Capsule wardrobe: een heel seizoen met 37 kledingstukken, gaat jou dat lukken?

Jaarlijks worden 91 miljard kledingstukken geproduceerd, maar veel kleding ligt vervolgens ongedragen in de kast. Zonde! Een oplossing: een minimalistische kledingstijl in de vorm van een ‘capsule wardrobe’. Iets voor jou?


 • Door

  Evelien van Ierssel

  9 augustus 2017

Je herkent het misschien wel als je net op vakantie bent geweest: je hebt met zorg je favoriete items ingepakt, die zoveel mogelijk bij elkaar passen. Je kunt immers niet al te veel meenemen. En dan merk je bij thuiskomst dat je vaak nog lang niet alles hebt gedragen. Trouwens, of je nou 3 maanden of 3 weken op vakantie gaat, meestal neem je ongeveer evenveel mee. Conclusie: Je hebt dus eigenlijk helemaal niet zoveel kledingstukken nodig! Tijd om daarom je kledingkast eens grondig aan te pakken. Een slimme manier om dit voor elkaar te krijgen: door een ‘capsule wardrobe’ samen te stellen! 

Wat is een ‘capsule wardrobe’?

Je kunt een capsule wardrobe eigenlijk vergelijken met je vakantiekoffer: een efficiënte garderobe, bestaande uit een relatief klein aantal items die goed bij elkaar passen. Het concept werd in de jaren 70 al geïntroduceerd door boetiek-eigenaresse Susie Faux en zou geld, tijd en kastruimte opleveren. Verschillende succesformules volgden. Een populaire is die van modeblogger Caroline Rector, die haar garderobe tot 37 items verkleinde en online haar ervaringen en tips deelde. Maar of je nu voor 37 of 30 items gaat, de uitwerking blijft hetzelfde: door een efficiënte garderobe realiseer je je dat je maar weinig kledingstukken écht nodig hebt.

Waarom zou je een ‘capsule wardrobe’ willen?

Een capsule wardrobe sluit goed aan bij een minimalistische levensstijl zonder overbodige spullen. Het is daarom een mooi statement tegen fast fashion, waar vaak snelle, goedkope kleding op milieuvervuilende wijze wordt geproduceerd. En een kast vol kledingstukken, maar ‘niks’ om aan te doen? Dat fenomeen is met een capsule wardrobe verleden tijd. In jouw kledingkast hangen alleen nog maar kleren die je écht graag draagt en goed bij elkaar passen. Nog een voordeel: je geeft waarschijnlijk minder geld uit aan winkelen. Het spelelement maakt de capsule wardrobe bovendien een leuke uitdaging. 

Hoe stel je jouw ‘capsule wardrobe’ samen? 

 • Stel voor jezelf spelregels vast - dat geeft je een duidelijk doel. Het helpt je bovendien om de capsule wardrobe als een spel te zien. Bepaal bijvoorbeeld je maximum aantal items en stel criteria op voor welke kleding en accessoires meetellen. 
 • Selecteer vervolgens een collectie van je favoriete kledingstukken die niet al te modegevoelig zijn, aangevuld met seizoensgebonden items. 
 • Zorg dat (bijna) al je kledingstukken met elkaar gecombineerd kunnen worden, om zoveel mogelijk outfits samen te kunnen stellen.
 • Selecteer kledingstukken waarmee je outfits kan samenstellen voor verschillende gelegenheden, passend bij jouw leefstijl: een avondje uit, naar je werk of een sollicitatiegesprek en lekker casual voor je vrije tijd.
 • Wat mis je nog? Ga daar gericht naar op zoek - een kledingstuk dat je outfits goed kan complementeren. Shop het liefste duurzaam: koop tweedehands, of kies voor kwaliteit en een verantwoord merk.

Hoeveel items bevat je ‘capsule wardrobe’?

