Acht goede voornemens voor reisliefhebbers

Houd jij van reizen en wil je in 2018 weer mooie trips gaan maken? Houd deze acht goede reisvoornemens dan in je achterhoofd.


  • Door

    Saskia Griep

    17 januari 2018

‘Meer reizen’ staat bovenaan menig wensenlijstje voor 2018.  Je zou het zelfs een goed voornemen kunnen noemen. Maar zo goed is reizen doorgaans niet voor de aarde en de wezens die daarop leven. Reizen kan enorm milieuvervuilend zijn en lokale culturen aantasten door massatoerisme. Wil jij ook na 2018 nog mooie reizen maken? Zet dan deze acht goede reisvoornemens maar op de agenda. De aarde zal je dankbaar zijn!

1. Kies eens voor een trip dichtbij huis

Hoe verder weg, hoe beter, lijkt soms het devies. De wereld is groot en het leven is kort… Maar ook dichtbij huis vind je de mooiste plekken, bijzondere natuur en andere culturen. En – niet onbelangrijk – een reis dichtbij huis is beter voor het milieu omdat je geen lange vlucht hoeft te maken. Vind jij Europa maar saai en gewoon? Kijk dan eens op Europeansafaricompany.com. Afrika is er niets bij! ;-)

2. Compenseer je CO2-uitstoot

Steeds meer reisorganisaties kiezen er – gelukkig – voor om de CO2-uitstoot van hun reizigers te compenseren. Better Places doet dat bijvoorbeeld door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. In Ghana koken vele huishoudens op houtskool. Een groot probleem omdat dit zorgt voor ontbossing.  Met efficiënte kooktoestellen is minder houtskool nodig. Zo wordt er in Ghana minder CO2 uitgestoten. 

3. Reduceer je CO2-uitstoot: vlieg direct

Tijdens het reizen zorgt een gemiddelde reiziger voor behoorlijk wat CO2 uitstoot. De grootste uitstoot wordt veroorzaakt door de vliegreis. Maar wist je dat je de hoeveelheid broeikasgassen al flink kunt verminderen door te kiezen voor een rechtstreekse vlucht? Dalen en opstijgen kost een vliegtuig enorm veel energie, dus als je een overstap kunt vermijden ben je al op de goede weg. Lees hier meer over CO2-uitstoot op reis.

4. Vegetarisch eten op reis

Wist je dat als je een jaar lang vegetarisch eet, je al één retourtje Azië aan CO2 bespaart? De veeteelt is één van de meest vervuilende industrieën die er is. Wil je dus echt goed doen in 2018 en toch graag reizen? Vegetarisch eten is een mooi begin. Een groentje in vegaland? Probeer het dan bijvoorbeeld eens een paar weken op reis. Met de app Happy Cow vind je de lekkerste restaurants met een vegetarische keuken. Leuker kun je je vegetarische bestaan niet beginnen! Toe aan een echte uitdaging? Ga dan compleet vegetarisch of zelfs veganistisch.

5. Gebruik minder plastic op reis

Op reis verbruik je – waarschijnlijk ongemerkt – veel meer plastic dan thuis. Terwijl veel landen niet goed weten wat ze met al dat plastic afval moeten doen. De oplossing: reduceer je plastic afval tijdens het reizen. Dat kan al heel gemakkelijk door een hervulbare waterfles mee te nemen, zoals een Dopper. Zo bespaar je al snel twee plastic flesjes per dag. Geen idee of je lokale kraanwater kunt drinken of op zoek naar hervulpunten? Check dan de sites Waterinhetbuitenland.nl en Isthewatersafetodrink.com. Met Lifestraw Go – een waterfles met filter – kun je kraanwater sowieso drinken. Ook het meenemen van een katoenen boodschappen tas is een goed idee en laat je al snel heel wat plastic besparen. 

6. Laat je reis samenstellen door een lokale reisexpert

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met een reisexpert in Azië, Afrika of Latijns Amerika. Deze lokale experts kennen hun land door en door en hebben ruime ervaring in het organiseren van maatwerk reizen.  Zij brengen je graag in contact met de lokale bevolking, door bijvoorbeeld een kookworkshop, een maaltijd of overnachting bij de mensen thuis.  Zo heb jij een authentieke ervaring en de mensen daar inkomsten vanwege je bezoek.

7. Overnacht in kleinschalige accommodaties of accommodaties met eco-keurmerk

Kiezen voor kleinschalige accommodaties betekent vaak dat je kiest voor investeren in de lokale bewoners. Wanneer je bij grote hotelketens boekt profiteert de bevolking daar nauwelijks van. En dat is toch eigenlijk best oneerlijk? Als je het belangrijk vindt om de natuur op de plaats van bestemming te beschermen kun je kiezen voor een accommodatie met eco-keurmerk. Zulke hotels houden bijvoorbeeld rekening met energie- en waterbesparing en gebruiken veel lokale producten en materialen. Neem eens een kijkje op Bookdifferent.com voor een uitgebreid overzicht van eco-accommodaties.

8. Boek duurzame excursies

Een kookworkshop, een traditionele maaltijd bij de mensen thuis of een bezoek aan een koffieplantage geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. Een duurzame excursie tast de lokale natuur en cultuur niet aan. Zij blij, jij blij! Een duurzame excursie onder begeleiding van een local, levert vaak de mooiste ervaringen op. Een lokale gids heeft meer kennis van de plaats van bestemming dan welke reisleider dan ook. Bovendien is het hartstikke interessant om de bevolking te leren kennen. Zij zíjn het land. Daar kan zelfs de meest toeristische trekpleister niet tegenop. Vind je duurzame excursie via bijvoorbeeld Visit.org of Backstreetacademy.

Geinspireerd geraakt door deze groene reistips?
Welk goede reisvoornemens gaan er op jouw lijstje?

Deze blog is een bijdrage van Vriend van Nudge Better Places.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Pieter Parmentier 17 februari 2018

Goede adviezen die ook laten zien dat ons leven er niet minder op hoeft worden. Sterker zelfs, minder rondvliegen en meer aandacht voor de plaatsen waar je komt, maken het leven (ook voor anderen) mooier. Wij vliegen al jaren minder dan voorheen. Het wordt tijd dat het vliegen niet meer gesubsidieerd wordt en dat de vervuiler gewoon betaalt. Reizen met de autoslaaptrein doen we soms en dat is inderdaad niet goedkoop maar je spaart veel autokilometers en een overnachting uit.

Jan Zuilhof 19 februari 2018

Mooie oplossing Pieter, die autoslaaptrein.