Smakelijk kraanwater: geen koud kunstje

Heerlijk, een koud glas water uit de kraan! In Nederland zijn we gezegend met schoon en lekker drinkwater. Maar voordat dit smakelijke drinkwater uit de kraan stroomt, heeft het een hele weg afgelegd. Drinkwaterbedrijven werken hard om de kwaliteit van ons drinkwater hoog te houden. Ernstjan van der Weijde, procesoperator bij drinkwaterbedrijf Oasen, vertelt hoe de zuivering precies in zijn werk gaat.


  • Door

    Liz Moen

    30 augustus 2017

Waarom zuiveren

‘Het drinkwater van Oasen wordt opgepompt vanuit ondergrondse zandlagen’ vertelt Ernstjan. In dit grondwater zitten van nature stoffen die het water minder lekker, gezond en gebruiksvriendelijk maken. ‘We werken in een veenrijk gebied wat ervoor zorgt dat er ammonium, ijzer en mangaan in het grondwater voorkomt. Daarnaast zit er van nature veel kalk in de bodem, wat zorgt voor hard water. De waterzuivering verwijdert al deze stoffen en maakt het water zacht.’

De waterzuivering: stap voor stap

Ernstjan legt uit hoe dit in zijn werk gaat. ‘Bij Oasen zuiveren we stapsgewijs drinkwater. Het opgepompte water stroomt als eerste door een zandfilter, een grote betonnen bak met fijn grind. Daar voegen we lucht aan toe zodat er zuurstof vrijkomt. Zuurstof zorgt ervoor dat ijzer en mangaan oxideren en achterblijven in het filter. In het zandfilter leven allerlei bacteriën die ammonium omzetten van nitriet naar nitraat.’

Zacht water

‘Het kalk in het water veroorzaakt kalkaanslag op je sanitair en in huishoudelijke apparaten. Dat willen we niet en daarom halen wij het eruit. Om het kalk te verwijderen, laten we het water door pelletreactoren stromen. Daarbij voegen we natronloog toe aan het water, waardoor de kalk uit het water neerslaat. Zo ontstaat zacht water.'

Medicijnresten en bestrijdingsmiddelen

‘Naast stoffen die van nature in het grondwater zitten, komen er via het riool en vervolgens het oppervlaktewater ook medicijnresten en bestrijdingsmiddelen in het grondwater terecht. Om deze stoffen te verwijderen, stroomt het water langs een actief koolfilter. De stoffen blijven aan de kooldeeltjes plakken en zijn zo makkelijk te filteren.’ Natuurlijk zou het nog beter zijn als deze stoffen helemaal niet in het afvalwater terecht komen. ‘Al het water dat je thuis wegspoelt, komt bij ons in de zuivering terecht. Iedereen kan helpen door chemische stoffen zoals medicijn- en verfresten niet door het riool te spoelen maar apart in te leveren!’, benadrukt Ernstjan.

Als laatste stap in de zuivering stroomt het water langs UV-lampen. Deze extra veiligheidsstap is ingebouwd om eventuele bacteriën te steriliseren en het water te desinfecteren. Nu pas is sprake van smakelijk en veilig drinkwater. ‘Het drinkwater slaan we op in grote opslagkelders’, besluit Ernstjan. ‘De afdeling distributie zorgt er vervolgens voor dat het water bij de huishoudens en bedrijven terecht komt.’ Drinkwater is duidelijk geen koud kunstje.

Wassen op Maat

Naast bewust doorspoelen, kunnen we bij het doen van de was ook de waterzuivering een handje helpen. Helemaal nu sprake is van zacht water in de regio. In gebieden met zacht water is namelijk minder wasmiddel nodig voor een net zo schone was. Door te wassen op maat komt er minder wasmiddel in het afvalwater terecht en hoeven zuiveringsstations minder zeepresten uit het water te halen. Dat bespaart energie en is beter voor het milieu. En bovendien scheelt het in de portemonnee! Jij helpt toch ook mee?!

Drinkwaterbedrijf Oasen voorziet huishoudens en bedrijven in een groot deel van Zuid-Holland van drinkwater. Verspreid door Zuid-Holland heeft Oasen zeven zuiveringsstations waar grondwater wordt omgezet in drinkwater.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Zuid Holland

Was op Maat Challenge


Reacties 0