Solease helpt kwetsbare groepen aan duurzame energie

Bevolkingsgroepen met een kleiner budget en ouderen lopen het risico moeilijker mee te komen met de energietransitie. Om dit te voorkomen heeft Vriend van Nudge Solease het ‘ontzorgconcept’ bedacht. Daarbij huur je zonnepanelen voor minder geld dan je normaal voor stroom betaalt. Oprichter Pierre Vermeulen vertelt.


  • Door

    Team Nudge

    17 juli 2017

Weinig geld, en toch zonnepanelen

Vermeulen maakt zich druk over het feit dat mensen met een lager inkomen onevenredig zwaar zullen opdraaien voor de omschakeling naar duurzame energie. "De overheid doet zijn best om de doelstellingen uit het Klimaatverdrag van Parijs te halen, maar lijkt daarbij te vergeten dat het kostenplaatje voor verduurzaming oneerlijk zal worden doorberekend aan mensen met een kleinere beurs via de energierekening."

Een alternatief voor deze stijgende energierekening is investeren in de aanschaf van zonnepanelen. Daarvoor hebben dezelfde mensen vaak niet de financiële middelen. Voor deze mensen is zonnepanelen huren dus een uitkomst. De financiering valt weg en er kan vaak kosteloos worden overgestapt van kolenstroom naar duurzame zonnestroom van eigen dak.

Ook voor ouderen

Een andere zorgelijke ontwikkeling ziet Solease in ouderen die hun steentje willen bijdragen aan de verduurzaming, maar worden geweerd vanwege hun leeftijd. Dit overkwam onlangs een Brabants stel van 70+. Bij de aanvraag van een lening voor het aanschaffen van zonnepanelen kregen ze te horen dat ze te oud waren. Vermeulen: "Het is triest om te zien dat mensen die pro-actief mee willen helpen aan het verduurzamen van Nederland op deze manier worden behandeld. Onze oudste klant is 88 en durfde door ons ontzorgconcept eindelijk de overstap te maken naar het duurzame alternatief, ook met het oog op de toekomst van zijn eigen (klein)kinderen".

Regionale samenwerking en crowdfunding

Om zonnepanelen voor iedereen bereikbaar te maken, verhuurt Solease zonnepanelen voor een maandbedrag dat vaak lager is dan de huidige elektriciteitsrekening. Zo kan iedereen zonder investering en gedoe overstappen op duurzame energie van eigen dak. Hiervoor werkt Solease samen met verschillende regionale energiefondsen. Die hebben al €7,5 miljoen projectfinanciering beschikbaar gesteld voor dit initiatief. Ook lanceerde Solease afgelopen vrijdag hun tweede crowdfundingproject op platform Oneplanetcrowd om zo het huurconcept bij een breder publiek bekend te maken in Nederland.

Doe je mee?

Van het doelbedrag van €500.000 is ondertussen via de crowdfundingpagina al meer dan 50% opgehaald. Meedoen kan nog steeds! Roderick van Wisselingh, mede-oprichter en financieel directeur van Solease, vertelt: “Het Nederlands publiek neemt het heft in eigen handen door interesse te tonen in de combinatie van een goed financieel rendement van 6% rente in combinatie met een duurzaam rendement van 2 ton CO2 besparing per huishouden. Deze CO2-besparing staat gelijk aan de jaaropname van 100 bomen of de compensatie van 20.000 autokilometers. Met meer dan 7 miljoen huishoudens kunnen we hierbij niet meer spreken van een druppel op een gloeiende plaat”.

 
Op de website van Oneplanetcrowd vind je meer over deze actie. Doe je ook mee en ondersteun je dit initiatief? Dan ben jij samen met Solease op de goede weg om groene energie op lange termijn beschikbaar te maken voor iedereen, ongeacht afkomst of positie op de maatschappelijke ladder!

Schreeuw het van de daken!