
Wat is energiezuiniger, koken op gas of inductie?
Koken op gas is niet goed voor het milieu, maar een inductieplaat kost natuurlijk ook energie. Wat is nou energiezuiniger? De Amerikaanse Paul Scheckel zocht het voor je uit!
-
Door
Team Nudge
11 oktober 2017
Gas is niet duurzaam
Het is bekend dat koken op gas niet goed is voor het milieu. De verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas draagt namelijk sterk bij aan klimaatverandering. Dit komt doordat bij de verbranding het broeikasgas CO2 vrijkomt. Daarnaast is aardgas een energiebron die opraakt en zal het niet oneindig beschikbaar zijn. Gas is niet echt duurzaam dus!
Gelukkig zijn er alternatieven: zoals de inductiekookplaat!
Momenteel is zo'n 95 procent van de huizen in Nederland aangesloten op het aardgasnet. Dit wordt gelukkig steeds minder, omdat steeds meer wordt overgegaan naar duurzame alternatieven. Meer en meer mensen koken elektrisch. Dit kan op een keramische, halogene of inductiekookplaat. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat hiervan de inductieplaat het minst belastend is voor het milieu. Deze kookplaat maakt gebruik van inductieverhitting: door elektrische spoelen wordt een magnetisch veld gecreëerd, waarmee een pan vlamloos verhit wordt. De plaat heeft een hoog vermogen, waardoor je er een speciale elektrische aansluiting voor nodig hebt.
Maar kost inductie niet méér energie?
Door het verbruik van elektriciteit kost een inductieplaat natuurlijk ook energie. Dus in hoeverre is het koken op een inductieplaat nou daadwerkelijk energiezuiniger dan gas? Dit is precies wat de Amerikaanse, off the grid-levende Paul Scheckel zich afvroeg en hij testte het uit! Op zowel een gasfornuis, als een inductieplaat kookte hij een liter water (0.95 liter om precies te zijn, dit is omgerekend 1 Amerikaanse quart). Het water had beide keren een begintemperatuur van 16 graden celsius en werd in dezelfde pan verhit.
De testresultaten van Paul Scheckel
Zijn testresultaten waren duidelijk. Op een gasfornuis duurde het 8 minuten en 30 seconden om het water te laten koken, waarbij 0,288 kilowatt (kw) aan verhittingsenergie werd verbruikt. Op een inductieplaat duurde het maar 5 minuten en 50 seconden tot het water kookte en dit kostte slechts 0.126 kilowattuur (kwh) aan elektriciteit! De inductiemethode bleek dus 32 procent sneller en verbruikte 57 procent minder energie dan gas.
Je kookt dus zuiniger op een inductieplaat, maar wel alleen met groene stroom!
Kortom, koken op een inductieplaat is een energiezuinige en snelle manier van koken. Doordat alleen de bodem van de pan verhit wordt, gaat maar weinig energie verloren.
Helaas is onze stroomvoorziening momenteel nog niet overal duurzaam, waardoor ook het gebruik van een inductieplaat niet altijd fossiele brandstof-vrij is. En dan zorgt het koken op een inductieplaat helaas voor ongeveer evenveel CO2-uitstoot als gas. Maar zoals eerder gezegd wordt elektriciteit steeds groener. Op deze site vind je nog meer tips om energie te besparen in de keuken!
Overige voordelen
Naast een lager energieverbruik en een hogere snelheid, zijn er nog meer voordelen op te noemen van koken op een inductieplaat:
- De temperatuur kan zeer precies afgestemd worden
- Het is een veilige manier van koken: zodra je de pan van de kookplaat haalt, koelt de plaat af
- Het gladde oppervlak is gemakkelijk schoon te maken
- De touchscreen-bediening biedt vaak interessante mogelijkheden, zoals een timer
- De prijzen van inductieplaten vallen tegenwoordig hartstikke mee
Maar ook wat discussie
Hoewel harde bewijzen ontbreken, bestaat er ook wat discussie over koken op inductie. Zo zou de straling gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen. Voor zover bekend spreekt wetenschappelijk onderzoek dit gelukkig tegen. Zo bleek een inductiekookplaat niet gevaarlijk te zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een pacemaker. Wel wordt door de onderzoekers aangeraden om 50 centimeter - in plaats van 30 centimeter - van de plaat af te staan wanneer je een pacemaker hebt.
Schreeuw het van de daken!
Reacties 6





