Wat deden we met de Nudge-community in 2017?

Bollen planten, gloeilampen vervangen, zelf composteren; in 2017 gingen nudgers weer flink aan de slag met heel diverse onderwerpen. We blikken terug op een paar van onze grootste projecten van het afgelopen jaar.


  • Door

    Team Nudge

    13 december 2017

The Pollinators

Het gaat niet goed met de bij, en ook andere bestuivende insecten hebben het zwaar. Tijd voor actie, want bestuivers zijn essentieel voor een gezonde biodiversiteit (en ons eigen voedsel!). Om hiervoor aandacht te genereren begonnen we dit jaar samen met The Tipping Point het project The Pollinators. Op ruim 20 locaties gingen kilo’s zaad en duizenden bloembollen de grond in.

Doe komend jaar ook mee!

Het seizoen is inmiddels voorbij, maar de plannen voor komend jaar worden alweer gesmeed. Houd The Pollinators website en Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven. Wie weet doe jij volgend jaar wel (weer) mee!

Van een Leien Dakje

Hoe kunnen we zonne-energie opwekken op oude gebouwen, zonder het monumentale aanzicht aan te tasten? Met dit pittige vraagstuk ging de community aan de slag in de competitie Van een Leien Dakje. Sta jij ook voor zo'n uitdaging? Laat je inspireren door de superslimme plannen van de winnaars. 

Verspil geen Schil

Waarom laten we groenafval ophalen door de gemeente en kopen we potgrond en plantenvoeding in de winkel? Dat moet slimmer kunnen! Met de juiste handvatten produceer je gemakkelijk zelf superkwaliteit compost en verrijk je de bodem. Rijkswaterstaat, het Compostgilde en Nudge sloegen de handen ineen om lokaal composteren een zetje te geven tijdens de campagne Verspil Geen Schil. 

Doe mee

Vind jij het ook zonde om al die schillen afgevoerd te zien worden? Kijk op de projectpagina en ontdek hoe jij met composteren aan de slag kan!

Gloeimonsters

In Nederlandse huishoudens waren in 2016 nog zo’n 60 miljoen gloeilampen te vinden, terwijl er veel zuinigere lampen bestaan. Om mensen met kinderen te helpen bij de zoektocht naar energievretende lampen bedachten we samen met partner Greenchoice een leuk spel: Gloeimonsters. Het spel werd in twee maanden tijd door 2000 mensen besteld. Dat gaat een hoop energie besparen!

Heb jij nog gloeilampen?

De Gloeimonsterscampagne is inmiddels afgelopen, maar je kunt natuurlijk nog steeds thuis aan de slag met energie besparen door je lampen te vervangen. Gloeilampen eruit, led-lampen erin!

Waterhelden

In de Waterhelden competitie gingen we op zoek naar de waterhelden van Haarlemmermeer en Zuid-Kennemerland. Hoosbuien worden een steeds groter probleem, dus vroegen we nudgers hoe we onze omgeving daar beter op voor kunnen bereiden. De waterdichte plannen die boven kwamen drijven werden beloond met de Hansje Brinker Prijs.

Maak jouw omgeving hoosbui proof

De Hansje Brinker Prijs is inmiddels vergeven, maar ook jij kan een waterheld zijn. Heb je inspiratie nodig? Kijk eens tussen de finalisten van de competitie, daar valt een hoop te leren. Of lees een van de blogs die je verder helpen:

Nudge Global Impact Challenge

Dit jaar was alweer de 8e editie van de Nudge Global Impact Challenge. 90 internationale jonge leiders van de toekomst kwamen drie dagen samen in Nederland, om te werken aan plannen voor duurzame impact. Ook werd dit jaar voor het eerst de Nudge Global Impact Award uitgereikt tijdens de Nudge Summit in het Vredespaleis in Den Haag.

Meedoen?

Je kunt je inmiddels inschrijven voor komend jaar, namens je organisatie of gewoon als jezelf.

De Groene Machine

Hoe integreer je duurzaamheid in de bedrijfsvoering en zorg je ervoor dat niet alleen de directie, maar elke medewerker zich voor de duurzame visie inzet? Samen met het Facilitair Service Centrum (FSC) van de Universiteit Utrecht ontwikkelden we de interne campagne ‘De Groene Machine’, die niet alleen meer dan 80 duurzame ideeën heeft opgeleverd, maar ook een beweging op gang heeft gebracht. Op dit moment voeren enthousiaste medewerkers hun eigen ideeën uit.

Was op Maat Challenge

Vanaf augustus levert drinkwaterbedrijf Oasen in haar hele voorzieningsgebied boven rivier de Lek (van Krimpen aan den IJssel tot Roelofarendsveen) zacht water: het ideale moment om de Was op Maat Challenge te starten! Tijdens de campagne werden 14.000 Wasmaatjes uitgedeeld en gingen ruim 1700 mensen de uitdaging aan om hun wasgedrag aan te passen.

Was jij ook op maat?

Op maat wassen is duurzaam voor iedereen. Maar hoeveel wasmiddel moet jij nou eigenlijk zelf gebruiken? Check bij het bedrijf dat jouw kraanwater levert de hardheid van het water, en kijk goed op de verpakking van je wasmiddel om niet teveel te gebruiken.

Een update van de website

We namen een deel van de website onder handen. Omdat we sterk geloven in de kracht van lokale initiatieven, zorgden we dat je nu beter kan zien wat er in jouw buurt gebeurt. Is de kaart in jouw omgeving al goed gevuld? We zijn altijd op zoek naar nieuwe duurzame initiatieven!

We hebben natuurlijk nog veel meer gedaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij het overzicht van projecten, of lees meer van onze blogs.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 1

Sabrina Eilers 14 december 2017

Lekker bezig geweest dit jaar!