
Energieverbruik: quooker vs. waterkoker
De laatste jaren kom je ze op steeds meer plekken tegen: kranen waar direct kokendheet water uit komt. Deze kranen van Quooker zijn erg handig als je gelijk een glas thee wilt en geen tijd hebt om te wachten op een waterkoker of fluitketel. Maar hoe zit het met het energieverbruik van deze Quooker? Welke methode is uiteindelijk energiezuiniger: de Quooker of de waterkoker?
-
Door
Marinus Nutma
27 februari 2018
Werking Quooker
Een Quooker lijkt op een gewone kraan maar heeft een reservoir van een aantal liter. Hierin wordt leidingwater in ongeveer een kwartier tijd aan de kook gebracht. Dit water wordt vervolgens de hele tijd op een temperatuur van 110 graden gehouden (zonder dat het kookt). Hierdoor kun je altijd kokend water uit de kraan halen. Wachten tot de kraan heet wordt is niet nodig. Het warme water komt direct uit de kraan.
Water continu verwarmen
Als je de energie die nodig is voor een glas thee uit een Quooker vergelijkt met die uit een waterkoker, dan zie je toch wel een groot verschil. Beide apparaten hebben evenveel energie nodig om het water van leidingwatertemperatuur naar het kookpunt te brengen. De waterkoker is dan klaar, maar de Quooker moet dat water soms nog urenlang op die temperatuur houden. Hoewel het reservoir goed is geïsoleerd, kost dat aan de kook houden toch 10 joule per seconde. Zie het als een lamp van 10 watt die het hele jaar lang brandt. Een kleine rekensom leert ons dat het dus om 87 kWh per jaar gaat. Dit komt neer op €17 extra stroomkosten per jaar. Hoeveel je per kWh betaalt, hangt af van het energiecontract dat je hebt. Lage tarieven vind je door energie vergelijken, daarmee betaal je minder voor verwarmen van water. Als de Quooker het water dag en nacht aan de kook houdt begin je dat op den duur wel aan je energierekening te merken, maar minder met lage tarieven. In een waterkoker kook je vaak meer water dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Dit nadeel heeft de Quooker niet waardoor je nooit te veel verwarmt en op die manier wat energie uitspaart. Voor beide opties valt dus iets te zeggen.
Waterverbruik lager
Waar een Quooker goed op scoort is het waterverbruik dat hiermee vermindert. In de normale situatie moet je de kraan eerst ongeveer 10 seconden openzetten voordat er warm water uitkomt. Al het koude water dat hiervoor eerst uit de kraan komt, loopt meestal ongebruikt de gootsteen door. Hierdoor wordt iedere keer 3 tot 5 liter water verspild. De fabrikant van Quooker vindt dat het product vanwege deze waterbesparing erg duurzaam en efficiënt is. Water besparen is natuurlijk goed, maar kosten van drinkwater in Nederland zijn erg laag en er is geen dreigend drinkwatertekort. Dus de duurzaamheidswinst is hiermee misschien gering. Al kost het ook energie om water te zuiveren, en hoe minder er gezuiverd hoeft te worden door waterbesparing, hoe duurzamer.
Verbruik afhankelijk van gebruik
De Quooker mag dan water besparen, als we het qua verbruik van energie vergelijken met de waterkoker, is de waterkoker misschien wel de winnaar. Hiermee verbruik je maar heel soms wat stroom. Desondanks is de Quooker een handige uitkomst als je snel kokend water nodig hebt, een waarmee je meerdere voordelen beleeft. Het totaalplaatje daarvan kan zomaar zorgen voor een wel lager energieverbruik. De Quooker kun je uitzetten, maar dit is vooral verstandig als je langer dan drie dagen weggaat. Dit in verband met het opnieuw opwarmen van het water én het doorspoelen van de Quooker. De Quooker verbruikt per zo'n vijf cent aan energie. Laat je deze een heel jaar aan, dan kost dit je dus 18,25 euro aan stroom. Wil je weten hoeveel energie jij verbruikt met je waterkoker en hoeveel dat stroomverbruik je kost? Dan kun je dat makkelijk uitrekenen. Hoe? Schat het aantal minuten dat je de waterkoker per dag gebruikt, vermenigvuldig dit met het aantal dagen aan verbruik. Deel de uitkomst daarvan door zestig (aantal minuten in een uur) en doe dat keer het aantal kW dat de waterkoker verbruikt (hiervoor kijk je naar het vermogen; 1.000 watt = 1 kilowatt per uur). De uitkomst hiervan doe je dan weer maal het stroomtarief dat je betaalt. Op die manier weet je hoeveel je jaarlijks ongeveer betaalt voor het koken van water.
Meer besparen
Wil je besparen in het huishouden, en niet alleen op het energieverbruik? Kies dan niet alleen voor energie vergelijken en het verlagen van je energieverbruik, maar ook voor allerlei andere bespaarmethoden waarmee je binnen- en buitenshuis aan de slag kunt. Daarmee bespaar je op uitgaven, maar ook op het milieu.
Deze blog is mogelijk gemaakt door Pricewise.
Schreeuw het van de daken!
Reacties 14













