Een aardgasvrije woning in 5 stappen

Ben jij klaar om van het gas af te gaan, maar moet je het project nog plannen? Vriend van Nudge GreenHome legt in vijf duidelijke stappen uit wat de slimste manier is om je woning van het aardgas af te halen.


 • Door

  Pascal van Steen

  15 januari 2018

Het is nogal lastig om te bepalen waar je nu moet beginnen. Door alle mogelijkheden die er zijn en de keuzes die je kunt maken om aardgasvrij te gaan wonen, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Technisch gezien weten we al lang hoe we een woning van fossiele brandstoffen af kunnen halen. De laatste maanden is het ‘aardgasvrij’ maken van woningen echter in een stroomversnelling gekomen.

We diepen de technische maatregelen uit die nodig zijn om een woning (stap voor stap) van het gas af te halen. Belangrijke noot hierbij: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Met name in stap 3, duurzaam verwarmen, zijn er een aantal variaties mogelijk. In deze blog leggen we de route uit die voor veel woningeigenaren het meest voor de hand ligt.  

Stap 1. Goed isoleren

De basis voor een aardgasvrije woning is een goede isolatie van de schil. Door de schil van je woning goed in te pakken blijft de warmte binnen. Het isoleren van de verschillende onderdelen van de schil (vloer, muren, glaswerk en dak) is een goed begin. De benodigde energie om het huis van binnen warm en comfortabel te houden met wel 70% worden teruggebracht.

Pas in 1975 is men vanwege de oliecrisis in de bouw begonnen met het toepassen van isolatiematerialen, maar dit is niet te vergelijken met de huidige isolatiestandaarden. Woningen voor 1975 zijn praktisch niet geïsoleerd tijdens de bouw. Woningen die gebouwd zijn na 1992 zijn tijdens de bouw volgens moderne standaarden geïsoleerd.

De verschillende onderdelen van een huis over het algemeen goed onafhankelijk van elkaar te isoleren. Er zijn vaak verschillende isolatietechnieken toepasbaar. Afhankelijk van je huis,, budget en je wensen kun je voor een goede na-isolatie kiezen of voor een zeer goede na-isolatie.

Mogelijke maatregelen goede na-isolatie:

 • Vloer – Bodemisolatie / Vloerisolatie  
 • Muur – Spouwmuurisolatie
 • Dak – Dakisolatie binnenzijde
 • Glas – HR++ glas

Mogelijke maatregelen zeer goede na-isolatie:

 • Vloer – Vloerisolatie
 • Muur – Buitengevelisolatie
 • Dak – Dakisolatie buitenzijde (renovatie)
 • Glas – Triple glas

Een paar tips

​Heb je al dubbel glas? Vergis je niet, het glaswerk is nog altijd de zwakste schakel in de schil. Het moderne dubbel glas (HR++) isoleert ruim 2x zo goed. Het nieuwste driedubbele glas (triple of HR+++) isoleert zelfs 3x zo goed!
Ga je binnenkort nieuwe kozijnen aanschaffen? Kies dan voor het beste isolatieglas, de extra investering verdien je zeker terug. Laat eerst de kozijnen plaatsen voordat je de spouwmuur gaat isoleren. Dat is in de uitvoering makkelijker.

Spouwmuurisolatie is een goedkope en effectieve methode om flink te besparen op je gasverbruik. Het verdient zich daarmee lekker snel terug. Echter, de spouw (de luchtlaag tussen de binnen en buitenmuur) is vaak niet dik genoeg om een zeer goede isolatiewaarde te behalen. Wil je echt een grote stap zetten richting een energieneutrale woning, dan kan je isolatie aan de buitengevel overwegen. Er wordt dan een dikkere isolatielaag aangebracht. Je krijgt daardoor ook een nieuwe buitengevel die er weer fris uit ziet.

Overweeg je het dak te isoleren? Kijk dan goed naar de huidige staat van het dak. Moet je deze binnenkort aanpakken in verband met onderhoud of lekkages? Haal dan de pannen van het dak en laat het dak van buitenaf isoleren. Een complete dakrenovatie is wel veel duurder dan isolatie aan de binnenkant van het dak aanbrengen. Je bespaart echter ook meer op je stookkosten. Het isolatiemateriaal kan tijdens zo’n renovatie beter (naadloos) worden aangebracht. Bovendien kan het dak er weer jaren tegenaan.

