BAM! Verlaag jouw impact met Babette Porcelijn

Je kunt je impact verlagen op drie manieren. Beter, Anders, Minder: BAM!


 • Door

  Team Nudge

  14 februari 2018

Bepaal jouw impact

Hoog in onze persoonlijke impact top 10 staan spullen, voedsel, reizen en wonen. De verhouding daartussen is voor iedereen anders. Wat jouw grootste impacts zijn, dat kun je simpel bepalen via de test op mijnverborgenimpact.nl. Als je weet wat jouw grootste klimaatboosdoeners zijn, dan weet je ook hoe je effectief kunt verduurzamen. Maar hoe pak je dat nu aan? 

En dan aan de slag! BAM.

Babette Porcelijn geeft je een handvat met haar BAM-aanpak. Je kunt je impact verlagen op drie manieren: Betere alternatieven kiezen, doorzoeken naar Andere oplossingen en soms is een beetje Minder ook fijn.

Dus: Beter, Anders, Minder. BAM!

Beter

"Iets 'beter' maken wil zeggen dat je bestaande systemen optimaliseert, dus dat je vervuilende dingen schoner maakt. Daar is veel mee te winnen. Zo worden vliegtuigen en kassen de laatste jaren energiezuiniger; beter beton veroorzaakt minder CO2-uitstoot; een kleine, zuinige auto is beter dan een SUV… Misschien hoor je het al: de impact wordt alleen kleiner maar je neemt hem niet weg. Het is geen systeemverandering. Je kunt biologisch vlees kiezen en een zuinige auto. Dat is 'beter', maar is het ook 'goed'? 'Beter' is een stap op weg naar 'goed'. Nuttig in de overgangsfase, maar niet het eindstation. Pas dus op dat ‘beter’ niet een grotere stap naar ‘goed’ uitstelt! Aan de andere kant, als je niet zover bent om een grote stap te zetten, kan een kleinere stap al veel impact schelen. Het is aan jou."

Anders

"Met 'anders' bedoel ik een duurzaam alternatief. En die zijn er al heel veel. De trein (op groene stroom) in plaats van het vliegtuig, zonnepanelen in plaats van grijze stroom en peulvruchten in plaats van vlees. Zoeken naar andere oplossingen leidt tot vernieuwing en innovatie, maar het kan ook zijn dat een oude oplossing nieuw leven ingeblazen wordt. 'Anders' kan tot een systeemverandering leiden."

Minder

"Minder kopen en verspillen zet de meeste zoden aan de dijk voor het ecosysteem. En misschien worden we wel gelukkig van een beetje minder! We hebben de grootste moeite om op gezond gewicht te blijven, de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Onze huizen puilen uit van de spullen en zelfhulpboeken om die 'spullenobesitas' te beheersen zijn bestsellers. Zet dat nu eens naast de twee grootste impacts in ons dagelijks leven: spullen en vlees… ‘Minder’ is supermakkelijk en je kunt er vandaag al mee beginnen. Vaker fietsen (minder auto dus) en minder vlees eten zijn goed voor je gezondheid. Minder spullen kopen betekent dat je meer geld overhoudt en minder hoeft te focussen op geld verdienen. Misschien heb je zelfs minder stress en meer tijd om de dingen te doen die je echt fijn en belangrijk vindt. Ik zeg: less is more.  "

Handige tool: de BAM-matrix

Zoek naar oplossingen met de BAM-matrix!

Hoe werkt de BAM-matrix? Babette legt het uit:

 1. De BAM-matrix is een hulpmiddel om kansen voor verduurzaming te zoeken volgens de gedachte van BAM. Teken bijgaande matrix na, maar laat de vakjes nog even leeg. Ik heb hem voor mijzelf ingevuld als voorbeeld.
   
 2. Bedenk eerst welke vier dingen jij in je dagelijks leven wilt verbeteren. Liefst jouw vier grootste impacts. Die zet je boven de vier kolommen.
   
 3. Dan vul je elk vakje in met ideeën voor verbetering en pak eventueel de tips van vorige posts er nog even bij. O, en maak je niet te veel zorgen over de indeling beter − anders − minder, dat is maar een hulpmiddel. Je zult zien dat het soms overlapt. Maakt niet uit, als het je maar inspireert.
   
 4. Ten slotte streep je de ideeën aan die jou haalbaar en leuk lijken om een week te proberen. Doe je het samen, des te beter. Praat erover in onderstaande feed en help elkaar. Je kunt je oplossingen ook nog even door de top 10 tool halen (mijnverborgenimpact.nl) om te kijken of je score erdoor verbetert.
   
 5. Evalueer na een week. Bevallen je oplossingen? Dan kun je ermee doorgaan. Bevallen ze niet? Herhaal dan de procedure en zoek verder naar oplossingen die jouw leven wel duurzamer én fijner maken.


Deel je jouw BAM ideeën en bevindingen met ons?

 

Deze blog is onderdeel van de campagne Goede Voornemens met Babette, via Facebook en LinkedIn. Met concrete stappen word je zelf eco-positief!

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Gert Van dam 13 april 2018

Ik wil even inhaken op peulvruchten. De peulvruchten in nederland hebben een gemiddelde opbrengst van 3000 kg per ha en tarwe 9000 kg. De voederconversie van een varken schommelt rond de 3kg per kg vlees, waarvan 1,5 ongeveer afvalstromen uit de voedingsindustrie. Dus dan kost 1 kg vlees nog ongeveer 1,5 kg voer. Wat je daarvoor terugkrijg is een eiwitrijk hoogwaardig voedsel met ijzer, b12, d3 en nog meer onmisbare voedingsstoffen, die zou je als je peulvruchten eet ipv varkensvlees allemaal kunstmatig toe moeten voegen. Ook is varkensvlees en peulvruchten qua co2 productie ongeveer het zelfde. Water is ook geen 6000 of 8600 liter per kg varkensvlees maar een heel bescheiden 9 liter voor een kilo. (ik kijk dagelijks op de watermeter dus weet het exact!) Dierwelzijn in nederland is ook geen probleem dus ik denk dat we op moeten passen dat we geen leugens gaan verkopen en elkaar niet voor de gek moeten houden.