Ananasleer en meer: pak jezelf duurzaam in

Hoe scoor je op een verantwoorde manier je nieuwe zonnebril, tas en schoenen? Sustainable Susan geeft tips.


  • Door

    Team Nudge

    7 augustus 2017

Brillen, schoenen, tassen

Deze tijd van het jaar, waarin velen het luxe leven leiden waarin we in staat zijn op vakantie te gaan, nemen we sowieso mee: een zonnebril, een stevige tas en goede schoenen. Maar kan je deze spullen ook in verantwoorde versie kopen? En wat zijn dat dan, een verantwoorde zonnebril, groene tas en eerlijke schoenen?

Slow fashion

Duurzaamheid in de modewereld is actueler dan ooit. Reclames die ons verleiden goedkope wegwerpproducten te kopen, boeten in aan kracht door de opkomst van eerlijke en kwalitatief hoogwaardige producten. De voordelen van bewust inkopen reiken verder dan alleen het overhouden van een goed gevoel aan je aankoop. Erbarmelijke werkomstandigheden en ernstige milieuvervuiling laten de gevolgen van onze consumptie op een pijnlijke manier zien. Gelukkig kiest de bewuste consument steeds vaker voor slow fashion.

Slow fashion zegt nee tegen vluchtige, steeds wisselende modecollecties en wegwerpcultuur, maar ondersteunt tijdloosheid, multifunctioneel gebruik en hoge kwaliteit. Eerlijke spullen zijn bij uitstek tijdloze spullen die lang meegaan en gemaakt zijn onder eerlijke werkomstandigheden. Aanbieders van slow fashion schieten als paddenstoelen uit de grond, zo ook op het gebied van brillen, tassen en schoenen.  

Mode vervaagt, stijl is voor altijd

Dat gezegd hebbende, kiezen voor een duurzaam alternatief boven de mode van het moment gaat om het creëren van een stijl die bij jou past. Bewust eerlijke spullen kopen - uit milieuoogpunt liever nog: hergebruiken, upcyclen of huren - maakt die stijl nog specialer. Ongetwijfeld heb je meer plezier in het uitkiezen van je outfit en draag je die met trots. 

One for One

Mijn favoriete sociale brillen-, schoenen en tassenmerk is TOMS. De verkoop van hun schoenen, brillen, koffie en tassen is de drijvende kracht achter het TOMS One for One-model. Met elke TOMS-aankoop die je doet, helpt TOMS een mens in nood aan schoenen, een beter gezichtsvermogen of schoon water. Ondertussen zijn al 60 miljoen schoenen gegeven aan kinderen en is bij meer dan 500.000 mensen het gezichtsvermogen hersteld door middel van aankopen van TOMS-brillen. Ondertussen creëren ze werkgelegenheid, investeren ze in het bestrijden van ziektes en helpen ze gemeenschappen toegang te krijgen tot onderwijs.

Ook belangrijk, de schoenen en brillen zitten waanzinnig. Sommige schoenen zijn ook in veganistische versie verkrijgbaar. De aankoop van jouw TOMS geeft je telkens een goed gevoel, wetende dat je iemand hebt geholpen met je aankoop. 

Afbeeldingen afkomstig van de website van TOMS

Vegan Flair

Schoenen en tassen zijn doorgaans niet milieu-, mens en diervriendelijk gemaakt. Vooral de productie van leer (waaronder suède) voor onder andere schoenen en tassen is een geweldig vervuilend proces. Naast het feit dat het een dierlijk product is, is het door de chemische behandeling niet meer biologisch afbreekbaar, maar giftig afval. Leerproducten worden bovendien vaak in landen geproduceerd waar goede arbeidsomstandigheden niet de realiteit zijn. Bovendien is leer een bijproduct van de bio-industrie die we daarmee in stand houden, inclusief de enorme CO2-uitstoot waar deze industrie verantwoordelijk voor is. Gelukkig zijn er vele alternatieve materialen die de kwaliteit van leer evenaren of overschrijden.

Een groot assortiment aan alternatieven vind je bij VEGA-LIFE. Biologisch, fair trade, lokaal en veganistisch, wat wil een bewuste consument nog meer? Ze verkopen bijvoorbeeld tassen van Vegetan Bucky, een materiaal van ademende microvezel, maar ook van kurk van iiwii-Cork en veganistische schoenen van kunstleer van bijvoorbeeld Bourgeois Boheme. Stijlvolle tassen van kurk vind je overigens ook bij CorkLine. Vergeet vooral ook niet een bezoek te brengen aan de website van EN&. Zij hebben een groot assortiment aan veganistische schoenen en tassen, waaronder schoenen gemaakt van ananasbladeren. Een soort ananasleer dus! Het merk Piñatex gebruikt ananasbladeren, een bijproduct van de ananas en zorgt daarmee voor extra inkomsten van Filipijnse boeren. 

Afbeelding links afkomstig van iiwii-Cork. Afbeelding rechts van Bourbeois Boheme, merk: Piñatex.  

Niet vegan, wel beter

Niet veganistisch maar wel fair trade en milieuvriendelijker geproduceerd is de O My Bag-tas. Deze tassen worden gemaakt van plantaardig gelooid leer, een schoner en veiliger proces waarmee ook de CO2-footprint lager ligt. Er worden geen giftige of chemische toevoegingen gebruikt. Met de O My Bag-tas wordt teruggegeven aan de maatschappij doordat het de mensen die de tassen maken de kans geeft om zelf een beter leven te realiseren. Pluspunt daarbij, de tassen en portemonnees zien er fantastisch uit.

In de categorie designertas is nog nauwelijks een volwaardig duurzaam alternatief te vinden. Huren is natuurlijk wel een volwaardig milieuvriendelijke optie. En dat kun je doen bij MonLuxe. Helaas zitten de cruelty free tassen van Stella McCartney niet in hun assortiment.

De eco-bril

Bij de Opticien is een eco-zonnebril nog niet te vinden. Daarvoor moet je toch echt je speurtocht online voortzetten. Naast de sociale zonnebril van TOMS, zijn mijn favorieten de zonnebrillen van het Nederlandse merk Dick Moby, het Californische Woodwear en de Eco Sunglasses van Antonio Verde. De brillen van Dick Moby worden gemaakt van gerecycled plastic, die van Woodwear van bamboe en die van Antonio Verde van gerecyclede materialen en bamboe.

Dus ja

Er zijn vele groene en eerlijke alternatieven voor een zonnebril, tas of schoenen, maar je moet je er wel even in verdiepen. Veel plezier met jouw zoektocht en thumbs up voor duurzaam gebruik van jouw bril, tas en schoenen! Hoe langer je doet met jouw aankoop, hoe beter. 

In ‘Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven’, geschreven door Sustainable Susan, vind je nog veel meer tips. Ga naar www.sustainableyou.nl voor meer informatie.

Schreeuw het van de daken!