Stap 2. Voldoende ventileren

In meer dan de helft van alle woningen in Nederland wordt niet voldoende geventileerd. Door een tekort aan frisse lucht ontstaan er vervolgens ongezonde concentraties CO2 en fijnstof. Er zijn de afgelopen jaren verontrustende onderzoeken verschenen over de kwaliteit van het binnenklimaat en de impact die zij hebben op de gezondheid van de bewoners.

Zorgwekkend. Zeker als je de woning goed in gaat pakken met isolatiemateriaal. Dan neemt de natuurlijke ventilatie in de woning af en dat is ook de bedoeling. Luchtstromen via allerlei kieren en gaten zijn er als het goed is niet meer. Daardoor blijft de warmte binnen en heb je ook geen last meer van tocht. Het is daarom belangrijk naar de ventilatie en luchtstromen in de woning te kijken om het binnenklimaat gezond te houden.

Nu heeft niemand iets tegen frisse lucht in huis. Maar wel tegen twee vaak bijkomende nadelen: tocht en warmteverlies. Een goede ventilatie-oplossing voorkomt beide. Het heeft een vorm van warmteterugwinning. In dat geval wordt de inkomende luchtstroom voorverwarmd met de uitgaande luchtstroom. Zo’n 90% van de warmte wordt daarmee teruggewonnen. Zo blijft de warmte in huis en heb je geen last van koude tochtstromen.

Een andere optie om warmteverlies via het ventilatiesysteem te voorkomen is een ventilatiewarmtepomp. Met dit type warmtepomp komt via normale ventilatieroosters verse buitenlucht je woning binnen. Maar nu onttrekt de ventilatiewarmtepomp de warmte uit de lucht voordat deze naar buiten wordt geventileerd. Deze warmte wordt vervolgens omgezet in warm water en aan de cv-ketel teruggevoerd.

Mogelijke Maatregelen:

 • Ventilatie warmteterugwinning
 • Balansventilatie
 • Ventilatiewarmtepomp

Stap 3. Duurzaam verwarmen

In stap 3 kijk je naar het daadwerkelijk vervangen van de gasinstallatie. Hier zijn enkele alternatieve scenario’s voor. Dichtbevolkte gebieden zullen misschien overstappen naar een collectief warmtenet. Restwarmte van fabrieken wordt dan ingezet om woningen te verwarmen. Voor dorpen en meer afgelegen gebieden is dit niet mogelijk of rendabel. Deze woningen gaan van het gas af door een switch te maken naar een nieuwe ‘gasloze’ verwarmingsinstallatie. Dit wordt in vaktermen met ‘all-electric’ aangeduid, dat staat voor een woning die volledig op elektriciteit leunt. De meeste ‘all-electric’ woningen zullen verwarmd gaan worden met een warmtepomp. Maar er zijn ook alternatieven zoals infraroodverwarming. Hieronder wordt de meest voor de hand liggende ‘all-electric’ route verder voor je uitgestippelt: een woning die verwarmd wordt met een warmtepomp.

Mogelijke Maatregelen:

 • ‘All-electric’ middels een warmtepomp.

Stap 3a. Lage temperatuur verwarming

De eerste stappen richting een duurzame woning zijn gezet. Door middel van de toegepaste isolatiemaatregelen en een modern ventilatiesysteem daalt de warmtevraag in je huis aanzienlijk. Er is veel minder energie nodig om het binnenshuis warm en comfortabel te houden. Daardoor kan de temperatuur van het cv water naar beneden worden bijgesteld. De radiatoren hoeven minder warmte af te geven om hetzelfde comfort te bieden. Ter vergelijking, in een oud en geïsoleerd huis zijn de radiatoren vaak erg heet (>80 graden Celsius).

In goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur van het cv water vaak zonder problemen naar 50 graden Celsius worden bijgesteld. Bij zeer goed geïsoleerde woningen kan het cv water zelfs naar 30 graden Celsius bijgesteld worden. Er lekt nauwelijks energie meer weg, dus er is minder warmte nodig om het huis op temperatuur te houden.

