Biodiversiteit: hoe je als bank verantwoordelijkheid neemt

De financiële sector en biodiversiteit lijken misschien twee uitersten, maar banken hebben met hun investeringsbeleid veel invloed op het landschap. Hoe zorg je als bank dat financieel verantwoorde investeringen óók verantwoord zijn voor een gezonde natuur? The Pollinators spraken Bankboswachter Irene de Jong, adviseur biodiversiteit bij ASN Bank.


  • Door

    Team Nudge

    27 september 2017

Banken zetten hun geld uit of investeren geld in projecten, instellingen of bedrijven. Zo’n investering moet natuurlijk verantwoord zijn op financieel gebied; zonder verstandig beleid verdwijnt het geld. Maar wat nu als financiële winst niet je enige motivatie is, en winst op het gebied van duurzaamheid net zo belangrijk is? Hoe bepaal je dan aan wie je geld verstrekt?

Fotocredits: Josje Deekens

Biodiversiteitneutraal bankieren

ASN Bank heeft hiervoor een concreet doel geformuleerd: no nett loss in 2030. Oftewel: geen negatieve impact op biodiversiteit met alle investeringen van de bank. Dat klinkt mooi, maar hoe regel je zoiets? Die vraag houdt Irene ook bezig, en er is geen hapklare oplossing voor. “De eerste uitdaging is om te bepalen hoe je zoiets meet”, vertelt ze. “Als je investeert in een kledingmerk moet je bijvoorbeeld aardig diep de supply chain in om te kijken hoeveel impact de grondstoffen op de biodiversiteit hebben. Onze eerste meting hebben we uitgevoerd over de cijfers van 2014. Dit jaar hebben we onze methode verbeterd en een meting over 2014, 2015 en 2016 uitgevoerd. De resultaten ervan zien we binnenkort”.

Positieve impact

Investeren gebeurt bij ASN Bank in projecten, landen en bedrijven die de wereld een zetje in de goede richting geven. Zo wordt er bijvoorbeeld geld gestoken in hernieuwbare energie. Ook zijn er strategische partnerschappen. Samen met Natuur & Milieu wordt bijvoorbeeld gewerkt aan De Rijke Noordzee, een project dat biodiversiteit onder water stimuleert. Vanuit de ASN Foundation gaat geld naar onder andere de Vogelbescherming, Bijen en Wilgen, en Agri Next Level.

Fotocredits: ASN Bank

Stimuleren en vermijden

Er zijn er natuurlijk ook sectoren waarvan al lang duidelijk is dat investeren geen goed idee is. Mijnbouw, fossiele brandstoffen en niet-duurzame palmolie hebben niet alleen negatieve impact op het klimaat, maar hebben ook flinke gevolgen voor het landschap en daarmee de biodiversiteit. Zulke projecten vermijden weegt dan ook zwaar voor de bank. “Je kunt wel investeren in windenergie,” zegt Irene, “maar als je vervolgens ook in bruinkool investeert heeft dat natuurlijk niet zoveel zin”. Negatieve impact vermijden is net zo belangrijk als positieve impact bereiken.

Voor de Wereld van Morgen

Om projecten te ondersteunen heeft de bank het platform Voor de Wereld van Morgen. The Pollinators zetten zich natuurlijk ook vol overgave in voor biodiversiteit, en krijgen hiervoor steun van ASN Bank. Ook andere toffe projecten zoals Beeolocal (een zoekmachine voor lokale honing), The Dutch Weed Burger (een vegaburger van zeewier), Zee Boerderij IJmond (filterend-zeewierkwekers), Honey Highway (bermen inzaaien met bij-vriendelijke bloemen) en BugInn (die mooie insectenhotels produceren) maken zich hard voor die zaak en worden ondersteund door ASN Bank. En heb je wel eens gehoord van de ASN Bank Wereldprijs?

Fotocredits: ASN Bank

De bestuivende boodschap

Het is duidelijk met welke boodschap Irene anderen wil bestuiven: “Laten we allemaal verantwoord gaan bankieren. Alle banken hebben verantwoordelijkheid, dus pak deze vooral! Gelukkig zijn er al veel mensen die iets moois van de financiële sector willen maken. Klimaat is nu vooral het grote thema, maar biodiversiteit is in opkomst. Eigenlijk is dat ook het grote overkoepelende thema waar alles onder valt.”

Deze tekst verscheen eerder op de website van The Pollinators.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0