Seepje wil dit jaar 150.000 melkflessen redden, help je mee?

Vriend van Nudge Seepje maakt natuurlijke schoonmaakmiddelen van superschillen. De zeepmakers hebben dit jaar ook op het gebied van verpakking een ambitieuze doelstelling: 150.000 Engelse melkflessen recyclen tot nieuwe zeepflacons. Als nudger doe je mee tegen een extra leuke prijs!


  • Door

    Team Nudge

    30 augustus 2017

Dat Seepje wasmiddel maakt op basis van superschillen van de Sapindus Mokurossi boom uit Nepal, weten we natuurlijk allang. In maart van dit jaar won de Haagse startup de NL Packaging Award in de categorie “Non-Food” voor hun verpakking in de vorm van een ‘Seepje’. Met een fles die voor 96% bestaat uit gerecycled plastic tonen ze aan dat afval als de ultieme grondstof kan dienen. Met recht een mooi staaltje upcycling!

Laat de natuur je was én poets doen

In 2013 zagen bedrijfskunde studenten Melvin en Jasper een documentaire waarin een vrouw in Nepal haar kleding en huid waste met de schillen van de Sapindus-vrucht. Hierin zit saponine, een natuurlijke vorm van zeep die vrijkomt bij aanraking met water. ‘Waarom doen wij dat niet?’, vroegen zij zich hardop af. Inmiddels vormen de superschillen de basis voor negen verschillende Seepje producten, waaronder ook vloeibare wasmiddelen en allesreinigers die verkrijgbaar zijn bij zo’n 1100 winkels, zoals Albert Heijn, Marqt en de Wereldwinkel.

‘I used to be a milk bottle’

Om nog meer mensen natuurlijk te laten wassen, lanceert het merk in 2015 Seepje vloeibaar. In het Haagse Washok wordt een extract gewonnen uit verpoederde Sapindus-schillen. Dit vormt de basis voor alle vloeibare Seepjes. Om de producten heerlijk te laten ruiken en van extra waskracht te voorzien worden andere natuurlijke stoffen, zoals etherische oliën en citroenzuur, toegevoegd. De verpakking is gemaakt van gerecycled HDPE-plastic, dat vroeger diende als Engelse melkfles. HDPE staat voor High-density Polyethylene, uitstekend recyclebaar door middel van omsmelting!  Daarnaast motiveert Seepje haar fans bewust om te gaan met afval, op de superschillen verpakking lees je bijvoorbeeld: “Gooi ‘m weer bij het oud papier. Vindt ‘ie fijn!”. Ook inspireren ze gebruikers om de gerecyclede melkfles opnieuw te gebruiken. Als woningdecoratie bijvoorbeeld? Staat nog best leuk ook! 

Wat drijft deze jonge ondernemers?

Impact! Met impact worden alle gevolgen van het bestaan van een organisatie bedoeld, groot of klein, bedoeld of onbedoeld, op bijvoorbeeld consumenten, werknemers, de maatschappij en het milieu. Door een eerlijke prijs te betalen, zorgt Seepje voor meer gelijkheid en een leefbaar inkomen voor de schillenboeren in Nepal. Daarnaast bieden zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans een onmisbare rol in het productieproces te vervullen door hun samenwerking met een sociale werkplaats. Met het oog op natuurbehoud en een beter milieu, kiest Seepje haar ingrediënten zorgvuldig. In het Bonte Jaarverslag hebben Jasper en Melvin de eerste stappen gezet om de impact  van Seepje concreet in kaart te brengen. Lezers krijgen een inkijkje in de keuzes die de afgelopen jaren gemaakt zijn, en er worden verbeter- en aandachtspunten genoemd voor de toekomst. Natuurlijk staat team Seepje te popelen om daarmee aan de slag te gaan!

De wereld redden is leuk! Help jij mee?

Dat is tenslotte ook de reden waarom Seepje de felbegeerde NL Packaging award begin van dit jaar in ontvangst mocht nemen. “Deze inzending is een totaalverhaal. Duurzaamheid kan ook een feestje zijn; de wereld redden is leuk”, aldus juryvoorzitter Hester Klein Lankhorst. Seepje wil dit jaar 150.000 melkflessen redden, en zit al op meer dan 50%. 

Hoe meer mensen Seepje gebruiken, hoe meer we samen betekenen voor mens en milieu! Jij als nudger ontvangt daarom 15% korting bij het plaatsen van een webshopbestelling bij Seepje. Gebruik daarvoor de kortingscode ‘seepjenudge’, geldig van 1 tot en met 30 september. Help jij mee

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 5

Francien Eppens 5 september 2017

Hoi! Seepje! Ik kom nog al eens in de UK (maar dan in Schotland), hoe doe ik mee? Of geldt de inzameling niet in Schotland?

Melanie van Seepje 14 september 2017

Hoi Francien, met ons kleine team van 5 regelen we de inzameling niet zelf! In Engeland werken wij samen met een initiatief dat op grote schaal flessen inzamelt. Zo zijn wij zeker van een constante beschikbaarheid. Super leuk om te horen dat je zo actief wilt bijdragen aan een schonere én mooiere wereld. Groetjes, Melanie van Seepje

Ko Lagerberg 14 september 2017

Ik heb een bestelling gedaan, maar 'seepjenudge' werkt niet.

Melanie van Seepje 15 september 2017

Hoi Ko! Leuk dat je met Seepje gaat wassen. Ik heb de kortingscode gecontroleerd en hij werkt. Heb je de hoge komma's " achterwege gelaten? Mocht je vragen hebben, neem contact met ons op via hoi@seepje.nl!

Sabrina Eilers 22 september 2017

Prachtig voorbeeld van een circulaire aanpak om de plastic soep te verkleinen!