Waarom is het belangrijk over te gaan op een lage temperatuur van het cv water? De reden hierachter ligt verborgen in de techniek van de warmtepomp. Een gasgestookte HR-ketel heeft geen enkele moeite om water tot hoge temperaturen te verwarmen. Met de verbranding van aardgas komt namelijk zeer veel warmte vrij. Een warmtepomp werkt echter heel anders. Hoe lager de temperatuur van het cv water, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Een temperatuur van 50 graden Celsius is het plafond voor een financieel renderende warmtepomp, liefst is de temperatuur nog lager.

We willen de woning dus met cv water van maximaal 50 graden Celsius verwarmen. Dat lukt niet altijd met de traditionele radiatoren. Soms is het nodig om deze te vervangen voor zogenaamde ‘laagtemperatuur radiatoren’ of ‘LTV radiatoren’. Die zijn erop ingericht om met lage temperaturen toch voldoende warmte af te geven aan de ruimte. Ze zijn niet groter dan normale radiatoren, maar hebben ze een groter afgifte oppervlak en vaak zitten er kleine ventilatoren in de radiator verwerkt. Ondanks de lage temperatuur van het cv water, vindt er toch voldoende warmteafgifte plaats om de woonruimte op de gewenste temperatuur te krijgen.

Vloerverwarming is ook een vorm van laagtemperatuur verwarming. In een vloerverwarmingsinstallatie is de temperatuur van het cv water zelden hoger dan 40 graden Celsius. Vloerverwarming en een warmtepomp vormen daarom een ideale combinatie. Daarnaast is vloerverwarming natuurlijk ook erg comfortabel. Je hebt nu dus ook een duurzaam argument om over te stappen op vloerverwarming!

Mogelijke Maatregelen:

 • Vloerverwarming
 • Laagtemperatuur radiatoren

Tip:

Ga je de vloer isoleren? Denk er dan over na of je ook direct vloerverwarming wilt. Andersom geldt ook: stap je over op vloerverwarming, zorg dan direct voor een goede isolatielaag.

Stap 3b. Warmtepomp installeren

Alle voorbereidingen zijn nu getroffen. Je woning is goed ingepakt en de warmte blijft goed in huis. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor voldoende frisse lucht om het binnenklimaat gezond te houden. De warmtevraag is flink afgenomen waardoor je met een lage temperatuur van het cv-water de ruimtes in huis toch warm en comfortabel krijgt.

Het wordt tijd om je gasgestookte cv-ketel voorgoed de deur uit te doen. De warmtepomp neemt zijn plek in. De pomp haalt zijn energie uit een externe warmtebron. Dit kan de buitenlucht zijn, de bodem of een open water bron.

Dit weet je misschien nog niet, maar de techniek waar een warmtepomp gebruik van maakt is hoogstwaarschijnlijk al in jouw woning aanwezig, namelijk in je koelkast. Een koelkast werkt namelijk op dezelfde techniek. Een koelkastcompressor onttrekt warmte uit het koelvak (lees: de warmtebron) en geeft deze warmte in hogere temperatuur af aan de achterkant van de koelkast (lees: jouw vloerverwarming). Zelfs als het buiten vriest, is een warmtepomp in staat voldoende energie uit de warmtebron te onttrekken. Houdt je hand maar eens achter een werkende koelkast, hier wordt flink wat warmte afgegeven. Toch is deze warmte afkomstig uit het koelvak waar de temperatuur vaak rond de 5 graden Celsius tot 7 graden Celsius is, of uit het vriesvak waar het zelfs -16 graden is.

De warmtepomp draait het liefst heel constant en op een regelmatig tempo. Dan behaalt hij, net als een dieselmotor op cruise control, het beste rendement. Daarom wordt een warmtepomp vrijwel altijd gecombineerd met een buffervat. Deze zorgt er voor dat de warmtepomp constanter kan draaien.

Een andere reden voor een buffervat is het warme tapwater dat in huis gebruikt wordt om bijvoorbeeld te douchen. Dit water moet in verband met legionella bestrijding tot minimaal 60 graden verwarmd worden. Aangezien de warmtepomp het liefste tot 50 graden verwarmd wordt er vaak een buffervat geplaatst met een elektrische na-verwarmer. Dit zijn spiralen die het water verder opwarmen tot de juiste temperatuur.

