Oud gereedschap? Je helpt er een vakman in Afrika mee!

Ben je de schuur aan het opruimen en heb je gereedschap dat je nooit gebruikt? De Stichting Gered Gereedschap zamelt tweedehands gereedschap in en knapt het op voor technische scholen en starters in ontwikkelingslanden.


  • Door

    Team Nudge

    8 december 2017

Je kunt het inleveren bij een van de 370 landelijke inzamelpunten, waaronder alle Praxis bouwmarkten. Ook bij veel Wereldwinkels en ijzerwarenhandels kun je jouw ongebruikte gereedschap inleveren.

Een zelfstandig bestaan opbouwen

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar de Stichting Gered Gereedschap timmert aan de weg. Jaarlijks zamelen ze honderdduizenden stuks gereedschap in. Een deel daarvan is goed herbruikbaar. Vrijwilligers in 30 werkplaatsen in Nederland knappen het op en maken het klaar voor verzending naar Kameroen, Kenia, Oeganda en Tanzania. 

Ruim 50 projecten

Het motto is 'leren, werken en ondernemen'. In samenwerking met lokale organisaties zet de stichting in Kenia bijvoorbeeld een garage, een houtbewerkingswerkplaats en een naaiatelier op. Lokale vakmensen kunnen de werkruimte huren. Ook worden er sets bouwvakkersgereedschap verhuurd. In 2016 kregen meer dan 4.000 technici een set handgereedschap waarmee ze een vak kunnen leren en een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen - bijvoorbeeld als metaalbewerker, kleermaker, automonteur, loodgieter of elektricien. 

Een hengel in plaats van vis

Erg gewild zijn ook naaimachines en klein elektrisch gereedschap, zoals boormachines of slijpmachines. Voor het inrichten van werkplaatsen zoekt de stichting ook grotere machines zoals houtdraaibanken of aggregaten. Kwalitatief goed gereedschap is voor veel scholen en ondernemers in ontwikkelingslanden niet beschikbaar of onbetaalbaar. Door deze mensen een hengel in plaats van een vis te geven, helpen onze opgeknapte afdankertjes hen structureel hun brood te verdienen. Deze concrete manier van ontwikkelingshulp spreekt veel mensen aan. 

500 vrijwilligers

In Nederland zijn ruim 500 mensen betrokken bij het werk van de stichting. Een deel van de werkplaatsen is opgezet als onderdeel van welzijnsinstellingen, (re)ïntegratieprojecten of dagactiviteitencentra. Verder zijn gepensioneerden en ROC-leerlingen betrokken bij het opknapwerk. Ook de logistiek is een enorme klus. De sets gereedschap moeten worden samengesteld, vanuit het hele land bij elkaar gebracht, de zeecontainers gevuld en alle papierwerk voor verzending geregeld.


Op de website van Hank lees je een mooie reportage over Gered Gereedschap. Meer nieuws lees je op de Facebook-pagina Gered Gereedschap.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0