Warmtepomp in combinatie met zonneboiler: kan dat?

Wie zo klimaatneutraal mogelijk wil leven, kan voor verschillende duurzame maatregelen kiezen. Een veel gebruikte groene investering is bijvoorbeeld het aanschaffen van een zonneboiler of warmtepomp. Maar bespaart het ook energie om deze duurzame oplossingen te combineren? Vriend van Nudge Qurrent zocht het voor je uit!


  • Door

    Team Nudge

    11 oktober 2017

Met een zonneboiler kun je tot wel bijna de helft op je energieverbruik voor warm sanitair water besparen. Een zonnecollector geïnstalleerd op het dak en een warmtereservoir zorgen in combinatie met een cv-ketel met NZ-keurmerk voor de verwarming van het water. Produceren de zonnecollectoren niet voldoende warmte, dan zorgt zo’n ketel voor extra verwarming.  

Een milieuvriendelijke alternatief voor aardgas, want er komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Wist je dat je met een zonneboiler jaarlijks zo’n 190 m3 gas en 340 kg CO2-uitstoot kunt besparen? 

Warmte uit de lucht of grond

Jouw woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen kun je doen door middel van een warmtepomp. Je hebt hybride warmtepompen die werken in combinatie met je HR-ketel en volledige warmtepompen. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Door middel van een warmtewisselaar wordt de warmte naar de waterpomp gevoerd. Daarin zit een vloeibaar koudemiddel dat de warmte opneemt en verdampt. Vervolgens zorgt een tweede warmtewisselaar ervoor dat de warmte, die inmiddels samengeperst is, in het verwarmingssysteem terecht komt. 

Bij een buitentemperatuur van -15 ºC kan dit systeem nog altijd 4,2 kilowatt vermogen leveren. Ruim voldoende dus om de woning te verwarmen. Risico’s als koolmonoxidevergiftiging zijn bij de warmtepomp niet aan de orde. Eenmaal geïnstalleerd, is het onderhoud ook veel eenvoudiger en goedkoper omdat het toestel geen verbrandingskamers heeft. Met deze maatregel daalt je CO2-uitstoot met zo’n 40 tot 60 procent en daarnaast scheelt het ook flink op je energierekening. 

Combineer het met een zonneboiler

Wie zijn woning en water écht duurzaam wil verwarmen, kan kiezen voor een combinatie van een zonneboiler en warmtepomp. In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Toch hoef je niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, dan zorgt de warmtepomp voor warm water. 

Ook andersom kan deze combinatie energie besparen. De zonneboiler kan het water verwarmen dat vervolgens niet door de warmtepomp verwarmd hoeft te worden. Dit betekent dat de pomp minder elektriciteit verbruikt. 

Ik heb al zonnepanelen, wat nu?

Heb je echter al zonnepanelen liggen, dan loont het meer om een paar extra zonnepanelen aan te schaffen en deze te gebruiken in combinatie met de warmtepomp. De zonnepanelen dienen dan als compensatie van het elektrische verbruik van de warmtepomp. Dit is voordeliger dan het aanschaffen van een zonneboiler.  

Heb jij een zonneboiler en/of warmtepomp en heb je ervaring met de combinatie? Heb je nuttige aanvullingen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 4

Bas Wijnen 18 oktober 2017

Perfecte timing van dit blog. Afgelopen maandag tijdens ene sessie van klimaatgesprekken.nl hadden we het hierover. We wisten het niet. Het kan dus. Mis alleen nog een rekensommetje. Welke investering wordt gevraagd, en wat kan het grosso modo opleveren. En nog een vraag: kan je een warmtepomp eenvoudig delen met je buren? Bijvoorbeeld bij een twee- of drie onder-een-kap huis?

Ted Wildenberg 20 oktober 2017

Ik werk bij EnTranCe (Energy Transition Centre) van de Hanzehogeschool te Groningen. Nu hebben we net een nieuwe testfaciliteit in gebruik genomen voor het testen van warmteopwekkers (cv, warmtepomp, zonneboiler, hybrides etc.). Bij de opening van deze faciliteit, het HEAT House, merkte ik dat (veel) installateurs niet goed weten om te gaan met een bestaande cv-installatie waar een warmtepomp of zonneboiler aangesloten moet worden. Nu wil ik daar graag wat tests gaan uitvoeren om e.e.a. optimaal te laten functioneren en zo tot de meest duurzame mogelijkheden te komen. Wie kan mij helpen?