Nerdalize: gratis douchen op restwarmte

Gratis warm water én goedkope servercapaciteit - dat biedt het Delftse bedrijf Nerdalize. Hun CloudBox is een server-boiler waarmee huishoudens en bedrijven flink op hun kosten kunnen besparen.


  • Door

    Team Nudge

    7 oktober 2017

Datacenters: grootverbruikers van energie

Computerservers produceren veel warmte. In datacenters wordt die warmte weggekoeld. En dat gaat om serieuze hoeveelheden: zo'n 40% van het totale energieverbruik van datacenters gaat naar koeling. En wereldwijd stoten datacenters gezamenlijk inmiddels meer CO2 dan de luchtvaartindustrie. In de sector wordt daarom steeds nadrukkelijker gezocht naar manieren om de restwarmte te kunnen hergebruiken.

Decentrale servers

Nerdalize draait het om. Door de servers in woonhuizen te plaatsen, kan de geproduceerde warmte direct ter plekke benut worden. De server wordt gekoeld met leidingwater dat daarna beschikbaar is voor huishoudelijk gebruik. Het verwarmde warmte wordt opgeslagen in een boiler. Naar schatting besparen huishoudens daarmee zeker 300 euro op hun gasrekening. Daarbij produceren ze 3 ton minder CO2 per jaar. 

Het hele jaar warmte

De CloudBox is de opvolger van de server annex elektrische radiator die Nerdalize in 2015 ontwikkelde en testte bij een aantal huishoudens. Die oplossing bleek niet optimaal, omdat in de zomermaanden nu eenmaal geen verwarming nodig is. Warm water gebruiken we echter het hele jaar. Na een zeer succesvolle crowdfundingcampagne eerder dit jaar worden nu 50 huizen voorzien van de innovatieve server-boiler. Het bedrijf doet dit in samenwerking met Eneco, dat de installatie en het onderhoud van de leidingen verzorgt. 

Rekenkracht verhuurd

Nerdalize verhuurt de rekencapaciteit van de servers aan zijn klanten. Met een 10Gbit/s verbinding is het datacenter concurrerend in snelheid. Nerdalize stelt dat hun tarieven bij dezelfde performance tot wel 50% lager uitkomen, omdat Nerdalize geen datacenter hoeft te bouwen en de kosten van een duur koelsysteem bespaart. En ten opzichte van servers in een datacenter valt de CO2-uitstoot 97% lager uit.

Hoe werkt de CloudBox?

Nerdalize installeert bij jou een CloudBox - een kast met servers, ongeveer zo groot als een compacte cv-ketel. Daar betaal je eenmalig een bedrag van 300 euro voor. De elektriciteit die de servers verbruiken, krijg je vergoed. Een belangrijke voorwaarde voor deelname is wel dat je beschikt over een glasvezelverbinding, zodat het dataverkeer geen oponthoud oploopt. 

De CloudBox werkt in combinatie met de bestaande cv-installatie en levert tapwater met een temperatuur van 55 graden Celsius. Dat wordt opgeslagen in een boiler van zo'n honderd liter. De CloudBox valt ook goed te combineren met lagetemperatuursystemen zoals vloerverwarming of een warmtepomp. Ook een aansluiting op de wasmachine is mogelijk.

Als het water in de boiler warm genoeg is, of als je geen warmte nodig hebt omdat je op vakantie bent, dan wordt de overtollige warmte alsnog naar buiten afgevoerd. 

Heb je ook interesse in zo'n serverboiler? Meld je aan en Nerdalize houdt je op de hoogte als ze in jouw omgeving gaan uitrollen.

Church on a Cloud

Datacenters inzetten als verwarmingsbron is niet nieuw. In 2011 organiseerde Nudge het project Holy Warming om te komen tot de beste duurzame verwarming van de Haarlemse Sint-Bavokerk. Architekt Geert van der Aa stelde voor om in de grote kelder een datacenter te huisvesten en op die manier zowel energiezuinig te koelen als te verwarmen. Met zijn 'Church on a Cloud' won hij de competitie. 

Zwembad en ijshal

Met slimme combinaties van koelen, verwarmen en ventileren is nog veel te winnen. Bijvoorbeeld door een zwembad en ijshal naast elkaar te bouwen: de warmte die vrijkomt bij het koelen van de ijshal kan worden benut om het zwemwater op te warmen. Zo besparen beide sportcomplexen fors op hun energiekosten.
 

Ken je nog meer technische oplossingen die functies combineren en zo energie besparen? We lezen ze graag in de reacties!

Schreeuw het van de daken!