Mogelijke maatregelen:

 • Warmtepomp
 • Boilervat

Stap 4. Elektrisch koken

Je woning wordt nu duurzaam verwarmd. Ook het warme water wordt elektrisch opgewarmd. De laatste gasverbruiker in huis is het gasfornuis (en/of gasoven). Ook al is het gasfornuis voor slechts 5% van het gasverbruik verantwoordelijk: je wilt graag volledig van het gas af. Vooral omdat je de gasaansluiting dan kan afsluiten. Je betaalt jaarlijks namelijk zo’n €250,- aan vastrecht voor de gasaansluiting.

Moderne inductie kookplaten zijn van alle gemakken voorzien. Ze leveren veel warmte in korte tijd. De warmte is ook goed te reguleren. De modernste varianten kunnen zelfs aangepast worden op het formaat en vorm van de pan. In een volgende aflevering van deze serie gaan we verder in op de voor- en nadelen van koken op inductie.

Mogelijke maatregelen:

 • Inductie kookplaat
 • Elektrische oven

Stap 5. Zonnepanelen op het dak

Niet direct noodzakelijk om van het gas af te gaan, maar wel duurzaam en financieel verstandig: zonnepanelen. Met zonnepanelen zet je zonne-energie om in duurzame elektriciteit. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit in plaats van gas. Je hebt dus geen gasrekening meer (en geen vastrecht kosten voor de gasaansluiting!). De elektra rekening zal wel gaan stijgen. Daarom is de combinatie met zonnepanelen erg aantrekkelijk. Zowel financieel als vanuit duurzaamheidsperspectief. Zo reduceer je de uitstoot van CO2 echt aanzienlijk. Een gemiddelde woning zakt met deze combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen van 5.000kg CO2 naar 500 kg CO2.

Gefeliciteerd!

Je bent nu, als het goed is, met je huis van het aardgas af. Goed bezig! Let wel, deze stappen zijn de meest logische volgorde om je huis duurzaam te  maken, maar niet bij alle huizen kunnen ze op deze manier toegepast of geïnstalleerd worden. Ieder huis is uniek en dat zorgt ervoor dat er uitzonderingen zijn. Vraag daarom altijd een vakman of gespecialiseerd bedrijf naar hun ideeën als ze bij je thuis zijn.

Een ding is duidelijk: Nederland gaat stap voor stap van het gas af. Het is onvermijdelijk en de koers is ook politiek inmiddels ingezet. De eerste wijken worden binnenkort al afgekoppeld van het gas. Hopelijk geeft dit stappenplan woningeigenaren inzicht en een handvat om ook deze stap te maken.

Technisch gezien

We weten al jaren aardig wat er moet gebeuren. Het is belangrijk nu met elkaar de juiste kant op te bewegen. We hopen middels deze blog ook te laten zien dat het gasvrij en duurzaam maken van de woningen prima stap voor stap kan. Het is wel belangrijk een goed perspectief te verzamelen over wat de volgende stappen zijn. Pas dan kan je goed en overwogen keuzes maken.

Je wilt graag voorkomen dat je eerst de vloer gaat isoleren om er daarna achter te komen dat je ook vloerverwarming wilt gaan toepassen. Dergelijke des-investeringen kunnen voorkomen worden door begrip op te bouwen van wat er technisch moet gebeuren om een woning van het gas af te krijgen.

Er warmpjes bijzitten

Een bijkomend voordeel van het volgen van dit stappenplan is dat het comfort in huis stijgt. Je geniet van een warm en comfortabel binnenklimaat. Je zal minder last ervaren van kou, tocht en koude ramen/muren. De woning is voor mensen op leeftijd beter geschikt om langer in te blijven wonen. Daarnaast zorgt een goed ventilatiesysteem voor voldoende frisse lucht zodat niet alleen comfortabeler maar ook gezonder is in huis.

Deze tekst is onderdeel van de serie 'Hoe gaan wij aardgasvrij' die verschijnt op de website van GreenHome. In 7 delen wordt iedere twee weken uitgelegd waarom het belangrijk is en wat nodig is om Nederland aardgasvrij te maken. Deze blogserie is een samenwerking tussen programmabureau WarmteKoude ZH en GreenHome en is onderdeel van de VanGasLos-campagne.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 9

