Buurman Rotterdam: leer klussen en ontdek de voldoening!

Een nieuwe eettafel, een bed, een boekenkast…vraag het aan de gemiddelde voorbijganger en op de vraag 'Waar haal je dat?' is het antwoord 'IKEA'. Buurman in Rotterdam probeert daar verandering in te krijgen. Met een circulair concept.


  • Door

    Team Nudge

    13 december 2017

"Onze generatie weet nauwelijks beter", verzucht Laura Rosen Jacobsen. "In een tijd dat Pinterestpagina’s uit hun voegen barsten van de leuke knuffelbare DIY-ideeen, weten we niet eens meer hoe je een plank doormidden zaagt. Laat staan hoe je een kast bouwt. ‘Mijn opa bouwde wel alles zelf’, zeggen mensen dan. Of ‘mijn vader heeft een schuur vol klusprojecten’. Maar bij die generatie lijkt de klusvaardigheid op de houden. Worden we echt met twee linkerhanden geboren? Of hebben we het geduld niet om zelf dingen te maken?"

Als een van de oprichters van Buurman probeert ze hier verandering in te brengen. In de Keilewerf, een creatieve broedplaats in Rotterdam West, hebben ze een grote openbare werkplaats waar iedereen terecht kan met eender welk klusproject. Van kaarsenhouder tot complete keuken, je kan het maken in deze werkplaats. Er zijn werkbanken die je kunt huren per uur of per dag, waarbij je gebruik mag maken van alle gereedschappen die Buurman voorradig heeft.

Meubelmaken voor Beginners

Voor de minder ervaren klusser heeft Buurman een heel assortiment aan cursussen en workshops. Zoals de populaire cursus Meubelmaken voor Beginners. Het leuke is dat deze cursus juist deze 'IKEA-generatie' aanspreekt - veelal jonge mensen met een kantoorbaan die graag in de avonduren iets creatiefs en met hun handen doen.

Gewoon proberen

Marnix is een van de deelnemers van deze cursus. Met zijn baan in de IT-sector komt hij te weinig in aanraking met zijn creatieve kant en heeft daarom besloten meer te willen leren over het maken. “Mijn kluservaring is minimaal. Ik deed wel eens wat in huis, maar als er echt iets moest gebeuren kwam er meestal een vader of schoonvader langs. Omdat zij dingen vaker gedaan hebben, kreeg ik dan niet echt de kans om het gewoon te proberen. Terwijl ik nu weet dat ik veel dingen best kan als ik het de kans geef.”

Voldoening van zelf maken

Andere cursisten herkennen dit. Of het nu faalangst, onwetendheid of ongeduld is, wie nog nooit een boor in z'n handen heeft gehad is niet snel geneigd om te overwegen zelf een nachttafeltje te bouwen. En dat terwijl het zoveel voldoening geeft om iets in huis te hebben wat je helemaal zelf hebt gemaakt. Marnix beaamt dit. “Ik vind het altijd belangrijk dat je trots kunt zijn op de dingen die je doet. En nu ben ik echt trots. Ik had iets in mijn hoofd, en als het resultaat daar dan zo dichtbij komt is dat echt leuk.”

Hergebruikte materialen

Bijkomstig interessant detail is dat er voor alle klusprojecten in Buurmans werkplaats geen bomen hoeven te worden gekapt - alles wordt gemaakt met hergebruikte materialen! Buurman is behalve openbare werkplaats namelijk ook een winkel voor tweedehands bouwmaterialen. Naast het welbekende steigerhout en palletplanken vinden ook afgekeurde houten balken, gedemonteerde vloeren en expositiepanelen hier hun weg naar een tweede leven in andermans klusproject. Zo wordt hier niet alleen een nieuwe generatie klussers opgeleid maar ook de hergebruik-helden en upcyclers van de toekomst. En dragen bouw-het-zelvers zoals Marnix met hun zelfgebouwde meubels bewust of onbewust bij aan duurzaam grondstoffengebruik en de circulaire economie.

 

Woon je niet in de buurt van Rotterdam en ben je enthousiast geworden? Check online, er worden heel veel kluscurssusen aangeboden. In Amsterdam (en Rotterdam) heb je de Doe Zelf School, in Utrecht, Groningen en Harderwijk is er de Stadswerkplaats, in verschillende Praxis-winkels worden workshops georganiseerd en dan zijn er nog talloze andere cursussen.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 6

Karin Thomas 27 december 2017

Weet iemand of er soortgelijke openbare werkplaatsen zijn in Amsterdam?

Ariane Kaper 2 januari 2018

Website van Doe Zelf School doet het niet, kan zelf ook niet vinden in Amsterdam

Karin Thomas 3 januari 2018

Dank je!

Brigitte Koch 17 januari 2018

Materialen terugwinnen, ik denk dat dat een heel belangrijk aspect is van duurzaamheid, waaraan steeds meer aandacht moet worden besteed. Ik ben erg enthousiast over de reclame-banken die u gebruikt. Ze zien er ook zelf gebouwd uit? Is er iets soortgelijks aan deze https://www.sortimo.nl/bedrijfswageninrichting/oplossingen-voor-bedrijfswageninrichtingen/sortimo-workmo/? Met rollen? Ik kijk al zo lang naar mijn werkplaats, maar ik weet niet of je dat kunt bouwen met recyclebare materialen.
Bedankt, vriendelijke groeten, Ursel.

Evelien van Ierssel 24 januari 2018

Ha Ursel,
Tof dat je zo enthousiast bent! Om antwoord te krijgen op je vraag kun je het beste even direct contact opnemen met de medewerkers van Buurman! http://www.buurman.in/contact/
Groet,
Evelien