Nieuws onder de zon

14 februari 2018

Zonne-energie: het bestaat al jaren, maar de ontwikkeling blijft in volle gang. We zetten de laatste nieuwtjes voor je op een rij.


Minder dan een jaar geleden plaatsten we nog een update over de nieuwste zonnestroom-snufjes, namelijk stroom opwekken met een raam, onzichtbare zonnepaneeldaken en dubbelzijdige zonnepanelen. Er is sindsdien alweer van alles gebeurd.

De huidige stand in Tesla-land

De zonne-pannen voor op je dak van Tesla zijn al meer dan een jaar een hot item, maar nu is het Solar Roof eindelijk écht in productie genomen. Een nieuw dak met Tesla-pannen is volgens de producent goedkoper dan een dak met normale pannen; als je de energiebesparing die het gaat opleveren meerekent. Daarnaast krijg je levenslang garantie op de pannen en 30 jaar op de stroomvoorziening. Een flinke belofte op het gebied van duurzaamheid.

Stroom uit quantum dots in een raam

Kleine deeltjes van 2 tot 10 nanometer -quantum dots- kunnen zorgen dat ramen zonne-energie absorberen. Toegepast in dubbel glas kunnen in de voorste en achterste glaslaag verschillende delen van het lichtspectrum opgevangen worden, wat de energieopwekking extra efficiënt maakt. Hoofdonderzoeker Victor Klimov van Los Alamos National Laboratory denkt dat het de prijs van zonne-energie wel eens naar beneden zou kunnen brengen, omdat de materiaalkosten relatief laag zijn. De nieuwe techniek zou dan ook gebruikt kunnen worden om het rendement uit gewone zonnepanelen te verhogen.

Wereldprimeur: een drijvend zonnepark op zee

De zee kan ruig zijn, maar dat weerhoudt een groep van zes partijen (gesteund door de RVO) er niet van er een zonnepark te bouwen. De Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen om de opbrengst te vergelijken met panelen op het land. De verwachting is dat het park 15% hoger rendement heeft dan een park op het land, omdat het water verkoelt en zonlicht reflecteert. Het wordt niet het eerste zonnepark op het water, maar wel het eerste op zee. Onze eigen Noordzee, welteverstaan. 

Hebben we iets gemist?

Heb jij ook een mooi zonne-nieuwtje gevonden dat we over het hoofd gezien hebben? Laat een reactie achter en deel het met ons!

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven 

Schreeuw het van de daken!