Ted Wildenberg 17 januari 2018

Even een paar kleine opmerkingen:
- er zit een groot verschil in "van gas los" en "aardgasvrij": we kennen inmiddels ook groen gas in het aardgasnet en mogelijk wordt in de toekomst het gasnet gebruikt voor groene waterstof (injectie) dus om hele wijken niet meer aan te sluiten op het gas (dus niet: aardgas) is misschien niet zo handig
- realiseer jezelf dat op dit ogenblik slechts 6% van de totale energiebehoefte in Nederland gedekt wordt door duurzame energie; als iedereen zou gaan elektrificeren dan gaan we met z'n allen kolenstroom gebruiken en of dat nu de bedoeling is... dus stap 5 is eigenlijk wél noodzakelijk
- realiseer je ook dat 1kW uit aardgas plm 5 cent kost terwijl 1kW elektrisch zo'n dikke 20 cent kost (zie ook de vorige opmerking over de zonnepanelen)
- meer elektra gebruiken kan ook betekenen een zwaardere aansluiting en dus hogere terugkerende kosten
- LTV installeren kan een dure zaak worden, let dus op wat wel en niet (financieel) mogelijk is

Samengevat: aardgas vervangen door duurzaam opgewekte elektriciteit is prima maar blijf wel met beide benen op de grond staan

Jan Zuilhof 18 januari 2018

Heldere toevoeging Ted, dankjewel!

Wouter Baars 3 februari 2018

Je kan de kosten van 1kWh aardgas (warmte) en 1kWh elektra (bewegingsenergie) niet helemaal zo vergelijken kwa kosten. Want je krijgt met een warmtepomp veel meer kWh warmte per kWh stroom. Het zou wel zo zijn als je zou werken met een 'ouderwetse' elektrisch verwarmingselement, maar een warmtepomp is vele malen kosten efficiënter. Dat komt omdat je niet 1kWh elektriciteit (=bewegingsenergie) omzet naar 1kWh warmte (zoals bij een ouderwets verwarmingselement) maar doordat je met een warmtepomp de warmte uit de buitenlucht (of grondwater) haalt en die verplaatst naar binnen (net zoals een koelkast dat doet). Dat kost stroom, maar niet zoveel als gloeidraden. Ik zou in mijn oude boeken moeten zoeken om het precies uit te rekenen maar in ieder geval is verwarmen met warmtepompen per kWh warmte niet 4x zo duur (5 ct versus 20 ct per kWh). Er zijn aanbieders van warmtepompen die stellen dat warmtepompen zelfs al goedkoper verwarmen dan aardgas. Of dat in de praktijk echt klopt weet ik niet, maar wat berekeningen zou een mooie toevoeging zijn aan het bovenstaande - uitstekende - artikel.

Ted Wildenberg 5 februari 2018

Goedendag Wouter,
Je hebt gedeeltelijk gelijk omdat een warmtepomp van 1 kWh elektriciteit maximaal zo'n 3 kWh warmte kan maken. Dit geldt echter bij optimale condities, als het kouder wordt gaat dit niet meer op. Blijft echter staan dat het zelfs in het meest positieve geval nog altijd duurder is dan gas. Wat dat betreft pleit ik nog steeds voor eigen energie-opwekking via zon en/of wind. Wat dat laatste betreft gaat het Energy Transition Centre (EnTranCe) van de Hanzehogeschool Groningen i.s.m. NHL Stenden Leeuwarden starten met het testen van micro- en mini-windmolens dus ook voor huizen en bedrijven.

Theodoor Koelewijn 7 februari 2018

De voorraad biogas is op dit moment niet dusdanig groot dat we hier met z'n allen naar over kunnen stappen. Daarnaast is biogas ook geen volwaardig milieuvriendelijk alternatief op aardgas. Elektriciteit is dat wel want het kan op een hernieuwbare manier opgewekt worden(zon/wind/water/etc.). Het zou gek zijn om niet volledig over te stappen op een onuitputtelijke bron.

De prijs van gas is per 1 januari weer aanzienlijk gestegen van €0,60 naar €0,65 per kuub gas. De prijs van elektriciteit daarentegen is ongeveer gelijk gebleven en daar verwacht men in de komende jaren niet zulke extreme stijgingen.

Met dit gegeven is, kort door de bocht genomen, een warmtepomp met een COP vanaf 2,5 financieel aantrekkelijker dan een cv-ketel (uitgaande van 95% rendement bij laagtemperatuurverwarming). De huidige warmtepompen hebben inmiddels al wel bewezen dat een jaargemiddelde COP van ruim 3 makkelijk haalbaar is. Maar... dat betekent wel eerst goed isoleren en dan pas nadenken over een warmtepomp.

