Wat is energiezuiniger, koken op gas of inductie?

Koken op gas is niet goed voor het milieu, maar een inductieplaat kost natuurlijk ook energie. Wat is nou energiezuiniger? De Amerikaanse Paul Scheckel zocht het voor je uit!


  • Door

    Team Nudge

    11 oktober 2017

Gas is niet duurzaam 

Het is bekend dat koken op gas niet goed is voor het milieu. De verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas draagt namelijk sterk bij aan klimaatverandering. Dit komt doordat bij de verbranding het broeikasgas CO2 vrijkomt. Daarnaast is aardgas een energiebron die opraakt en zal het niet oneindig beschikbaar zijn. Gas is niet echt duurzaam dus! 


Gelukkig zijn er alternatieven: zoals de inductiekookplaat!  

Momenteel is zo'n 95 procent van de huizen in Nederland aangesloten op het aardgasnet. Dit wordt gelukkig steeds minder, omdat steeds meer wordt overgegaan naar duurzame alternatieven. Meer en meer mensen koken elektrisch. Dit kan op een keramische, halogene of inductiekookplaat. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat hiervan de inductieplaat het minst belastend is voor het milieu. Deze kookplaat maakt gebruik van inductieverhitting: door elektrische spoelen wordt een magnetisch veld gecreëerd, waarmee een pan vlamloos verhit wordt. De plaat heeft een hoog vermogen, waardoor je er een speciale elektrische aansluiting voor nodig hebt.  


Maar kost inductie niet méér energie?  

Door het verbruik van elektriciteit kost een inductieplaat natuurlijk ook energie. Dus in hoeverre is het koken op een inductieplaat nou daadwerkelijk energiezuiniger dan gas? Dit is precies wat de Amerikaanse, off the grid-levende Paul Scheckel zich afvroeg en hij testte het uit! Op zowel een gasfornuis, als een inductieplaat kookte hij een liter water (0.95 liter om precies te zijn, dit is omgerekend 1 Amerikaanse quart). Het water had beide keren een begintemperatuur van 16 graden celsius en werd in dezelfde pan verhit. 

 

De testresultaten van Paul Scheckel 

Zijn testresultaten waren duidelijk. Op een gasfornuis duurde het 8 minuten en 30 seconden om het water te laten koken, waarbij 0,288 kilowatt (kw) aan verhittingsenergie werd verbruikt. Op een inductieplaat duurde het maar 5 minuten en 50 seconden tot het water kookte en dit kostte slechts 0.126 kilowattuur (kwh) aan elektriciteit! De inductiemethode bleek dus 32 procent sneller en verbruikte 57 procent minder energie dan gas. 


Je kookt dus zuiniger op een inductieplaat, maar wel alleen met groene stroom! 

Kortom, koken op een inductieplaat is een energiezuinige en snelle manier van koken. Doordat alleen de bodem van de pan verhit wordt, gaat maar weinig energie verloren. 

Helaas is onze stroomvoorziening momenteel nog niet overal duurzaam, waardoor ook het gebruik van een inductieplaat niet altijd fossiele brandstof-vrij is. En dan zorgt het koken op een inductieplaat helaas voor ongeveer evenveel CO2-uitstoot als gas. Maar zoals eerder gezegd wordt elektriciteit steeds groener. Op deze site vind je nog meer tips om energie te besparen in de keuken!


Overige voordelen

Naast een lager energieverbruik en een hogere snelheid, zijn er nog meer voordelen op te noemen van koken op een inductieplaat: 

  • De temperatuur kan zeer precies afgestemd worden 
  • Het is een veilige manier van koken: zodra je de pan van de kookplaat haalt, koelt de plaat af
  • Het gladde oppervlak is gemakkelijk schoon te maken 
  • De touchscreen-bediening biedt vaak interessante mogelijkheden, zoals een timer 
  • De prijzen van inductieplaten vallen tegenwoordig hartstikke mee

