Een groendak: volop voordelen bovenop je huis

Biodiversiteit, een mooi gezicht, ontlasting van het rioolsysteem; een daktuin heeft een hoop voordelen. Zie jij zo’n groendak wel zitten? We zetten de ins en outs samen met AH Daktuinadvies -partner van de Waterhelden competitie- voor je op een rijtje.


  • Door

    Hansje Brinker

    15 augustus 2017

Diverse voordelen

Biodiversiteit op je dak

Biodiversiteit of verscheidenheid aan soorten planten en dieren is belangrijk voor een natuurlijke balans. Daar kun je met een daktuin mooi aan bijdragen! Op groene daken vind je bijvoorbeeld vaak vetkruid, en dit trekt bijen en vlinders aan omdat ze er stuifmeel en nectar in vinden. Al die planten nemen trouwens CO2 op en binden fijnstof, dus een groendak draagt ook bij aan een schone lucht. 

Duurzame dakbedekking

De laag groen die op je dak ligt zorgt ervoor dat de temperatuur van het dak minder snel wisselt. Dit heeft gunstige gevolgen voor de levensduur van het dak. Ook houdt een groendak UV-straling tegen, waardoor je dakbedekking minder snel veroudert. 

Daarnaast heeft een laag planten op het dak een isolerende werking die je huis vooral in de zomer koeler houdt, omdat:

  • Het vocht dat in de laag zit verdampt voordat je dak opwarmt. 
  • Er geen direct stralingswarmte kan worden opgenomen in je dakbedekking.

De mate van isolatie hangt wel samen met de dikte van de groene laag. 

Regenwater op je dak

Tijdens een regenbui komt er vaak druk op het rioolstelsel te staan omdat er veel water tegelijk uit de lucht valt dat direct moet worden afgevoerd. Omdat het veranderende klimaat zorgt voor een toename in hoosbuien wordt dit steeds vaker een probleem. Een groene laag van 5-10cm zorgt er al voor dat ongeveer 50% van de regen op jaarbasis opgevangen wordt. Het water dat alsnog naar beneden stroomt wordt vertraagd. Gemeenten die subsidies verstrekken voor groendaken baseren dit steeds meer op hoeveel water er per m2 gebufferd wordt. 

Een daktuin: welk type?

Extensief...

Je dak vergroenen kan op verschillende manieren, dus het is handig om even goed na te denken over welk type daktuin bij jouw situatie past. Een extensieve daktuin is bijvoorbeeld handig voor wie het dak graag bedekt, zonder veel onderhoud te hoeven plegen. De bedekking is zo’n 5-15cm dik, waardoor dit een geschikt type is voor daken die beperkt extra gewicht aankunnen. Wat ook handig is om te weten: een extensieve daktuin kan zelfs op een dak met een stevige helling.

Het groen bestaat voornamelijk uit mossen, kruiden, vetplanten en andere soorten vegetatie die met relatief weinig onderhoud makkelijk overleven. Je hoeft het dak dan ook -behalve als het langer dan ca. 5-6 weken erg droog is- geen water te geven. Wel moet je 1-2 keer per jaar wat mest toevoegen.

...of toch intensief?

Een intensieve daktuin heeft wat meer aandacht nodig. De planten staan in een dikkere laag grond (vanaf ongeveer 15cm), en dat maakt het mogelijk om ook struiken of zelfs bomen op het dak te planten. Zo’n tuin kan je alleen aanleggen op een plat dak, en het is belangrijk dat je er goed bij kunt. Het onderhoud is namelijk vergelijkbaar met dat van een tuin op de grond. Ook moet je er rekening mee houden dat het erg zwaar is, en dat moet je dakconstructie wel aankunnen. 

Advies

We geven je deze info samen met AH Daktuinadvies, partner van de Waterhelden competitie. Zie jij zo’n daktuin wel zitten? Neem gerust een keer contact op met Adri door hem een mailtje te sturen op info@ahdaktuinadvies.nl

Win €3500,- voor jouw daktuin

Voor Inwoners van regio Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland organiseert Nudge de Waterhelden competitie. Heb jij een goed idee om jouw omgeving hoosbui-proof te maken? Dien je plan uiterlijk 18 augustus in en maak kans op €3500,- voor bijvoorbeeld een daktuin.

Update: de deadline voor het indienen van een plan is inmiddels verstreken.

Schreeuw het van de daken!