Nog een laatste tip: Er zijn nu warmtepompen op de markt verschenen die ook een hoge aanvoertemperatuur (60 graden) aan kunnen. Dit doen ze met een jaargemiddelde COP van net onder de 3.

Groet,

Ted Wildenberg 12 februari 2018

Even een korte reactie op het bovenstaande.
Wat prijs betreft is (helaas) aardgas nog steeds goedkoper. In de genoemde € 0,65 zit ongeveer 10kW aan (warmte)energie en met een warmtepomp met een COP van 3 is het gas nog altijd goedkoper dan (grijze of groene) stroom. Je hebt dus echt zonnepanelen/windenergie nodig als je het (ook) voor het geld doet.
Wat kW's betreft levert een doorsnee warmtepomp (lucht-water) zo'n 3-4 kW. Een gasgestookte cv-ketel doet minimaal zo'n 25kW. Nu is het grootste vermogen van zo'n ketel bestemd voor warm water maar in de winter gebruikt 'ie toch gauw 8-12kW voor warmtevoorziening (blijkt uit onze metingen en uit eerdere ervaringen). Zelfs bij LTV (lage-temperatuur-verwarming) moet je dus rekening houden dat je een dergelijk vermogen beschikbaar hebt als je het comfortabel wilt verwarmen. Uiteraard heeft alles ook te maken met goede isolatie en warmte-terugwinning.
Wat het "biogas" betreft ook een aantal opmerkingen. Echt biogas wordt pas Groen Gas als het met de goede kwaliteit op het aardgasnet gezet wordt en alleen dat Groen Gas is bruikbaar voor huiselijke verwarming omdat biogas niet zomaar beschikbaar is. Op dit ogenblik wordt er iets meer dan 100 miljoen m3 Groen Gas geproduceerd maar dat is niets in verhouding met de 35 miljard m3 die we in Nederland verbruiken. Dus in zoverre eens met het bovenstaande. Echter Groen Gas is wel duurzaam omdat het uit biomassa gecontroleerd gewonnen wordt. Blijft deze biomassa in de natuur dan zal dit ook gedeeltelijk vergassen (denk maar eens aan de bubbelende sloten) en deze methaan is zelfs 25x schadelijker dan CO2. Mooi voorbeeld is de Groen Gas installatie van Suiker Unie waar ze zonder veel transport hun afval direct omzetten in Groen Gas!

Michel Knoester 21 augustus 2018

Ook ik ben met mijn jaren 60 huis bezig om zo energie/ gas vrij te maken.
Veel geisoleerd, glas, vloer, spouw.
Zonnepanelen erop voor mijn jaar verbruik. Zonnecollectoren met buffertank 300 l voor douchewater.
Om van gas los te gaan wordt vaak een warmtepomp gezegd maar dan moet ik erg veel aanpassen, vloerverwarming gaat niet, alle radiatoren vervangen voor LT is erg kostbaar. Totaal plaatje gaat me ruim 15.000 kosten en dan afwachten of hij het trekt in de winter.
Ik ben iets anders tegen gekomen om mijn verwarmings ketel te vervangen. Echter er is hier nog weinig kennis over en ervaring van anderen ben ik nog niet tegen gekomen. Iemand van jullie?
Het gaat hier om een xion-ketel van Segno energie die werkt volgens ionisatie techniek.
Geen co2 uitstoot en onderhouds vrij.
Ik heb de verkoper bij mij thuis gehad en ben in afwachting van een offerte.
Ik heb bij een soortgelijk bedrijf ook bij mij thuis gehad en hij verwacht hem in November een gelijkwaardig producht op de markt te hebben.
Deze ketels zal rond de 2500/3000 liggen, ex montage. En is geluidloos.
Komt waarschijnlijk nog een kleine buffertank bij.
Maar laat het 5000 kosten en ik heb geen sloopwerk, kan op bestaande radiatoren.
Verbruik naar verwachting aan stroom zo’n 10 zonnepanelen op jaar basis, die kan ik nog plaatsen.
Ben ik goedkoper uit dan met een warmtepomp.
Zodra ik een keuze gemaakt heb laat ik het weten.
Ik sta open voor suggerties.
Gr Michel

