is geen overbodige luxe. Omdat het hout zwaar en stevig is, is het meestal niet noodzakelijk om de pallets aan elkaar te bevestigen met schroeven of spijkers. Zolang er niet teveel op elkaar gestapeld liggen is het goed stabiel. Zet al je favoriete spullen erop, of kies voor een matras en kussens om het plaatje compleet te maken. Et voilà: je zelfgemaakte meubel is klaar!

Een kast van kratjes

Woon je dichtbij een boomgaard, of heb je toevallig een markt om de hoek? Dan zijn er ongetwijfeld oude, houten kistjes in de buurt waar jij je customized kast van in elkaar kunt zetten. Zo niet, dan is daar altijd nog Marktplaats, de tweedehands winkel of de rommelmarkt. Voor een habbekrats heb je zo een stapel authentieke appel- of perenkistjes achterop je fiets staan. Ook bier- en frisdrankkratjes worden regelmatig te koop aangeboden. Als ze hetzelfde formaat hebben, kun je deze handig op elkaar stapelen. Je kunt ze ook naast elkaar zetten en als opslagruimte gebruiken. Zaag eventueel (een gedeelte van) de voorkant eruit om meteen toegang te hebben tot je spullen. Maak het hout eerst schoon en schuur het wat bij. Zo loop je in ieder geval geen risico op splinters of zand in je kleding of boeken.

Haal de plantjes binnen

Wat groene accenten hier en daar fleuren je kamer al snel op. Of het nou een kruidenplantje, een bloembol of een mooie sierplant is: het voegt kleur en gezelligheid toe. Houd er wel rekening mee dat de plant er tegen moet kunnen over een langere periode geen water te krijgen, als je regelmatig afwezig bent. Hier lees je hoe je langer plezier kunt beleven aan je kruidenplantjes. In iedere garage of zolder staan nog wel wat potten of bakjes die je kunt gebruiken om je plantjes in te zetten. Deze vrolijk je op door ze te verven, in te wikkelen in papier of met andere materialen die je toevallig nog hebt liggen. Daarnaast maak je in een handomdraai je eigen bloempot van bijvoorbeeld een oude frisdrankfles.

Creëer een fotomuur

Zoek foto’s bij elkaar die je nog hebt liggen. Foto’s van je jongere jaren, mooie herinneringen met familie en vrienden, plaatjes met een bijzondere betekenis. Vaak ligt er ergens nog wel een vergeten stapeltje. Zo hoef je geeneens nieuwe te bestellen. Dat ruimt dus meteen op, naast dat het er ontzettend leuk uitziet om allerlei speciale momenten aan de muur te hebben hangen. Iedere keer als je je kamer binnenkomt denk je er weer even aan terug. Een andere tip is om een touwtje door je kamer te spannen en daar de foto’s met wasknijpers aan te hangen. Het voordeel hiervan is dat je geen plakband hoeft te gebruiken op de muren en boren wordt overbodig.

De tweedehandswinkel

Voor alle andere spullen die je nog mist in je kamer kun je prima terecht in een thrift shop. De kwaliteit van de producten die hier door mensen worden afgeleverd, is vaak erg hoog. Met een beetje zoekwerk vind je zo een mooie lamp, klok en zelfs complete bestek- en servies sets. Voor een kleine bijdrage, waarvan in veel gevallen zelfs nog een gedeelte wordt gedoneerd aan goede doelen, heb je zo een hele inrichting bij elkaar. Het mooie is dat deze spullen een nieuwe bestemming krijgen, terwijl ze anders misschien weg waren gegooid.

Wij zijn erg benieuwd of je een van deze tips hebt opgevolgd. Heb je zelf een meubel in elkaar gezet of een fotomuur gemaakt? Of heb je nog een ander idee om een kamer gezellig in te richten? Laat dan vooral een reactie achter!

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Joost Ballemans - Controller CijferMeester 27 juli 2017

Goede ideëen die in de praktijk zijn getest.

Heleen Ballemans 28 juli 2017

Dankjewel Joost! Daar kun je van op aan.