Maar ook wat discussie 

Hoewel harde bewijzen ontbreken, bestaat er ook wat discussie over koken op inductie. Zo zou de straling gezondheidsrisico's met zich mee kunnen brengen. Voor zover bekend spreekt wetenschappelijk onderzoek dit gelukkig tegen. Zo bleek een inductiekookplaat niet gevaarlijk te zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een pacemaker. Wel wordt door de onderzoekers aangeraden om 50 centimeter - in plaats van 30 centimeter - van de plaat af te staan wanneer je een pacemaker hebt.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 6

Martien Roelofs 13 oktober 2017

Prima en zeker waar, als ervaringsdeskundige kan ik dat zeker beamen. Kijk wel uit dat je de goede pannen neemt en gebruik dan altijd een koelkastmagneet om het te testen. Kleeft deze niet aan de onderkant van de pan dan is deze niet geschikt voor inductie. leg er ook eens een papiertje (A4) onder de pan. Zelfs met een in werking zijnde plaat zal deze niet in brand vliegen. Kortom veiligheid is ook niet onbelangrijk. (denk aan ouderen) Na verloop van tijd gaat ie vanzelf uit. Ik ben fan !

Belinda van Loon 17 oktober 2017

Het is een veelgehoord argument dat de plaat niet warm is als je de pan eraf haalt. De plaat is echter van glas en de pan is gewoon warm (heet). Het is dus een illusie dat de plaat niet warm wordt. Er staat zelfs een 'H' als je de zone uitschakelt, de 'H' van Hot. Daarnaast zijn er geen duidelijke gegevens beschikbaar over het wel of niet schadelijk zijn van het magnetisch veld die de inductieplaat opwekt. Zwangeren en mensen met een pacemaker wordt nl. afgeraden er dichtbij te staan.

Evelien van Ierssel 26 oktober 2017

Hoi Belinda,
Er bestaat inderdaad wat onduidelijkheid over de gezondheidsrisico's van inductiekookplaten. We hebben daarom een alinea toegevoegd! Voor zover bekend blijkt uit het huidige wetenschappelijke onderzoek gelukkig dat er geen gezondheidsrisico's zijn. Maar altijd goed om dit verder te onderzoeken natuurlijk en wat voorzichtigheid kan geen kwaad.

Gem Doodeman 4 november 2017

Bij ons wordt al 37 jaar gekookt op Electra, eerst op die dikke platen. Dat was de kunst om economisch met de warmte om te gaan. Inductie is er sinds 17 jaar dat is een fluitje van een cent om daar mee om te gaan. Ik kan het van harte aanbevelen alleen al véél minder schoonmaak werk.
En wie zijn gemak niet zoekt is . . .

Chris Schults 4 februari 2020

Paultje maakte foutje. Je kunt NIET dezelfde pan gebruiken voor gas en inductie als je een echte ergelijking wil maken.

Leon van Hamond 7 januari 2021

Wat is goedkoper, koken op gas of inductie?
( 1 m3 aardgas kost €0,75 / 1 kWh stroom kost €0,22 )
* Rendement koken op aardgas = 50% ( de rest gaat verloren )
* Rendement koken op inductie = 90% ( de rest gaat verloren )
1 m3 aardgas heeft 9,7 kw  verhittingsenergie ( €0,75 )
1 kWh stroom heeft 1 kw  verhittingsenergie ( €0,22 )

Op een gasfornuis duurde het 8 minuten en 30 seconden
waarbij 0,288 kilowatt (kw) aan verhittingsenergie werd verbruikt.
0,144 kw komt in de pan & 0,144 kw gaat verloren
( 0,288 kilowatt = 0,03368 m3 aardgas 0,03368x €0,75 = €0,02526 )

Op een inductieplaat duurde het maar 5 minuten en 50 seconden
 tot het water kookte en dit kostte slechts 0.126 kilowattuur (kwh) aan elektriciteit!  0,1134‬ kw komt in de pan & 0,0126 kw gaat veloren
(0,126 kWh x 0,22 = €0,02772‬ )

koken op gas is nog goedkoper, nog een prijs verhogen en het is zo kaar