Fashionista Caroline Rector wilde van haar shopverslaving afkomen en stelde zichzelf de strenge eis van 37 items per seizoen. Dat klinkt misschien nog niet eens zo weinig, maar schoenen en jassen worden meegeteld! Anderzijds: ondergoed, sportkleding, pyjama’s en accessoires tellen niet mee (maar mag je uiteraard beperken). Voor haar werkte deze aanpak, maar zoek vooral een structuur die voor jou het beste werkt. Het vaststellen van een specifiek maximum aantal items kan je in ieder geval goed helpen om te starten en het dwingt je om te selecteren. En door capsules per seizoen vast te stellen, geef je jezelf de vrijheid om jouw seizoensgebonden items te wijzigen. De basis kan je zoveel mogelijk hetzelfde laten. 

De aanpak van Caroline Rector.  

En de rest van je kleding?  

De rest van je kleding kun je proberen te verkopen. De opbrengst kun je vervolgens besteden aan duurzame kledingstukken van goede kwaliteit voor in je capsule. Onverkoopbare kleding breng je naar de kringloop. Kun je niet zo makkelijk afscheid nemen? Stop je kledingstukken dan eventueel eerst in een doos om te wennen aan het idee. Kijk je vervolgens nooit meer in de doos? Weg ermee! Wel is het handig om bepaalde seizoens-items te bewaren die niet in je huidige capsule passen. Zoals een dikke wollen wintertrui, of een zomerjurkje. 

Tips 

Om het tot een succes te maken, hebben we nog wat extra tips voor je: 

 • Ga voor tijdloze items, kies veel neutrale kleuren. 
 • Sorteer al je kleding in categorieën. Maak een stapel met kleding die je sowieso in je capsule wilt, een stapel waar je gemakkelijk afscheid van kan nemen, een stapel waar je nog over twijfelt en een stapel met specifieke seizoenskleding. 
 • Gebruik de gratis planner (engels) om je op weg te helpen bij het samenstellen van jouw capsule. Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan jouw leefstijl, het weer van het komende seizoen en het kan je meer inzicht bieden in jouw kledingstijl. 
 • Hou het leuk! Dat maakt het makkelijker vol te houden. Is je broek versleten of zit er een onherstelbare vlek in je trui, dan mag je die natuurlijk vervangen. Maak dan opnieuw een duurzame keuze!

Andere succesformules  

37 is dus geen heilig getal en er zijn verschillende, vergelijkbare spelregels om je op weg te helpen. 

 • Is de overgang voor jou te groot? Je kunt misschien ook stapsgewijs toegroeien naar je capsule wardrobe en starten met een hoger aantal items. Zolang het maar wel fors minder is dan wat je nu al in huis hebt.
 • Een uitdaging met net iets andere regels is Project 333. Zo is het maximale aantal 33 items en tellen accessoires en sieraden hierbij ook mee. 
 • Verder is de 10x10 challenge populair, waar je je 10 dagen lang met 10 kledingstukken kleedt. Daarmee kun je ook goed kijken of een echte capsule wardrobe iets voor je is!  
 • Minder kledingbewuste mannen blijken zich ook vaak prima te kunnen redden met een kleinere capsule wardrobe van 20 kledingstukken.  

Is een capsule wardrobe iets voor jou? Wij zijn benieuwd naar je mening! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Anonymous 5 september 2017

Ik ben super enthousiast over de capsule wardrobe! Inmiddels ben ik bezig met mijn tweede capsule, dit keer (dus) voor de herfst. Kom jij er zelf niet uit? ik heb mijn hele proces uitgewerkt in een (gratis) stappenplan dat je hier kan vinden: http://essentialiving.info/capsule-wardrobe/ Misschien heb je er wat aan!

Evelien van Ierssel 6 september 2017

Wat goed om te horen dat het je zo bevalt Gaby! Bedankt voor het delen van jouw stappenplan, kan anderen weer inspireren.

Maaike Hoijtink 18 september 2019

Zouden jullie reacties over leningen e.d. spam praktijken willen verwijderen?
Verder een pracht artikel en dank voor het delen. We gaan zo de goeie kant op.