Ga je op reis? Verminder het gebruik van plastic!

Ben je dol op zee en strand en snorkel je graag tussen de vissen? Dan is het wél belangrijk dat de zee schoon blijft. Plastic afval is daarvoor het grootste risico, want in 2050 dreigt er meer plastic dan vis in de oceanen te zitten. Reisorganisatie Better Places zet zich daarom in om plastic afval op reis te verminderen.


 • Door

  Team Nudge

  8 augustus 2017

Better Places heeft als doel om de wereld een beetje beter te maken. Onderdeel daarvan is het aanpakken van het plasticprobleem op veel verre reisbestemmingen. Vaak is er geen goed afvalverwerkingsysteem in deze landen en de inwoners zijn zich niet altijd bewust van de schade die plastic veroorzaakt aan het milieu. Plastic waterflesjes zijn een groot onderdeel van het probleem. Ga je twee weken op reis, dan gebruik je minimaal dertig waterflesjes per persoon. Erg veel dus! Better Places wil helpen om het plastic afval te beperken en daarom krijgt iedereen die een reis bij hen boekt een hervulbare Dopper-fles cadeau. De makers van de Dopper zetten zich in om plastic afval te verminderen en veilig drinkwater toegankelijk te maken voor iedereen.

De plastic challenge

Het bijvullen van de Dopper op reis kan soms nog lastig zijn. In veel landen kun je nog geen water uit de kraan drinken, maar er komen gelukkig wel steeds meer plekken waar reizigers hun Dopper kunnen bijvullen. Om die plekken in kaart te kunnen brengen is Better Places de ‘plastic challenge’ gestart. Better Places vraagt reizigers, lokale reisexperts en lokale organisaties om bijvulpunten voor water te fotograferen en de locatie vast te leggen. Je kunt je foto’s online delen met de hashtags #betterplaces #cleanseas. Zo kunnen reizigers straks makkelijk zien waar ze hun Dopper kunnen bijvullen met schoon drinkwater.

Refill Bali-app

In verschillende landen zijn inmiddels initiatieven gestart om de hoeveelheid plastic te verminderen. Op Bali is er bijvoorbeeld Refill Bali, een app met een kaart waarop 250 refill stations staan aangegeven, plekken waar je je waterfles kunt bijvullen met drinkwater. Better Places ondersteunde de ontwikkeling van de app en doneerde 5000 euro aan het initiatief. Er zijn nu 250 cafés, restaurants, galerieën en andere ondernemingen aangesloten bij Refill Bali. Het doel is om dit jaar door te groeien naar duizend bijvulpunten op Bali en verder uit te breiden op eilanden als de Gili’s, Nusa Lembongan, Flores en Java. 

Water bijvullen in je hotel

De lokale reisspecialisten van Better Places besteden ook extra aandacht aan plasticreductie. In Noord-India verzamelen gidsen en chauffeurs alle plastic flessen die zij en de reizigers onderweg gebruiken. Zij nemen de flessen mee naar steden met een eigen recycling. Bovendien werkt Better Places op al haar bestemmingen samen met duurzame eco-hotels die schoon drinkwater aanbieden. Dat maakt het heel makkelijk om je Dopper bij te vullen.

Tips om minder plastic te gebruiken

 • Vraag in een restaurant of hotel of ze je waterfles kunnen bijvullen met drinkwater. 
 • Kijk op deze site of je water uit de kraan kunt drinken op je reisbestemming. Dat kan vaker dan je denkt! 
 • Neem zilvertabletten of een SteriPen mee, een electrolytische waterfilter. Zo kun je water makkelijk zuiveren. 
 • Neem een stoffen tasje mee op reis. Zo hoef je geen plastic tasjes meer te accepteren als je boodschappen hebt gedaan.
 • Laat de gratis flesjes water in hotelkamers staan en gebruik je hervulbare fles om water te drinken.
 • Gebruik geen rietjes, maar drink direct uit het glas.

Wil jij je plastic afval op reis verminderen? Doe dan mee aan de plastic challenge van Better Places!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1