Lespakketten die de wereld een beetje mooier maken

Steeds meer organisaties die zich inzetten voor een betere wereld bieden lespakketten aan voor scholen. Wij zetten een paar mooie pakketten voor je op een rijtje!


  • Door

    Team Nudge

    22 februari 2018

Jong geleerd is oud gedaan

Groene keuzes leren maken: je kan niet vroeg genoeg beginnen! En steeds meer organisaties helpen daar een handje bij. Zij bieden (regelmatig gratis) lesmateriaal voor scholen aan, waarmee kinderen leren over het milieu, voeding en energie. Op een leuke, interactieve manier ontdekken kinderen zo hoe ze bij kunnen dragen aan een betere wereld. En dat is belangrijk, want voor wie is een beter milieu en een schonere toekomst relevanter dan voor onze kinderen? De lespakketten die wij voor je op een rijtje hebben gezet bewijzen bovendien dat school absoluut niet saai hoeft te zijn! 

1. Lespakket over voedselverspilling

Het lespakket van Instock leert leerlingen van het basisonderwijs (groep 5 t/m 8) waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om dit eten te produceren, waarom het zonde is om eten te verspillen én hoe ze dit kunnen voorkomen. Het gratis lespakket bestaat uit verschillende onderdelen en wordt begeleid door aansprekend beeldmateriaal. Een les met de naam ‘Appeltaartles’ en een optionele kookworkshop beloven al veel goeds! 

Hoe vraag je het aan?  
Meld je via het aanmeldformulier op de website aan, dan krijg je een link naar het lespakket gemaild. 

2. Gastles over verantwoorde voeding 

De foodies van levensmiddelenbedrijf De Smaakspecialist delen hun kennis graag met kinderen. Het resultaat is KidsProef: een educatief lesprogramma over verantwoorde voeding. Het lesprogramma leert kinderen uit groep 7 en 8 over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu met de onderwerpen voeding, biologische voeding en suiker. Ambassadeurs van Kidsproef verzorgen een interactieve gastles van 1.5 uur, waarbij ze zelf al het materiaal meenemen. 

Hoe vraag je het aan?
Onderaan de pagina kun je je inschrijven, waarna er contact met je op zal worden genomen. 

3. Repair Café in de klas

Kapotte spullen worden vaak onnodig weggegooid, terwijl ze meestal nog goed te maken zijn. Maar weet jij nog hoe je dat doet? Op veel plekken in het land worden regelmatig Repair Cafés georganiseerd. Op deze bijeenkomsten staan deskundige vrijwilligers klaar om je kapotte spullen te maken. Met het startpakket Repair Café in de klas wil het Repair Café deze kennis over repareren overdragen op kinderen. En laten zien dat iets maken vooral erg leuk kan zijn! 

Hoe vraag je het aan?
Het lesmateriaal bestel je - tegen een vrijwillige bijdrage - in de webshop van het Repair Cafe.

4. Een circulair voedselsysteem op school 

Riverfood biedt lesmateriaal aan over aquaponics. Met aquaponics kun je in huis groente en fruit kweken door middel van een circulaire, ecologische kringloop, waarbij vissen een rol spelen. Door het lespakket weten kinderen er straks alles van én leren ze hun eigen Riverfood Aquaponics systeem te bouwen. 

Hoe vraag je het aan?
Voor onderwijsinstellingen is het lesmateriaal over aquaponics te bestellen via info@riverfood.nl. Het is niet duidelijk of hier kosten aan zijn verbonden. 

5. Waterspaarders

Het initiatief Waterspaarders heeft als doel om iedereen in Nederland korter te laten douchen, zodat veel energie bespaard wordt. Hun interactieve lesmateriaal gaat over de impact van klimaatverandering op de natuur en het belang van energie besparen. Ze bieden twee lespakketten aan: één gericht op groep 5/6 en één gericht op groep 7/8.   

Hoe vraag je het aan?
Je bestelt het pakket via deze link. Hoewel het pakket zelf gratis is, wordt 16,50€ gerekend voor de verpakking, inpak-, administratie- en verzendkosten. Maar er zit dan ook een hoop in het pakket! 

6. Evonturiers

Ook dit lesmateriaal is gericht op energiebesparing! Het lespakket Evonturiers is een doorlopende leerlijn voor kinderen van 4 t/m 12 jaar op de basisschool. Kinderen ontdekken de invloed van hun eigen gedrag op energiebesparing, aan de hand van aansprekende thema’s. Die thema’s verschillen per leeftijdsgroep en gaan over energie besparen op de boerderij, kermis, in de keuken van het restaurant en in het huis van de toekomst.
 
Hoe vraag je het aan?
Via deze link kun je een pakket bestellen. Het pakket is kosteloos, maar er worden wel inpak- en verzendkosten gerekend. 

7. Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace biedt een enorme hoeveelheid gratis lesmateriaal aan. Er zijn pakketten over klimaat, energie, bossen, bijen, oceanen, kleding en nog een hoop andere onderwerpen. Voor ieder wat wils dus! Daarbij zijn er pakketten gericht op basisscholen en middelbare scholen. Ook wordt een training en module over duurzaamheid aangeboden voor (toekomstige) docenten. Verder is het mogelijk om een gastles aan te vragen waarbij een gastspreker van Greenpeace een workshop of voorlichting komt geven. 

Hoe vraag je het aan?
Om het lesmateriaal te downloaden moet je je eerst registreren. Daarna zou je gratis toegang tot alle lessen, docentenhandleidingen en werkbladen moeten krijgen. 

