Samen tegen eenzaamheid met een simpel kopje koffie

Kleine moeite met een gróte impact: een keertje koffie drinken met een eenzame oudere in je buurt. Edwin Molkenboer uit Haarlem startte zomer 2017 de actie Goed doen voor een ander. En die sloeg aan: met alle gedoneerde uren kunnen in 2018 maar liefst 120.000 koffie-uurtjes worden gepland!


  • Door

    Team Nudge

    18 januari 2018

Het idee is simpel: doneer 4 uur van je leven en lever zo een bijdrage. Door landelijk Koffieschenk Buurtprojecten te organiseren in verzorgingshuizen en buurtcentra wil de stichting Goed doen voor een ander eenzaamheid onder ouderen draaglijker maken door zoveel mogelijk mensen te betrekken.

Hoe werkt het?

Je schrijft je via de website in om twee uurtjes te gaan koffieschenken. Daarna ga je nog een tweede keer, samen met iemand anders. Die neemt het stokje van je over en neemt daarna de tweede keer ook weer iemand mee. Zo ontstaat een ketting van bezoekjes. Natuurlijk kun je ook vaker gaan! Je mag ook kinderen meenemen, ouderen vinden dat vaak fantastisch. Op de website kun je lezen hoe jouw eerste keer koffieschenken in praktijk gaat.

“Wat kan ik van u leren?”

Veel ouderen zijn niet meer zo bezig met de actualiteit, merkte Edwin. Daarom stelde hij ze de vraag ‘Wat kan ik van u leren?’. En dat leverde een stroom aan mooie en bijzondere verhalen op. Die verhalen zijn inmiddels gebundeld in een boek, waar ruim 100 vrijwilligers aan hebben meegewerkt. Met de opbrengsten van het boek worden weer nieuwe Koffieschenk Buurtprojecten opgezet, overal in Nederland.

Mevrouw van Huis: een volle agenda

Mevrouw van Huis (98) had haar man en zoon overleefd en kende jaren van eenzaamheid. Na een oproep op Facebook en veel media-aandacht stroomde haar agenda vol. Maar er zijn nog heel veel andere ouderen zoals mevrouw van Huis. Doe je mee?

Ook in jouw buurt?

Eind 2017 werd er op 3 lokaties koffie geschonken. Het is de bedoeling om het aantal lokaties in 2018 flink uit te breiden. Je kunt je alvast aanmelden, dan krijg je bericht als er ook bij jou in de buurt gestart wordt. Of je kunt natuurlijk zelf meehelpen om het project te starten.

Wil je daar niet op wachten? Je kunt je bij alle zorginstellingen aanmelden om vrijwilligerswerk te doen. Om koffie te schenken, een ommetje te maken met iemand in een rolstoel, voor te lezen - je kunt je op heel veel manieren inzetten, afhankelijk van wat bij je past en hoeveel tijd je hebt. En je kunt natuurlijk ook een keer een praatje maken bij die oudere in jouw eigen straat. Bijvoorbeeld om aan te bieden om een keertje boodschappen te doen.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Sabrina Eilers 23 januari 2018

Op 11 Feb ga ik koffie schenken in Haarlem! Ben nu al blij.

Evelien van Ierssel 24 januari 2018

Goed bezig Sabrina!

Ilse Beckers 22 februari 2018

Kan helaas nog niet in Soest. Topinitiatief!