Schoonschip: duurzaam wonen in een drijvende woongemeenschap

In Amsterdam-Noord wordt hard gewerkt aan de realisatie van Schoonschip: een duurzame woonwijk op het water. Van onderaf gerealiseerd door de bewoners zelf. Toekomstig bewoner Yvonne kan niet wachten om in 2018 samen met haar gezin te verhuizen.


  • Door

    Liz Moen

    13 november 2017

Er is nu nog niets te zien, maar volgend jaar liggen er aan het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord 30 duurzame woonboten. Verenigd onder de noemer Schoonschip, werken toekomstige bewoners hier gezamenlijk aan de realisatie van de drijvende woonwijk. Het gezin van Yvonne droomde al langer van een duurzame woonplek in de stad. Toen de mogelijkheid zich voordeed om deel te nemen aan Schoonschip, grepen zij hun kans.

Foto: Manon van der Zwaal

Na een intensief voortraject vol juridische en organisatorische uitdagingen lijkt het erop dat de eerste woonboten begin 2018 gebouwd kunnen gaan worden. “Het is best heftig allemaal. Je moet allerlei technische en juridische kwesties goed uitzoeken met elkaar. Maar zodra het straks allemaal staat, denk ik dat het zich zeker uitbetaalt”, zegt Yvonne.

Smartgrid

Bij het ontwerp van de woonboten wordt waar mogelijk rekening gehouden met duurzaamheid. De boten hebben geen gasaansluiting en elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen. Via een smartgrid kunnen bewoners lokaal voorzien in de energievraag en -aanbod. 

Naast het duurzame aspect van Schoonschip, werd Yvonne erg aangetrokken door het sociale karakter van de woonwijk. “We vinden contact met de buurt erg belangrijk. Mijn man en ik zitten in een gezamenlijke buurtmoestuin en zijn actief met de gemeente in contact om onze huidige woonwijk te verduurzamen. Verhuizen naar Schoonschip voelt als een logische volgende stap.”

Wisdom of the crowd

Wonen in een groep brengt veel voordelen met zich mee, vertelt Yvonne. “Als toekomstig bewoner ben je continu met hetzelfde bezig. Daardoor kun je gemakkelijk ervaringen en tips met elkaar delen. Volgende week komen we bijvoorbeeld bij elkaar om informatie over groene daken met elkaar uit te wisselen. Als je alleen bent moet je het doen met Google. Nu heb je elkaar.”

Samen delen

“Ik verwacht dat we er op veel manieren voordeel van zullen krijgen. Vrienden vragen weleens of we een boot gaan nemen, zodra we op het water wonen. Maar ik denk niet dat we zelf een boot zullen aanschaffen”, vertelt Yvonne lachend. “Ik verwacht eerder dat er deelboten zullen zijn. We hebben al een rekenmodel om energie met elkaar te delen. Dit kunnen we dan ook inzetten voor het gezamenlijk gebruik van auto’s, óf boten. We hebben ook al met elkaar gesproken over het gezamenlijk inkopen van biologische groenten en het organiseren van sociale activiteiten zoals yoga en filmavonden. En een oppas voor de kinderen is makkelijk geregeld!”

Die combinatie van duurzaam, sociaal én in de stad wonen is voor veel mensen aantrekkelijk. “Mensen vragen vaak of er nog plek is of willen op de reservelijst. We hopen dat we anderen kunnen inspireren om eenzelfde project op te starten. We willen onze learnings via de website delen, zodat toekomstige projecten makkelijker van de grond komen.”

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0