Geef duurzame cadeaus

Een verjaardag, een feestdag, of gewoon zomaar om te laten zien dat je om iemand geeft: er zijn genoeg redenen om iemand een leuk cadeau te geven. Hoe je dit duurzaam aanpakt, lees je hier!


 • Door

  Evelien van Ierssel

  13 september 2017

Wat is er leuker dan iemand blij maken met een mooi cadeau? Je laat zien dat je aan iemand denkt en iets geven geeft jou een goed gevoel. Maar iets verzinnen is vaak lastig en een miskoop is snel gemaakt. Zo kan het zijn dat je bij een verjaardag of etentje op het laatste moment nog even iets moet vinden. Of je weet niet zo snel iets persoonlijks te verzinnen. En dus neem je een lollig bedoelde gadget mee, waar de ontvanger eigenlijk niks aan heeft. Herkenbaar? 

Dat kan natuurlijk een stuk duurzamer! Want spullen bepalen voor een groot deel onze ecologische voetafdruk. In ons dagelijks leven hebben spullen zelfs de grootste impact op de planeet: ze staan op nr 1 in de impact top 10 van Think Big Act Now. Koop daarom niet zomaar prullaria, maar geef (of vraag) een duurzaam cadeau. We geven je volop tips om je op weg te helpen. 

1. Geef een ervaring! 

Geef in plaats van iets materieels een ervaring cadeau. Hier komen geen onnodige spullen aan te pas en je zorgt voor een mooie herinnering. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het opdoen van ervaringen voor langer plezier zorgt dan het krijgen van spullen. Dus geef een mooie ervaring cadeau die jullie samen kunnen beleven, of koop er een cadeaubon voor wanneer je de ander niet zo goed kent.

Inspiratie nodig? Denk aan:

 • Een concert of theatervoorstelling.
 • Een dagje pretpark, strand of toerist spelen in eigen land. 
 • Een mooie fietstocht met picknick.
 • Lekker uiteten gaan, bijvoorbeeld bij: 
  • Instock in Amsterdam, Den Haag en Utrecht: waar voedselverspilling wordt tegengegaan,
  • Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam: een vegan-seaweed-fastfood-bar waar naast de beroemde zeewierburgers ook Seawharma en Wish ‘n Chips wordt geserveerd,
  • Bijvangst in Amsterdam (open in oktober 2017): waar verspilling van gevangen vis wordt tegengegaan, 
  • Het Smaakmuseum in Odijk: waar je naast een mooie rondleiding door de tuin een lokale lunch kunt nuttigen van seizoensproducten.
 • Een cursus of workshop, zoals een workshop upcycling van oude kleding van Dress en Les of een fermenteer-workshop.
 • Een avondje naar de bioscoop, waar het scherm aangedreven wordt door zonne-energie
 • Een weekendje weg, wat helemaal niet duur of ver hoeft te zijn: op verschillende plekken in Nederland kun je bijvoorbeeld gratis wildkamperen.
 • Een surprise party wanneer iemand jarig is! 

2. Hou je aan verlanglijstjes 

Is er een hele specifieke wens uitgesproken voor een cadeau? Hoewel je zelf misschien origineel wilt uitpakken, weet je met een verlanglijst zeker dat je cadeau gewenst is. Minder kans dus dat het gaat verstoffen of misschien zelfs wordt weggegooid. 

En heb je zelf iets te vieren en een specifieke (grote) wens, maar wil je ook graag iets goeds doen? Misschien is Split-A-Gift dan iets voor jou: je kan aangeven voor welk cadeau je spaart en hoeveel cadeaugeld je met een goed doel wilt delen. 

3. Geef een bijzonder cadeau waarmee afval creatief wordt hergebruikt 

In Nederland gooien we per persoon bijna 500 kilo afval per jaar weg. Hiervan wordt gelukkig al meer dan de helft gerecycled. Maar waarom er niet nog iets leuks mee doen, voordat het in de prullenbak verdwijnt? Hier vind je vier originele cadeaus waarbij creatief wordt hergebruikt: 

 • Makedo is duurzaam kindergereedschap waarmee je van oud karton keer op keer nieuw speelgoed kan maken. Het perfecte duurzame cadeau als jouw kinderen de cadeauverpakking vaak leuker vinden dan de inhoud. Vandaag een robot, morgen een vliegtuig en overmorgen een DJ-set!

