Park om de Hoek vergroent versteende en vergeten hoekjes in Amsterdam

Wie kent ze niet? Van die grauwe ongebruikte tegelpleinen in de stad? De Gezonde Stad helpt Amsterdammers om ze om te toveren tot hun eigen Park om de Hoek.


  • Door

    Team Nudge

    9 november 2017

Groene ontmoetingsplekken

Amsterdam wordt overspoeld door regenbuien, de hittestress in steden zorgt voor gemiddeld 40 doden per jaar en er is te weinig groen om 300 bedreigde dieren en planten te beschermen. Daarnaast heeft een kwart van de Nederlanders geen contact met de buren en is 11 procent van de Amsterdammers eenzaam. De anonimiteit van bewoners wordt vergroot in steden. We weten inmiddels dat groen een oplossing biedt voor al deze stedelijke problemen. Groen is gezond en verbindt! 

De Gezonde Stad tovert saaie, ongebruikte plekken om tot groene ontmoetingsplekken met meerwaarde. Buurten worden zo leefbaarder en gezonder en bieden oplossingen aan meerdere stedelijke vraagstukken. Zoals wateropvang, biodiversiteit, stedelijke koeling, geluidsdemping, afvangen van fijnstof en CO2-reductie. En het geeft extra wandel-, adem-, en denkruimte in de stad! 

Op initiatief van omwonenden

Het ontwerp en het beheer liggen in handen van de omwonenden. Zij melden zelf een potentiële plek voor een park, die ze samen met andere buurtbewoners willen ontwikkelen tot een buurtpark om te spelen, sporten, rusten of barbecueën. Maar vooral om elkaar te ontmoeten. De projecten worden begeleid door de stichting Park om de Hoek. De stichting biedt de benodigde ondersteuning bij het ontwerp en de financiering, organiseren van beheer en onderhoud en mobiliseren van de buurt.

Drie nieuwe Parken om de Hoek

In november start De Gezonde Stad met de aanleg van drie nieuwe Parken om de Hoek. In de Vegastraat in Amsterdam-Noord komt een natuurlijke speelplek voor kinderen met en zonder beperking. In het park in de Hoornsestraat, ook in Noord, staan moestuinieren, spelen en voedseleducatie centraal. En bij de Wibautstraat/Tweede Oosterparkstraat in Oost wordt het Belgiëpleintje getransformeerd tot een biodiversiteitstuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Ook bij jou om de hoek?

Heb jij ook een hoekje in de buurt dat wel wat extra groen kan gebruiken? Park om de Hoek zoekt versteende locaties tussen 100 en 700 m2. Verzamel wat medestanders die ook bereid zijn om het beheer en onderhoud gezamenlijk op te pakken, en meld jouw locatie aan via www.parkomdehoek.nl.

Park om de Hoek vergroent saaie tegelpleinen in AmsterdamBewoners ontwerpen en beheren hun eigen Park om de Hoek

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project