Ted Wildenberg 27 augustus 2018

Er zijn veel mogelijkheden om energie om te zetten in warmte maar helaas ben ik bij het HEAT House nog niet iets spectaculairs tegengekomen. Wel eens een elektrische CV-ketel getest maar daar
bleek een behoorlijk blindvermogen in te zitten. Nu heb ik de site van de Segno CV-ketel bekeken en daar staat dat ze gebruik maken van elektrolyse. Dat op zich is al verwarrend omdat ze het in de zin daarvoor nog hebben over ionisatie. Met elektrolyse split je water in waterstof en zuurstof en dat is toch echt wat anders. Dat ionisatie verhaal heb ik dus ook bij de eerder genoemde elektrische CV-ketel gehoord en dat is dus gewoon een elektrische doorstroomketel.
Ik wil toch nog even terugkomen op het introduceren van warmte in een huis. Dit kan door warmte te genereren en door warmte te transporteren. Bij het genereren kun je uit 1 kW energie nu eenmaal niet meer dan 1 kW warmte halen in de ideale situatie van 100% omzetting. Een CV-ketel genereert warmte. Een warmtepomp echter transporteert energie en deze kan voor 1 kW elektrische energie tot wel 5 kW warmte je huis in transporteren. Nu is een lucht-water warmtepomp zeker niet ideaal omdat juist als je de warmte écht nodig hebt, 's winters dus, heeft hij een lager rendement (COP). Een alternatief is een water-water warmtepomp die geothermische energie gebruikt om te verwarmen en eventueel 's zomers te koelen. Is wel weer duurder....
Kortom, op dit ogenblik gaan goedkoop (aanschaf) en duurzaam nog steeds niet samen. Goedkoop is een gasgestookte CV-ketel, er tussenin zit de hybride oplossing van een gasgestookte CV-ketel i.c.m. een lucht-water warmtepomp en het duurste is een water-water warmtepomp vaak i.c.m. boiler(s). Belangrijk wat betreft de duurzaamheid is waar de energie vandaan komt en als je voldoende zonnepanelen en zelfs al een zonneboiler hebt ben je goed bezig. Ik vraag me wel af waar de € 15.000 op gebaseerd is omdat als je echt goed geïsoleerd hebt je helemaal niet zoveel energie meer nodig hebt....

Michel Knoester 31 augustus 2018

Hoi Ted.

Klopt, het beste resultaat is water-water warmtepomp.
Echter ik woon in een waterwingebied en is dit verboden.
Wil je optimaal gebruik maken van Lucht-warmte pomp moet ik de vloer aanpassen en vloerverwarming er in, deuren inkorten, omdat ik niet in mijn vloer kan frezen.
daarnaast moet ik alle HTV vervangen voor LTV en laten installeren vandaar het hoge bedrag.
Daarnaast wil ik mijn zonnecollector blijven gebruiken en het liefst gekoppeld hebben.
bij navraag bij diverse installateurs of dit mogelijk is?, krijg ik vaak dat ze ermee onbekend zijn, maar zou waarschijnlijk wel kunnen.
vaak kennen ze alleen hun eigen systeem.
wil ik ermee koelen dan moet speciale radiatoren hebben die dat kunnen en afvoer nodig hebben voor condenswater.

De Xion en soortgelijke is idd een doorstroom apparaat globaal gezien.
Je moet het zien als een buitenhuls en een binnenhuls.
in de binnenhuls zit een bepaalde vloeistof, wanneer daar stroom op komt gaan de moleculen botsen met hoge snelheid die warmte afgeeft,
Door de buitenhuls loopt je verwarmingswater die de warmte meeneemt.
dit in combinatie met een kleine buffertank en een circulatiepomp, de Xion hoeft dan niet permanent te werken.
dit in combinatie met mijn zonnecollector buffertank, (of voorverwarmd water afgeven, of voor in de winterdag het water doorverwarmen) dan heb ik mijn plaatje rond.

ik zie er wel de voordelen in.
ik wek zelf de stroom op, hoef mijn verwarmingen niet aan te passen, ben van het gas af, en heb geen Co2 uitstoot
en betaalbaar.
Maar ik ben er nog volop mee bezig en laat me door verschillende bedrijven voorlichten.
Ik ben erg benieuwd of er mensen binnen de groep er al ervaring mee hebben.
Als ik meer nieuws hierover heb meld ik me zeker weer.

Groet Michel