Led-lampen: waarom Nudge pas na 2 jaar overstapte op milieuvriendelijke verlichting

Bij Nudge staat een gezond klimaat voorop, maar toch duurde het enkele jaren voordat we de overstap van oude tl-verlichting naar besparende led-verlichting maakten. En dat terwijl milieuvriendelijke lampen in vele opzichten voordeliger zijn. We vertellen je hoe dit zo is gelopen!


  • Door

    Team Nudge

    26 juli 2017

We houden er bij Nudge van om over anderen te spreken en te schrijven. Wat doen onze Vrienden aan duurzaamheid? Welke lokale projecten spelen er in de community? Hoe brengen we partijen samen om een geslaagde campagne neer te zetten? Hier zijn we inderdaad veel mee bezig. Maar in de tussentijd broeit het ook op het kantoor van Nudge. En dit broeien had tot voor kort niet alleen te maken met de typerende energieke vibe die er dagelijks in de lucht hangt. Nee, het broeide ook letterlijk, door de warmte van de verouderde tl-boxen. Nudge stapte enkele weken geleden over op milieuvriendelijke led-verlichting. En als je je afvraagt waarom het -zelfs bij ons- een paar jaar heeft geduurd voordat deze stap werd gezet, lees dan vooral even verder!

Kantoor als duurzaam bouwproject

Je kunt het hoofdkantoor van Nudge vinden in het levendige, groene Osdorp, Amsterdam Zuid-West. Het pand met de flex-werkplekken is eigenhandig opgeknapt door een aantal nudgers. Bij de ingang hangen zelfgemaakte plantjes te bungelen, in de hoeken staan een paar comfortabele tweedehandse sofa’s en als er al papier te vinden is, dan ligt dat netjes opgeborgen in de constructie van houten kistjes. Kortom, bijna alles vindt zijn oorsprong in de groene vingers van Nudge. Niet alleen is de inrichting allesbepalend voor de gezellige uitstraling, het sluit ook aan bij een van de doelstellingen van Nudge: duurzaam omgaan met materiaal. Het regelen van energieverbruik op duurzame wijze zou het plaatje helemaal compleet maken. We nemen daarom groene stroom af bij onze partner Greenchoice. Al snel nadat wij in ons huidige pand trokken, lag er een plan om ook de niet-zo-duurzame verlichting aan te pakken.

Van stappen naar springen

Wij zetten ons in een voor een sociale, klimaatneutrale samenleving. Om dit doel te bereiken, moeten we bij het begin beginnen. Kleine stapjes richting een milieuvriendelijke levensstijl leiden tot grote sprongen. Hoe meer mensen en organisaties hieraan meedoen, hoe beter. Flink balen dus dat de verhuurder van het pand het niet zag zitten mee te werken aan de vervanging van de energievreters aan het plafond. De energierekening bleef hoog, en daarmee de impact op het milieu. De tl-verlichting werkte echter, dus voor de verhuurder bleef een aanleiding om ze te vervangen uit.

Licht aan het einde van de tunnel

Gelukkig diende de oplossing zich een paar maanden geleden aan. Na meerdere malen het gesprek met de verhuurder op te zoeken en hem de voordelen te laten inzien van milieuvriendelijke lampen, ging deze akkoord. Hij nam zelfs de helft van de kosten voor zijn rekening. Waar een wil is, is een weg: dat blijkt! Installatiebedrijf GreenFox kwam begin juli langs op kantoor om de verouderde lichtbakken los te schroeven. De klus was in no time geklaard, en sindsdien werken we bij Nudge onder de subtiele, warmkleurige stralen van de led-verlichting. GreenFox staat bekend om hun expertise bij het verduurzamen van bestaande verlichting. Ze renoveren of plaatsen nieuwe, energiezuinige (led-)verlichting. Leuk feitje: GreenFox biedt medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans zich te ontwikkelen in dit vakgebied, onder begeleiding van professionals. Zo zien we het graag!

Waarom led-lampen?

Om meerdere redenen is overgaan tot led-verlichting een goede keuze. In vergelijking met gloeilampen gaan ze langer mee, zijn ze veel steviger, geven ze directer vol licht, stralen ze veel minder hitte uit, flikkeren ze niet en ga zo maar even door. TL lampen zijn ook zuiniger dan gloeilampen, maar nog steeds minder zuinig dan LED.

