Afval is eigenlijk een verdwaalde grondstof: 6 inspirerende voorbeelden

Afval heeft veel waarde, je kunt er namelijk genoeg moois van maken. Wij verzamelden verschillende inspirerende blogs en circulaire initiatieven waar afval een nieuwe bestemming vindt.


  • Door

    Evelien van Ierssel

    13 september 2017

Jaarlijks 500 kilo afval per persoon

Met meer dan 7 miljard mensen op aarde, produceren we heel wat afval. In Nederland jaarlijks bijna 500 kilo per persoon. Een aantal schokkende gegevens: een derde van het voedsel dat we produceren wordt verspild en zo’n acht miljard kilo plastic belandt jaarlijks in onze oceanen! En niet alleen is al dat plastic slecht voor het milieu, het is waarschijnlijk ook behoorlijk slecht voor onze gezondheid

En dus kun je je afval verminderen ...

Troep op straat en in de natuur, of troep in huis. We geven je volop tips om het aan te pakken:

… Óf kan afval ingezet worden als grondstof  

Maar van al het afval dat op onze aarde ronddwaalt, is ook veel moois te maken. Door te recyclen worden bovendien nieuwe grondstoffen en energie bespaard. Afval is dus eigenlijk een waardevolle, verdwaalde grondstof. Het moet alleen zijn weg nog even vinden naar een nieuwe bestemming. We hebben een aantal inspirerende voorbeelden van slimme en verrassende toepassingen van afval voor je op een rijtje gezet! 

1. Van koeienpoep naar biotextiel en papier

Koeien poepen een heleboel. Dagelijks plast en poept een koe wel zo’n 100 kilo urine en mest! We kampen in Nederland met een mestoverschot, wat door de fosfaat en nitraat schadelijk is voor de bodem, water en luchtkwaliteit. Ontwerpster Jalila Essaïda keek op een nieuwe manier naar de vervuilende reststroom en gaf er een nieuwe functie aan. Met Mestic® creëert zij nieuwe materialen als bioplastic, -textiel en -papier. Gaaf!

Lees de blog Mestic: Van koeienpoep naar biotextiel en -papier

2. Van oud plastic naar nieuw 

Plastic smelt al bij lage temperaturen en kan zonder veel druk in vormen geperst worden. Van plastic afval blijk je daarom vrij simpel nieuw plastic te kunnen maken. En als je wilt kun je dit thuis helemaal zelf doen! Dave Hakkens ontwerpt namelijk machines om plastic te recyclen én zet de ontwerpen open source op zijn website. Zijn missie: lokale plastic recycle werkplaatsen mogelijk maken, overal ter wereld. Ga jij aan de slag met een plastic recycle machine?

Lees de blog Bouw je eigen plastic recycle machine


3. Van afgekeurde melk naar jurk 

Met 6 liter afgekeurde melk een jurk maken. Anke Domaske ontwikkelde een milieuvriendelijk procedure om dit voor elkaar te krijgen. Met haar bedrijf QMilch produceert ze stoffen uit melkeiwit. Het voelt als zijde, je kunt het gewoon wassen en het stinkt niet. Bijzonder! 

Lees de blog Zijdezachte jurk van 6 liter melk

4. Van oude slippers naar kleurige kunst  

Veel mensen in ontwikkelingslanden lopen op slippers. Helaas is dit betaalbare schoeisel niet erg duurzaam: het is gemaakt van schuimrubber (polyurethaan) en gaat snel kapot. Door onderontwikkelde afvalverwerkingssystemen komen in ontwikkelingslanden bovendien vele slippers in de natuur terecht. En zo spoelen uiteindelijk veel slippers op stranden aan. Zonde! 
Maar Ocean Sole heeft er een mooie bestemming voor: ze verzamelen en verwerken jaarlijks zo'n 400.000 teenslippers en maken er unieke Afrikaanse kunstwerken van. De Keniaanse kunstenaars krijgen een eerlijk loon en met ieder felgekleurd beeldje wordt de oceaan iets schoner. Ook leuk om cadeau te geven! Op het kantoor van Nudge hangt sinds kort een prachtige olifantenkop.

Lees de blog Geef duurzame cadeaus 

5.  Van schroot naar fiets  

Afgedankte fietsen bevatten vaak nog bruikbare onderdelen. Roetz bikes heeft hier oog voor: ze zien bruikbare grondstoffen waar anderen schroot zien. Zo geven ze een tweede leven aan verschillende onderdelen en creëren ze mooie fietsen. Indrukwekkend: met hun fietsencollectie bereiken ze 30% circulariteit en met het herproduceren van ov-fietsen zelfs 70%. Daarbovenop hebben ze een mooie sociale missie. Bij Roetz Bikes werken namelijk mensen die moeite hebben een plek te vinden op de arbeidsmarkt! 

Lees de blog Bij Roetz gaat het om tweede kansen 

6. Van ananasbladeren naar schoen

Van lange vezels in de bladeren van een ananas kun je prima schoenen maken. Zo ontdekte dr Carmen Hijosa. Ze ontwikkelde er een soort ananasleer van en noemde het Piñatex. De bladeren zijn een bijproduct van de ananas en worden anders weggegooid. Er schoenen van maken zorgt bovendien voor extra inkomsten voor ananasboeren in de Filipijnen. Mooi! 

Lees de blog Ananasleer en meer: pak jezelf duurzaam in

Ken jij nog meer inspirerende voorbeelden? We zijn benieuwd! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Isabelle Wisse 14 september 2017

Koop tafels, banken, wandplanken, snijplanken etc. gemaakt van kaphout uit de stad (stormhout, wegverbredingshout, kadewerkzaamhedenhout, enz.)! Stop de versnippering van kaphout - van afval naar grondstof!
Wij verwerken in Haarlem gekapte Haarlemse stadsbomen naar planken en producten onder onze handelsnaam Haarlems Hout.
Meer info: Nederlands Hout, www.nederlands-hout.nl. We zijn gevestigd in de Haarlemmer Kweektuin, inspiratie- en voorbeeldpark in wording voor duurzaam/circulair leven.