Hoe ga je verantwoord back to school?

Een nieuw schooljaar, dat betekent ook weer een frisse start - liefst met leuke nieuwe schoolspullen. We geven je wat tips voor een duurzame start van je schooljaar. En met de checklist onderaan zorg je dat je écht niets vergeet.


  • Door

    Evelien van Ierssel

    8 augustus 2017

Ga voor duurzame materialen 

Bij de aanschaf van schoolartikelen kun je letten op het materiaal waar het van gemaakt is. Kies bijvoorbeeld voor hout en papier in plaats van plastic, om zo je plastic voetafdruk te verkleinen. Of koop een hervulbare pen, zodat je niet steeds een nieuwe pen hoeft te kopen wanneer de inkt op is. 

Maak zelf je kaftpapier 

Gebruik bijvoorbeeld oude tijdschriften, kartonnen winkeltasjes of verouderde land- of wegenkaarten om je boeken mee te kaften. Ook kun je aan de slag gaan met oud textiel. Zo creëer je creatief én gratis je unieke eigen stijl.  

Kies bewust je nieuwe schooltas uit

Heb je een nieuwe schooltas nodig? Ook dan kan je een bewuste keuze maken. Investeer bijvoorbeeld in een stevige rugzak die wat langer meegaat, zodat je over een paar maanden niet alweer een nieuwe nodig hebt. Verder kun je kiezen voor een gaaf geupcycled materiaal. Inspirerende voorbeelden zijn dit hippe rugtasje gemaakt van plastic flessen, of deze stevige draagtas voor je gymspullen gemaakt van oude spandoeken. Ook kun je je verdiepen in tassen afkomstig van een fairtrade merk. Zo wordt met de opbrengst van deze rugzakken mensen in nood geholpen. Kijk verder eens in tweedehands winkels. Wie weet kun je een mooie tas een tweede leven geven. 

Links afkomstig van Fjällräven, gemaakt van plastic flessen. 
Rechts afkomstig van Beat The Bag, gemaakt van een restpartij spandoeken.

Maak je aantekeningen op een verantwoorde manier

In de webshop van LoopedGoods zijn verschillende inspirerende notitieboeken te koop, gemaakt van gerecycled papier of met een kaft gemaakt van oude NS treinborden. En als je vaak aantekeningen maakt die je niet lang hoeft te bewaren, is een whiteboard notitieboek misschien wel iets voor jou. 

Zorg voor minder lunch-afval 

Met een mooie broodtrommel en een herbruikbaar drinkflesje, zorg je dat voor jouw lunch geen plastic boterhammenzakjes en petflessen meer te pas hoeven te komen. Let bij de aanschaf op het materiaal en check bij plastic bijvoorbeeld of het geschikt is voor contact met drinken en eten. De bekende herbruikbare dopper-drinkfles is grotendeels gemaakt van polypropyleen (plastic nummer 5), een veilig plastic geschikt voor hergebruik. Een ander inspirerend voorbeeld is de Tulper biobased bidon, volledig gemaakt van suikerriet. 


Hergebruik!

Is het echt nodig om al je schoolartikelen nieuw te kopen? Misschien heeft iemand in je omgeving nog wel ergens een passer, liniaal, schaar of multomap liggen die niet wordt gebruikt. Vraag rond en wie weet ben je zo heel goedkoop klaar! 

Niets vergeten? 

Kijk ten slotte in de volgende checklist of je helemaal klaar bent voor het nieuwe schooljaar: 

Ben jij al helemaal klaar voor het schooljaar? En heb jij nog slimme duurzame tips voor schoolartikelen? 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0