Leuke ontwikkelingen op zonnestroomgebied

Er zijn veel leuke ontwikkelingen op zonnestroomgebied. In deze blog gaat Stefan Brussel van Liandon in op drie van deze ontwikkelingen: stroom opwekken met een raam, onzichtbare zonnepaneeldaken en dubbelzijdige zonnepanelen.


  • Door

    Team Nudge

    17 juli 2017

Stroom opwekken met een raam

Bij zonnestroom denken mensen al snel aan zonnepanelen op het dak. Hoe mooi zou het zijn als je stroom op kon wekken via je raam. De PowerWindow van PHYSEE biedt deze mogelijkheid. Hoe het werkt: op het glasoppervlak wordt een dunne luminiscente coating aangebracht. Deze laag absorbeert zowel direct als indirect licht en stuurt dit naar de zijkanten van het raam. De zonnecelstrips op de zijkanten van het raam zorgen voor de omzetting naar elektriciteit. De energie die je opwekt kan dan meteen gebruikt worden in het huishouden. Dankzij de coating wordt ook de warmtestraling tegengehouden waardoor de PowerWindow ook een betere isolatie biedt dan een normaal raam.

Afhankelijk van de transparantie van de coating kan er 25 tot 40 procent energie bespaard worden met de PowerWindow. Hoe donkerder de coating hoe meer energie er opgewekt wordt. De eerste ruiten die worden ontwikkeld leveren jaarlijks ongeveer 50 kWh per vierkante meter op. In vergelijking: een gemiddeld zonnepaneel levert 150 kWh per jaar op, maar neemt meer ruimte in en is minder multifunctioneel inzetbaar.

Onzichtbare zonnedaken voor ieder type dak

Na de elektrische auto en de Powerwall, richt Tesla zich nu ook op zonnedaken. Een mooi alternatief voor panelen! Hun doel is voor ieder type dakbedekking een zonnestroomoplossing te bieden. De beschikbare oplossingen zijn niet te onderscheiden van de standaard dakpan en daardoor onzichtbaar op te nemen in bestaande dakbedekking. Momenteel biedt Tesla al vlakke zonnestroomdakpannen met een glad of ruw oppervlak of een traditionele Toscaanse vorm. In 2018 komt hiernaast ook een leisteen variant beschikbaar.

Tesla is echter niet de eerste speler op de markt. Het Nederlandse ZepBV voorziet al een paar jaar daken van zonneceldakpannen. Inmiddels al meer dan honderd! Waaronder het eerste rijksmonument in Nederland dat in mei van zonneceldakpannen werd voorzien.

Dubbelzijdige zonnepanelen

Zoals de naam al doet vermoeden zijn de dubbelzijdige zonnepanelen in staat om licht van beide kanten op te vangen en om te zetten in stroom. Hierdoor kan een paneel theoretisch twee keer zoveel opbrengen.

De onderste panelen vangen het reflecterende licht van de grond of het dak op. Hiervoor dient het dak rond de panelen te zijn voorzien van een witte rand. Bij reflectie via de grond zijn geen extra handelingen noodzakelijk. Vooral in wintermaanden (met sneeuw) zal dit een grote extra bijdrage leveren aan de dan lagere opbrengst.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn mooie voorbeelden van innovaties op het gebied van zonne-energie. De competitie Van een Leien Dakje zoekt naar innovatieve zonne-energie ontwerpen die toepasbaar zijn op monumenten. Heb jij een goed idee om dit mogelijk te maken? Bekijk de uitdagingen van energie-opwek op monumenten of lees welke ontwerpen anderen al ingediend hebben.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 4

Marieke Bemelman 25 juli 2017

Kijk eens op deze site https://www.softs.world/nl
Zij plaatsen zonnepanelen in stedelijke ruimte, waarvan de opbrengsten ten goede kunnen komen aan de lokale samenleving.

Liz Moen 26 juli 2017

Dank je wel voor de tip, Marieke!

Peter van der Zijde 10 augustus 2017

Goedemiddag, wij hebben met https://www.033energie.nl/category/jaren-30/ ook een renovatiewoning voorzien van fraaie dakbedekking. Tevens is ook de nieuwbouwwoning van Bas http://www.activehousenl.info/blog-36-active-house-bas-hasselaar-het-begin-van-het-einde/ nu ook af. Wij combineren Velux daglichtoplossingen met behoud van alle fabrieksgaranties. Op www.Dakoplossing.nl kun je ook onze verwarming met warm tapwater bekijken als onderdeel van het totale dak wat wij aanbieden.

Liz Moen 17 augustus 2017

Hallo Peter, leuk om te zien! Met de competitie Van een Leien Dakje zoeken we innovatieve zonne-energie oplossingen voor monumenten. Wellicht vind je het leuk om een ontwerp in te dienen? Dit kan via www.vaneenleiendakje.nl.