Tips voor een 'verstandige was'

Witgoed-expert André Oudenes uit Stolwijk geeft tips voor het draaien van een ‘verstandige was’: goed voor je kleding, je machine en het milieu. Dat is pas wassen met een schoon gevoel!


  • Door

    Team Nudge

    28 september 2017

Dosering: Was op Maat

Overdosering van wasmiddel is een veel voorkomend probleem, vertelt André. ‘Tegenwoordig zijn er modellen waarbij we de foutmeldingen en de historie van de wasmachine kunnen uitlezen. 10% van de foutmeldingen die wij tegenkomen heeft te maken met overdosering. Dat wil zeggen dat van de 3000 wasbeurten er 300 keer overgedoseerd is. Een behoorlijk aantal dus!’

En dat is zonde, want de juiste dosering wasmiddel is zo gevonden: beoordeel eerst of je was licht, normaal of zwaar bevuild is en ga na of je hard, gemiddeld of zacht water hebt. De waterhardheid vind je op de website van jouw waterbedrijf. Kijk vervolgens op de verpakking van je wasmiddel voor het juiste wasvoorschrift. Met een Wasmaatje meet je tot slot heel nauwkeurig de juiste hoeveelheid af. Ook in je wasmiddel kun je een duurzame keuze maken, zoals natuurlijke wasnoten. Of maak het eens zelf van groene zeep en soda. 

Zelfdoserende wasmachine

‘Een aantal merken heeft een wasmachine met een eigen doseringssysteem. Deze zijn ervoor gemaakt om het verkeerd doseren te voorkomen. Dit werkt zo: je stelt zelf in of je water hard, gemiddeld of zacht is en of je kleding licht, normaal of zwaar bevuild is. Vervolgens bepaalt de wasmachine het aantal kleren in de trommel elektronisch en stemt de hoeveelheid zeep hierop af.’ Een kind kan de was doen! Wil jij kans maken op een zelfdoserende wasmachine? Doe dan mee aan de Was op Maat Challenge!

Was op het eco-programma

‘Veel wasmachines hebben een speciaal eco-programma. Dit energiezuinige wasprogramma doet er gemiddeld twee keer zo lang over, maar verbruikt over de gehele wasbeurt minder energie. Hoe dat kan? Een eco-programma wast met minder water waardoor er minder stroom nodig is om het water te verwarmen. Een langere weektijd zorgt ervoor dat de was toch net zo schoon wordt. Net als vroeger eigenlijk!’

Draai af en toe een kookwas! 

‘Tegenwoordig wassen we steeds vaker op lage temperaturen. Dat scheelt kosten en is goed voor het milieu, maar het zorgt er ook voor dat je meer kans hebt op ‘vetluis’; een soort vuil dat zich ophoopt in je wasmachine. Vetluis zorgt voor een onaangename geur in je machine én in je kleding. Gelukkig is vetluis makkelijk te voorkomen: laat de wasmachine regelmatig met een lege trommel draaien op het programma voor kookwas of de hoogst mogelijke temperatuur. Sommige nieuwe machines geven zelf aan wanneer de machine toe is aan een reinigingsbeurt.’ Handig!

André Oudenes is witgoedspecialist bij de firma Anto elektra uit Stolwijk. 

Heb jij een tip voor ‘verstandig wassen’? We horen het graag in een reactie onder deze blog! 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project

Zuid Holland

Was op Maat Challenge


Reacties 0