Prijswinnaars Van een Leien Dakje bekend

13 november 2017

Op woensdag 8 november is de ontwerpcompetitie Van een Leien Dakje afgesloten tijdens het Nationaal Monumentencongres in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Na een spannende competitie, vielen twee planindieners in de prijzen voor hun zonne-energie ontwerpen voor de monumenten de Blokhuispoort in Leeuwarden en Dat Bolwerck in Zutphen. We stellen de winnaars aan je voor!


Foto's: Jan van Dalen Fotografie

De Van een Leien Dakje prijsvraag

Wie heeft de beste zonne-energie oplossing voor de daken van monumenten Dat Bolwerck en de Blokhuispoort? Afgelopen februari werd de prijsvraag Van een Leien Dakje uitgeschreven door netwerkbedrijf Alliander, BOEi, Stichting Wijnhuisfonds, Nudge en de gemeenten Zutphen en Leeuwarden. Het doel was om innovatieve en realiseerbare zonne-energie oplossingen te vinden die recht doen aan het historische karakter van monumenten. En tegelijkertijd bewustwording te creëren over het belang van lokale energieopwek. Ook in de historische binnenstad.

Er werd meegedacht vanuit uiteenlopende hoeken. Van architectenbureaus, leveranciers van zonnepanelen tot aan inwoners en studenten. In totaal werden er 12 plannen voor Dat Bolwerck en 10 plannen voor de Blokhuispoort ingediend. Half oktober maakte een expertteam een voorselectie van de beste inzendingen. Hierop mocht het publiek tot en met 1 november hun stem uitbrengen. Uiteindelijk kwam er voor beide panden een publiekswinnaar en een jurywinnaar uit de bus. 

En de winnaars zijn...

Het innovatieve collectorsysteem van Q-Roof ging naar huis met de publieksprijzen voor zowel Dat Bolwerck als de Blokhuispoort. Tevens mocht Q-Roof de juryprijs voor de Blokhuispoort in ontvangst nemen. Het Q-Roof collectorsysteem wordt onzichtbaar gemonteerd, vangt de warmte van de dakpan op voor gebruik in het gebouw en is future proof. Het ontwerp ontving lof van de jury voor zijn onzichtbaarheid en behoud van cultuurhistorische onderdelen. 

De jury koos het ontwerp Architecturale zonnepanelen van glaskunstenaar Rob Tack als winnaar voor Dat Bolwerck. Zijn ervaring in esthetiek, interesse in monumenten en technische kennis brachten Rob Tack tot een ontwerp waarin zonnepanelen een eenheid vormen met het monument. Het ontwerp maakt gebruik van op maat gemaakte zonnepanelen van het Nederlandse KameleonSolar. De jury prees het ontwerp voor zijn reversibiliteit, het vermogen om anders te denken en zijn durf om op monumentale panden nieuwe elementen aan te brengen. 

Hoe nu verder?

De komende tijd gaan de winnaars van de juryprijzen samen met de initiatiefnemers en de gemeenten verder in gesprek om te kijken of en op welke wijze de winnende ontwerpen uiteindelijk gerealiseerd kunnen gaan worden. 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Ruud Derks 14 november 2017

Marc, gefeliciteerd. Een terechte winnaar. Nu snel (samen met BOEi en gemeente Leeuwarden) werken aan een installatie in Blokhuispoort.