"Een sociale moestuin haalt het beste in de mens naar boven"

Leo Quist, de bevlogen oprichter van Stichting Sociale Moestuin Papendrecht, zet zich vol toewijding in om het dorp groener en socialer te maken. Vandaag horen we wat zijn drijfveren zijn, hoe hij mens en natuur met elkaar verbindt en wat de deelnemers hier nou eigenlijk zelf van vinden!


  • Door

    Team Nudge

    28 juli 2017

Maak kennis met...

Leo, geboren en getogen in Rotterdam, kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de natuur. Hij ontdekte zijn liefde voor tuinieren spelenderwijs in de plaatselijke moestuin op zijn basisschoolplein. Na het middelbaar onderwijs studeerde hij bouwkunde en belandde in de detailhandel. Bij uiteenlopende werkgevers, waaronder een producent van veevoer nutriënten en de landmacht, deed hij waardevolle ervaringen met leider- en ondernemerschap op.

Eens duizendpoot, altijd duizendpoot

Ook met de ingang van zijn pensioen zat Leo absoluut niet stil. "De hele dag een beetje hobby’en, dat leek fantastisch! En het was ook leuk voor een tijdje, maar al snel begon het te kriebelen en moest ik iets dóén," zo vertelt hij. Hij hoorde van particulieren die in een nabijgelegen gemeente sociale moestuinen hadden aangelegd; perceeltjes waar buurtbewoners gezamenlijk voor de groenten, bloemen of kruiden zorgen en er letterlijk de vruchten van plukken. Wat doe je als er in je eigen dorp nog geen soortgelijk project bestaat? Dan begin je er zelf een. Dat was in ieder geval Leo’s reactie. Hij trok zich terug achter zijn computer en schreef een plan voor het opzetten van een sociale moestuin, wat hij voorlegde aan gemeente Papendrecht.

 

Voor ieder een plekje

Het plan groeide uit tot een werkgroep en kreeg in 2015 officieel erkende status als Stichting Sociale Moestuin Papendrecht. De inmiddels 28 vrijwilligers hebben allemaal een andere achtergrond: de een is gespecialiseerd in bodemverrijking, een ander in de eigenschappen van zaden en weer een ander weet alles over irrigatiesystemen. Zij delen hun kennis met elkaar en adviseren inwoners van Papendrecht die hun eigen buurtmoestuin willen aanleggen. Dit aanleggen gaat altijd in overleg met de gemeente en gebeurt vaak op publieke grond zonder duidelijke bestemming. Leo legt nadruk op het belang om ieders individuele talent tot zijn recht te laten komen. "Mensen ontplooien zich het beste op hun eigen niveau. We stimuleren ze om mee te denken in het ontwikkelingsproces van een stukje braakliggend terrein naar volwaardige moestuin. Als ik zie dat iemand in een bepaald opzicht meer vaardigheden bezit dan ik, dan vraag ik hem om daarin het voortouw in te nemen," aldus Leo. Het verdelen van taken is dan ook cruciaal, want voor hem als bezige bij is er altijd wel werk aan de winkel.

Talent komt tot bloei

Zodra je mensen dwingt iets te doen wat hen niet ligt, roep je weerstand bij hen op. Datzelfde geldt voor de natuur. Elke mens is uniek, net zoals ieder stuk bodem, en zo dien je het ook te behandelen. Dit beeld past in de filosofie van de biodynamische landbouw. In de moestuinen van Leo’s stichting wordt alleen maar op verantwoorde, duurzame wijze geteeld, met eerlijke zaden, zelf geproduceerde mest en zonder verdelgingsmiddelen. Inmiddels zijn 7 moestuinen aangesloten bij de stichting. Of het nu basisscholieren, buurtbewoners, ouderen of vrijwilligers van verder weg zijn die de moestuin onderhouden: iedereen is welkom. Een keer in het jaar organiseren ze een barbecue in Papendrecht om de behaalde successen te vieren. "Dat is altijd gezellig, het brengt de mensen echt bij elkaar," zegt Leo met een grote lach.

Al doende leert men

Vol trots laat Leo de tuin zien waarvan de wekelijkse opbrengst wordt verdeeld over pakketten voor de voedselbank. Om en nabij 180 huishoudens in Papendrecht maken hier telkens weer dankbaar gebruik van. Ook even verderop in ontmoetingscentrum "De Spil", is de sociale functie van de moestuin duidelijk zichtbaar. Inwoners van Papendrecht kunnen hier terecht voor een praatje, een maaltijd of om de planten te verzorgen.

In een andere tuin is een van de vrijwilligers uit de buurt net aan het werk. "De bonen, courgettes en tomaten doen het dit jaar zo goed dat we met een overschot zitten. Dus neem vooral mee wat je nodig hebt!”, vertelt ze. Al wijzend naar de fruitbomen in de hoeken van het perceel vervolgt ze: "helaas moeten we een aantal appelbomen weghalen, want ze worden te groot voor het oppervlak. Zonde, maar al doende leert men." De omwonenden van deze tuin verwerken regelmatig verse groenten uit de tuin in hun maaltijden, maar het levert meer op. "Tot voor kort zagen we elkaar nauwelijks in de buurt, nu spreken we bijna dagelijks en hebben we zelfs van een boomstam een bankje gemaakt om op bij te kletsen."

Een stip in de verte

De moestuinen draaien op volle toeren, maar Leo denkt altijd een stapje vooruit. "Dat zit in mij," zegt hij. "Als ik eenmaal een idee in mijn hoofd heb, wil ik dat meteen uitwerken. Doorpakken doe ik graag, zodat er ook daadwerkelijk iets van terecht komt." Bovenaan de agenda staat een biodynamische zorghoeve in Alblasserwaard, waar mens, dier en natuur in harmonie met elkaar samen gaan. Deze boerderij moet een veilige plek en gepaste begeleiding bieden voor bijvoorbeeld zorgbehoevenden met een verstandelijke- en/of lichamelijke beperking. Op het moment is de stichting nog hard op zoek naar een locatie en sponsors om het project van de grond te krijgen. Leo hoopt via sociale platformen, waaronder Nudge, contact te krijgen met particulieren of bedrijven die hem hiermee kunnen verder helpen. Mocht je interesse hebben, twijfel dan niet en stuur een bericht naar deze ondernemende, energieke man. Ook als je zelf overweegt om een sociale moestuin te beginnen, gaat hij maar al te graag met je in gesprek!

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0