De buurtapp draagt zorg voor een gezellige en leefbare buurt

‘Beter een goede buur dan een verre vriend’: de opmars van de buurtapp is in volle gang. Door het hele land verenigen buurtgenoten zich in deze apps. En zorgen zo samen voor een veilige, gezellige en leefbare buurt. Benieuwd welke buurtapp het beste bij jou past? We zetten de bekendste voor je op een rij.


 • Door

  Team Nudge

  7 november 2017

Contact met je buren

In de basis is het doel van een buurtapp het uitwisselen van berichten tussen buurtbewoners. Via een buurtapp kun je gemakkelijk contact leggen met (nieuwe) buurtgenoten, activiteiten organiseren, spullen (ver)kopen of (uit)lenen en hulp vragen of aanbieden. 

Gezelligheidsapps

De sociale app, ook wel "gezelligheidsapp" genoemd, is er voor alles dat zich in jouw buurt afspeelt. Bijvoorbeeld om in contact te komen met buurtbewoners die net als jij van hardlopen of lezen houden. Maar ook om iemand te vinden die een paar uur wil helpen om jouw tuin winterklaar te maken, of zijn schuurmachine wil uitlenen zodat jij die oude kast kunt opknappen. Houd je van wat reuring in de buurt? Met behulp van een app vind je enthousiaste buren om samen een buurtbarbecue of andere activiteit mee te organiseren. De apps onderscheiden zich van elkaar door verschillende functionaliteiten en de reikwijdte waarbinnen je informatie ontvangt. 

 • Bij de app Nextdoor kun je je aansluiten bij een vastgelegde wijk. De informatie in de app is opgedeeld in handige rubrieken, zoals evenementen, tips over loodgieters, kwijtgeraakte huisdieren en gevonden voorwerpen.
 • Bij het Nederlandse BuurtApp kies je zelf binnen welke straal van jouw huis je berichten wilt ontvangen. Binnen een straal van 50 meter rond je huis bijvoorbeeld, in je straat, buurt, wijk of de hele gemeente. Je geeft zelf aan wat jij als jouw buurt beschouwt door deze op de kaart te tekenen. 
 • Wazzurb geeft gebruikers de mogelijkheid een cirkel rondom hun huis te trekken van 1, 3 of 5 kilometer.

Een oogje in het zeil houden

Naast gezellig contact met je buren, worden buurtapps ook veelvuldig ingezet om ‘een oogje in het zeil te houden’. Dit kan uiteraard via de eerder genoemde sociale buurtapps, maar er zijn ook speciale buurtpreventie apps die uitsluitend zijn bedoeld voor berichten over de veiligheid in de buurt. In een buurtpreventie app stel je buurtbewoners snel op de hoogte van een inbraak, verdachte situaties of bijvoorbeeld autodieven.

 • Een van de bekendste buurtpreventie apps is Veilige Buurt. Via deze app start je een eigen buurtwacht en meld je snel verdachte situaties.
 • Het is ook mogelijk om een buurtpreventiegroep te starten via WhatsApp. Stichting Wabp (WhatsApp Buurtpreventie) brengt al deze groepen in kaart. Wabp biedt bovendien speciale buurtpreventie stickers aan voor op het raam, de brievenbus of de container.
 • Via de app Verbeter de Buurt kun je direct aan de bel trekken bij de gemeente, zonder dat je daarvoor bij een groep aangesloten hoeft te zijn. De app is er voor allerhande meldingen zoals losliggende stoeptegels, een volle container of een defect stoplicht. 

Een klusje doen of helpen bij een boodschap

De app Wij de Wijk is speciaal ingericht om (zorg)hulp te vragen en aan te bieden. Denk hierbij aan een klusje in huis, een boodschap doen of gewoon even koffie drinken. Zo kunnen hulpbehoevende ouderen langer zelfstandig blijven wonen en wordt de familie ontzorgd. Heb je een karweitje waar je maar niet aan toekomt? Via SuperBuren vind je een buurtgenoot die je helpt. Inwoners van de regio Noord- en Zuid-Holland kunnen voor het uitwisselen van diensten ook terecht bij buurtmarktplaats Buuv.

En verder nog

 • Een klopboor, grasmaaier, partytent of ladder. Veel spullen heb je maar heel af en toe nodig. Via Peerby leen je ze gemakkelijk van je buren.
 • Een keer geen tijd of zin om te koken? Zoek een maaltijd in de buurt! Ruim 10.000 thuiskoks bieden dagelijks heerlijke maaltijden aan via Thuisafgehaald.

Maak jij al gebruik van een buurtapp? We zijn benieuwd naar je ervaringen. Of mis jij een buurtapp die je graag in dit overzicht terug zou willen zien? We horen het graag!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0