Nadelen zijn er ook. Zo kunnen led-lampen minder goed tegen warmte, zijn ze relatief duur en lastiger te dimmen met een standaard systeem. Doorslaggevend voor ons is de energiebesparende aard van de verlichting. Vergeleken bij gloei- of halogeenlampen besparen led-lampen tot wel 85% energie. De hoge kosten kunnen bij dagelijks gebruik dan ook binnen drie jaar zijn terugverdiend. Dubbel en dwars waard dus, deze investering.

Het heeft even geduurd, maar nu zijn ze er: de duurzame led-lampen op het hoofdkantoor van Nudge. Ze gebruiken per paneel 36 Watt, terwijl de oude panelen 86 Watt verbruikten! In levende lijve hebben we ervaren wat het betekent als je niet meteen de stappen kunt maken om een doel te bereiken, laat staan sprongen. Dat is frustrerend, maar tegelijkertijd moedigt het aan tot doorzetten. We zijn trots op onze nieuwe lampen. Het resultaat gaat ongetwijfeld nog vele jaren veel plezier en besparing van het milieu opleveren! En, is jouw werkgever al overgestapt op led? 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 8

marco verweijen 29 juli 2017

Jammer dit artikel.
Er wordt in de tekst gesuggereerd dat TL verlichting energievreters zijn. En verder in de tekst wordt het voorbeeld gegeven van het verschil in rendement tussen de gloeilamp en de ledlamp. Daarmee suggererend dat dit ook wel zal gelden voor die 'verschrikkelijke' TL verlichting. Iets wat niet zo is! Voor de volledigheid had er gezegd moeten worden dat TL verlichting, net als andere spaarlampen zuinige verlichting is. Veel zuiniger dat de ouderwetse gloeilamp. Daarbij had gemeld moeten worden dat de Led lamp net weer even wat zuiniger is en minder chemisch afval veroorzaakt na gebruik.
Dus: Ga voor led! Maar gebruik eerlijke argumenten.

Jan Zuilhof 3 augustus 2017

Ha Marco,
bedankt voor je reactie. We zijn momenteel aan het kijken naar ons energieverbruik via de slimme meter. Binnenkort kan je een update verwachten, en we zullen je suggesties ook verwerken voor onze specifieke situatie.

Jan Zuilhof 8 augustus 2017

Ha Marco,

We hebben het samen met GreenFox uitgezocht. We hadden armaturen van 4 x 60 cm. Het vermogen hiervan was 18 Watt voor de buis en 3,6 Watt voor het voorschakelapparaat. Dus totale vermogen is dan 4 x (18+3,6) = 86,4 Watt.
De nieuwe panelen zijn 36 Watt dus besparen we per paneel 86,4 - 36 = 50,4 Watt.

Voor de terugverdientijd gaan we uit van een landelijk gemiddelde van 15 cent per KWh en 3600 branduren per jaar.
Onze besparing per lamp is dus: 50,4 x 3600/1000 x 0,15 = 27,20 euro per jaar.
De panelen kosten ongeveer 70 euro, dus de terugverdientijd is 70 / 27,20 = 2,5 jaar
Dat scheelt dus best een hoop!

Kasper Boers 15 augustus 2017

Voor de terugverdientijd kun je denk ik beter rekenen met meer realistische branduren per jaar, in een kantoor branden lichten zo'n 10 uur per kantoordag. 52 weken x 5 dagen x 10 uren = 2600 branduren. Tenzij jullie ook in het weekend het licht aanhebben (en dan vermoedelijk ook werken). Minus eventuele (feest)dagen waarop iedereen afwezig is.

Jan Zuilhof 16 augustus 2017

Scherp, Kasper!

Arjan Vijge 18 november 2017

Juan, kun je een voorbeeld geven hoe ik kan berekenen wanneer ik halogeen zou moeten vervangen door LED? Arjan@arivet.com, BVD !!!

Kasper Boers 19 november 2017

Arjan, tenzij je gehecht bent aan je lampen. Even onmiddellijk als bij gloeilampen. Zie https://www.lamp.nu/contents/nl/d1050_Lumen_Watt_Tabel_diverse_lampen.html
Halogeen en gloeilamp zijn ongeveer even (in)efficiënt. Vervangen verdient zichzelf snel en automatisch terug. Ja, zelfs als je die halogeenlampen pas onlangs hebt aangeschaft!