De Ceuvel: creatieve en duurzame broedplaats

Creatieve kruisbestuiving, circulaire toepassingen en zelfs een eigen digitale munt. Bij Amsterdamse broedplaats De Ceuvel wordt volop geëxperimenteerd en geïnnoveerd!


  • Door

    Evelien van Ierssel

    9 november 2017

Een culturele broedplaats   

Het vervuilde terrein van een verlaten scheepswerf in Amsterdam-Noord bleek een perfecte locatie voor een creatief experiment. Na het winnen van een prijsvraag kreeg De Ceuvel in 2012 het terrein voor 10 jaar in bruikleen van gemeente Amsterdam. “Het is eigenlijk begonnen met het idee om fijne werkruimtes te realiseren voor creatievelingen,” vertelt Tycho Hellinga, programmamaker bij De Ceuvel, “op een zo duurzaam en circulair mogelijke manier.’’ Maar een normaal kantoorpark is het niet te noemen: het is een bruisende gemeenschap, waar volop wordt geëxperimenteerd op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Bovendien is er een drukbezocht café en vinden er inspirerende evenementen plaats, die voor iedereen toegankelijk zijn. De Ceuvel is een culturele broedplaats, waar creativiteit en duurzaamheid samenkomen! 

17 afgeschreven woonboten  

In 17 ge-upcyclede woonboten die op het land zijn geplaatst, zijn de werkplekken te vinden. Hier hebben verschillende kunstenaars en ondernemers met een groen hart hun kantoor gevestigd, waar velen zelf aan hebben geklust. “Het is bijzonder dat zoveel verschillende mensen in synergie en harmonie op hetzelfde terrein kunnen werken aan hun eigen projecten, maar dat het elkaar wel allemaal versterkt.” zo vertelt Tycho. “Co-creatie en kruisbestuiving zijn erg belangrijk.” Naast het team van landschapsarchitecten, technologen en entrepreneurs dat De Ceuvel heeft gerealiseerd, helpen vele vrijwilligers regelmatig mee. Bijvoorbeeld met klussen. “Er is een vaste basis van mensen die er iedere dag zijn” geeft Tycho aan. “En daaromheen is er een groter geheel van vrijwilligers en mensen die willen komen helpen vanuit hun ideologie.’’ 

Een grandioos duurzaamheidsplan  

Met innovatieve technieken is De Ceuvel constant aan het ontwikkelen en experimenteren op het gebied van duurzaamheid. Een grote rol hierbij speelt Metabolic, dat met het Metabolic Lab gevestigd is op het terrein. “Metabolic kwam met een grandioos duurzaamheidsplan.’’ zo vertelt Tycho. “Beleidsmakers, ministeries en gemeentes komen langs, om ook te leren hoe ze dat hebben gedaan.’’ Zo zijn alle afvalstromen in kaart gebracht en worden kringlopen op creatieve wijze gesloten. Fosfaat wordt bijvoorbeeld teruggewonnen uit urine en in café De Ceuvel wordt binnenkort keukenafval tot biogas vergist om op te kunnen koken. Iedere kantoorboot is verder voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen en het afvalwater wordt gezuiverd met behulp van verschillende lagen natuurlijke materialen zoals steentjes en planten. Daarnaast zijn er composttoiletten, wordt afval gescheiden ingezameld en is het terrein grotendeels gebouwd uit restmateriaal, zoals de oude woonboten. Verder wordt met behulp van specifieke planten de vervuilde grond gezuiverd. Zo wordt het stuk grond later schoner teruggegeven! 


Links: de door Metabolic in kaart gebrachte energie- en nutriëntenstromen (klik hier voor grotere afbeelding). Rechts: Metabolic Lab

Alledaagse duurzaamheid  

Duurzaamheid wordt bovendien heel toegankelijk gemaakt voor het publiek. “We houden lezingen, discussieavonden, documentaires en workshops in het café en Metabolic Lab.” vertelt Tycho. ‘Alledaagse duurzaamheid’ noemt Tycho dit. “We proberen dingen te verzinnen die alle mensen aanspreken en dit dan toe te passen op het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld over voedselverspilling vertellen en mensen dan leren fermenteren.” Ook was een kledingruil laatst een groot succes. “Fast-fashion is een groot thema in de duurzaamheidswereld en naast de kledingruil lieten we daarom een documentaire over de kledingindustrie zien.”

Een eigen munt: Jouliette

Sinds kort heeft De Ceuvel ook een eigen digitale munt. Midden september werd er een nieuwe crypto-currency gelanceerd, genaamd Jouliette. Crypto-currency is een soort digitale munt, gebaseerd op blockchain technologie. Terwijl het mijnen van andere digitale muntsoorten veel energie kost, is dit bij bij de munt van De Ceuvel niet het geval. De Jouliette bevordert juist het creëren en uitwisselen van duurzame energie! Alle zonnepanelen en stroommeters op De Ceuvel zijn uitgerust met slimme meters, waardoor het energieverbruik goed inzichtelijk is. Er worden punten gegenereerd naarmate gebruikers zuiniger omgaan met hun energie en hun zonnepanelen. Een innovatieve manier om lokaal opgewekte energie uit te wisselen! 

En na 10 jaar? 

De grond werd voor 10 jaar beschikbaar gesteld aan De Ceuvel. Een concreet plan voor daarna is nog niet bekend. Het terrein heeft in ieder geval een bestemming om nieuwe woonruimte te realiseren, wat hard nodig is voor de snelgroeiende hoofdstad. De grond zal dan door de planten een stuk schoner zijn! 

Ga er eens langs!   

Bij Café De Ceuvel kun je natuurlijk gewoon eens langsgaan voor een duurzaam hapje en drankje. Hier kun je heerlijk zitten aan het water en genieten van het uitzicht. Ook staan er de komende tijd weer verschillende inspirerende evenementen op het programma. Zo kun je aankomend weekend op 11 en 12 november tijdens het Fermentatiefestijn alles te weten komen over fermenteren. En mag je op 14 november gratis genieten van een documentaire over het eten van insecten, waar je op 25 november mee kan leren koken. Ook zijn er iedere maand rondleidingen op De Ceuvel. In de agenda vind je het volledige overzicht van alle aankomende evenementen. 

Wat vind jij van De Ceuvel? Ben jij er al wel eens geweest? 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0