 

 • Ook gaaf om te geven is de RotterZwam Growkit. Hiermee kun je thuis zelf oesterzwammen kweken op koffiedik! 
 • Op de website van Van Hulley zijn cadeaubonnen te koop voor een bijzonder cadeau: ze toveren oude overhemden om tot boxershorts! Met je aankoop steun je bovendien vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

 • Ocean Sole maakt van aangespoelde slippers unieke Afrikaanse kunstwerken. De keniaanse kunstenaars krijgen een eerlijk loon en met ieder felgekleurd beeldje wordt de oceaan iets schoner! Een kunstzinnig geschenk met een mooi verhaal dus. 

 • Ook zijn er verschillende circulaire cadeaus te vinden in de webshop van LoopedGoods

4. Geef iets te eten of drinken 

Met lekker eten en drinken zit je eigenlijk nooit heel verkeerd: grote kans dat het op komt. Hier verschillende verantwoorde ideeën: 

 • Al van Bammetjes Biertjes gehoord? Dit is bier gemaakt van reststromen! 
 • Of geef een SoepStarter, waarmee je binnen een kwartier een pan heerlijke soep maakt van groenten die je anders weg zou gooien. 
 • Leuk voor kinderen: een gezond en duurzaam kinderkookboek van Keet Smakelijk! Zo is het boek Chef Het Samen met tomaat al verschillende keren in de prijzen gevallen. 
 • Wil je het cadeau wat persoonlijker maken? Bak zelf een appeltaart met biologische ingrediënten of geef als het kan een potje jam van fruit uit eigen tuin!  

5. Geef iets tweedehands 

Bij de kringloop kun je mooie vondsten doen. Boeken, speelgoed of een cadeautje voor een dobbelspel kun je bijvoorbeeld prima tweedehands kopen! 

6. Geef een plant 

Een mooie plant doet het vaak goed als cadeau. Bovendien verhoogt het de luchtkwaliteit en kun je er met een beetje groene vingers jaren plezier van hebben. Ook leuk: de plantenhangers van Rescued, gemaakt van eco-vriendelijke materialen. Of geef met Bee Miles bloemen cadeau zonder dat ze geplukt hoeven worden en verhoog zo de biodiversiteit! 

7. Geef aan een goed doel

Je kan ook een cadeau geven waarbij de gehele opbrengst naar een goed doel gaat. Zoals een eenmalige donatie aan Greenpeace, CARE of het Rode Kruis. Of geef een stukje regenwoud cadeau! Ook bijzonder: bij Plan Nederland vind je originele cadeaus waarmee kinderen aan een betere toekomst worden geholpen. Zoals een voetbal, geboortebewijs, moestuintje of studieboeken!

8. Pak je cadeau in met gerecycled cadeaupapier 

Het perfecte duurzame cadeau gevonden? Pak het mooi in met gerecycled cadeaupapier! In steeds meer winkels is gerecycled papier te koop en met oude kranten en tijdschriften kun je natuurlijk ook lekker creatief aan de slag. 

Heb jij nog ideeën voor een verantwoord cadeau? Deel ze hier! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

Dymph Dressen 14 september 2017

Helemaal mee eens. En mijn product is ook ontzettend leuk om cadeau te doen. Laat van je eigen lievelingstrui of shirt kinderkleding maken. Welk kleinkind vind dat nou niet leuk om van zijn oma of opa te krijgen?! Kijk op www.dress-en-les.nl

Elize van der Zwaag 4 oktober 2018

Inspirerende blog! Op mijn website www.uithout.nl verkoop ik producten gemaakt uit het resthout van een milieubewust werkende meubelmakerij (www.xyleem.nl). Ook leuk om cadeau te doen :-)

Matthijs Keuper 24 februari 2022

Goed artikel! En wij sluiten ons hier graag bij aan. We zijn een kleinschalig designbureau dat onder andere fraaie houten puzzels maakt. Deze puzzels, gemaakt van blank, duurzaam berkenhout, gaan lang mee en worden vaak gedeeld en geruild met anderen. Zoek je dus een uniek cadeautje, dan kun je ook bij ons terecht!
https://kaboomlaser.com/pages/je-voelt-de-natuur