Uitreiking Hansje Brinker Prijs

27 september 2017

Na weken vol spanning zijn tijdens het eind-event van de Waterheldencampagne de winnaars van de Hansje Brinker prijs bekendgemaakt!


De nieuwe Hansje Brinker is gevonden! Op 25 september is de competitie Waterhelden afgesloten tijdens het het event ‘Klimaat verandert jouw regio’ op de Landschapstriënnale in Haarlemmermeer. Drie plannen vielen in de prijzen, waarvan de Veronicaschool uit Haarlem de eerste prijs t.w.v. €3.500 in ontvangst heeft mogen nemen. 

De Waterheldenwedstrijd 

De afgelopen maanden hebben de inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer nagedacht over oplossingen voor wateroverlast als gevolg van de klimaatverandering. Het werd een nek-aan-nek race waarbij tot het laatste uur niet kon worden voorspeld wie er als winnaar uit de bus zou komen. Maar op vrijdag 29 september werden alle stemmen definitief geteld en werd bekend welke drie beste deltaplannen de Hansje Brinker Prijs hadden gewonnen.

De campagne was een samenwerking tussen verschillende partijen uit de regio die klimaatadaptatie hoog op de agenda hebben staan. Hoogheemraadschap Rijnland, a.s.r., Rabobank, gemeente Haarlem en Haarlemmermeer, AH Daktuinadvies en Meerlanden hebben in samenwerking met Nudge deze campagne tot stand gebracht. 

Naast de wedstrijd werden er regelmatig tips & tricks gedeeld op social media en op de website van Nudge. Bijvoorbeeld over hoe je om kan gaan met hoosbuien, waterbestendige tips voor de tuin en hoe waterschade voorkomen kan worden

De winnaars! 

Het plan van het Kweekcafé in Haarlem eindigde op de derde plek. Door regenwater in grote tanks op te vangen en deze te koppelen aan een irrigatiesysteem voor planten - dat al fietsend omhoog wordt gepompt -, wordt hun plantenkas omgetoverd tot een groene oase. Ber Onderwater, woordvoerder van verzekeringsmaatschappij a.s.r. reikte de prijs van €500 uit aan Brigitte Kook van het Kweekcafé. Voor a.s.r. zijn preventieve maatregelen tegen wateroverlast ontzettend belangrijk en deze campagne sloot daar dan ook goed op aan. 

De Vrije School Kleverpark in Haarlem heeft met hun plan ‘Natuurlijk Vrij Speelplein’ een fantastische tweede plaats behaald. Leerkrachten en ouders van deze startende dependance hebben gezamenlijk een oplossing bedacht voor een groen schoolplein. Hierbij staan spelende kinderen centraal, in harmonie met de inheemse natuurlijke leefomgeving. Maarten Noordhuis van de Gemeente Haarlem reikte vol trots deze prijs t.w.v. €1.500 uit aan Niels van der Sandt. De gemeente laat hiermee zien dat ze deze oplossingen enorm aanmoedigt en hoopt dat dit als voorbeeld dient voor andere scholen. 

Als laatste was het de eer aan Hans Pluckel van het Hoogheemraadschap Rijnland om de eerste prijs uit te reiken. Met 772 stemmen en een goed doordacht plan is de Veronicaschool in Haarlem een trotse, terechte winnaar. Namens de school namen Linda Manders en Marc Schenk de cheque van €3.500 in ontvangst. De Veronicaschool wil het schoolplein het komende jaar omtoveren tot zogenaamd speelnatuur. Een groene omgeving is namelijk niet alleen goed voor het milieu, het helpt kinderen ook in hun ontwikkeling. Door kinderen en natuur aan elkaar te verbinden draagt de school bij aan een gezonde, duurzame toekomst. Het bedrag zorgt ervoor dat ze een goede start kunnen maken!

Het vervolg

En wat gebeurt er nu? Het is tijd om de plannen uit te voeren! Uiteraard worden al deze Waterhelden op de voet gevolgd en zullen we hopelijk snel hun plan kunnen verwezenlijken. 

Wil je meer weten over de campagne Waterhelden, neem dan contact op met Lotje Bruin lotje@nudge.nl / 06-42304205. 

Wat vind jij van de deltaplannen van de winnaars? We zijn benieuwd naar jouw mening! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0