8. Les in geluk

Merijn van Brightvibes ontwikkelde gelukslessen voor basisschoolleerlingen en zette deze open source op zijn website. Een les bestaat uit verschillende opdrachten, zoals opschrijven wat geluk voor jou betekent en ‘positief roddelen’. De lessen zijn energiek, met volop ruimte voor beweging. Daarnaast bevatten ze meditatie- en ademhalingsoefeningen. Iedereen mag het lesprogramma aanvullen en uitbreiden, zodat het straks ook in verschillende talen en voor andere doelgroepen beschikbaar is.

Hoe vraag je het aan?
Het lesprogramma is direct te downloaden vanaf deze website

9. De Wilde Stad in de klas

De Wilde Stad in de klas’ is een leuk en interactief lespakket dat hoort bij de bioscoopfilm De Wilde Stad. De film bekijkt de stad vanuit de ogen van de vele wilde dieren en planten die er leven. Via clips, lesbrieven, werkbladen en opdrachten in de buitenlucht leren leerlingen van groep 4, 5 en 6 meer over de natuur in de stad.

Hoe vraag je het aan?
Hier kun je je registreren, waarna je toegang krijgt tot het lesmateriaal. 

10. Aan de slag met afval

Wist je dat een blikje er meer dan 50 jaar over doet om afgebroken te worden? Zelfs een bananenschil kan een jaar blijven liggen. De educatieve website www.aandeslagmetafval.nl helpt je op een interactieve manier aandacht te besteden aan het voorkomen van zwerfafval en het gescheiden inzamelen en recyclen van afval. Je vindt er werkbladen voor een korte les, digitale opdrachten, doe-opdrachten, games, filmpjes, quizjes en materialen voor een opschoonactie.

Hoe vraag je het aan?
Het lesmateriaal is gratis beschikbaar via de site, voor alle groepen van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs (gericht op de vakken biologie, aardrijkskunde en Nederlands). Wie een opschoonactie organiseert, krijgt zelfs gratis opschoonmaterialen! 

11. Meer leren over water 

Op de website www.kraanwaterkennis.nl biedt waterbedrijf Vitens gratis interactieve lessen aan over (kraan)water. Zo leer je bijvoorbeeld meer over de kringloop en het belang van water, hoe het zit met water in Nederland en daarbuiten en hoe er gezorgd wordt dat we warm kunnen douchen. Je vindt er handleidingen, leerdoelen, filmpjes en leuke opdrachten. Ook kan je een kraanwaterschool worden, waarmee je als school laat zien dat je bewust omgaat met mensen en het milieu. 

Aanmelden 
Op de website kun je je gratis aanmelden, waarna je toegang krijgt tot het afgeschermde deel van de website. Ook word je geïnformeerd als er een nieuwe les online staat. 

12. Het Voetafdruk Avontuur

We leven met zijn allen op te grote voet, en dat is niet goed voor de aarde. Met het Voetafdruk Avontuur ontdekken leerlingen op een speelse en laagdrempelige manier wat de voetafdruk is en hoe ze die met kleine acties kunnen vergroenen. Met dit online lesprogramma gaan leerlingen via filmpjes, werkboeken, speuropdrachten en 'groene voeten acties' op ontdekkingstocht in de wereld van eten, energie, afval en vervoer. Zo ontdekken ze hoe ze met kleine acties hun voetafdruk kunnen verkleinen. Op school én thuis!

Hoe vraag je het aan?
Het online lesprogramma vraag je hier aan. De kosten zijn 60 euro en dan krijg je 3 maanden toegang tot de online lesomgeving.

13. GroenGelinkt

GroenGelinkt biedt een enorme database aan lesmateriaal aan. Met het doel om kinderen meer in contact met de natuur te brengen en meer te leren over duurzaamheid. Voor alle leeftijden en niveaus is er wel wat te vinden. 

Hoe vraag je het aan?
Het verschilt per lesmodule hoe deze aan te vragen is. 

14. Spreekbeurt over Tony’s Chocolonely

Geen lespakket, maar deze wilden we je niet onthouden! Het Tony’s spreekbeurtpakket bevat alles wat kinderen nodig hebben om een spreekbeurt over dit chocolademerk te houden: een Chocoladewijzer (waarin álles staat over de herkomst van chocolade, hoe je een chocoladereep maakt en Tony’s missie om de chocolade-industrie 100% slaafvrij te maken), een kleurplaat om je eigen wikkel te maken in je favoriete kleur en het jaarFAIRslag om je verder te verdiepen. Ook voor docenten leuk om in een les te verwerken? 

Hoe vraag je het aan?
Hier kun je alles gratis downloaden. 

15. Lespakket van WarChild

Bij WarChild vinden ze het belangrijk dat leerlingen leren over onderwerpen als veiligheid, oorlog en vrede. Om deze thema’s en lesideeën eenvoudig in de klas in te brengen, bieden ze lesmateriaal en eenvoudige tools aan. Met het informatieve en creatieve lesmateriaal zorgen ze dat leerlingen actief betrokken worden bij leeftijdsgenoten die opgroeien in oorlog. Daarnaast bieden ze ook een spreekbeurtpakket aan!

Hoe vraag je het aan?
Check de website voor meer info.

Heb jij nog goede aanvullingen? We zijn benieuwd! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Carolien Adriaansche 27 februari 2018

Creatief met afval?
Kijk dan op afvaljuf.nl

Utrecht4GlobalGoals stichting 2 april 2018

Voor een gastles over de 17 global goals: kijk op www.utrecht4globalgoals.nl voor de les Global Goals in je Spijkerbroek!