Energieverbruik: quooker vs. waterkoker

De laatste jaren kom je ze op steeds meer plekken tegen: kranen waar direct kokendheet water uit komt. Deze kranen van Quooker zijn erg handig als je gelijk een glas thee wilt en geen tijd hebt om te wachten op een waterkoker of fluitketel. Maar hoe zit het met het energieverbruik van deze Quooker? Welke methode is uiteindelijk energiezuiniger: de Quooker of de waterkoker?


  • Door

    Marinus Nutma

    27 februari 2018

Werking Quooker 

Een Quooker lijkt op een gewone kraan maar heeft een reservoir van een aantal liter. Hierin wordt leidingwater in ongeveer een kwartier tijd aan de kook gebracht. Dit water wordt vervolgens de hele tijd op een temperatuur van 110 graden gehouden (zonder dat het kookt). Hierdoor kun je altijd kokend water uit de kraan halen. Wachten tot de kraan heet wordt is niet nodig. Het warme water komt direct uit de kraan. 

Water continu verwarmen

Als je de energie die nodig is voor een glas thee uit een Quooker vergelijkt met die uit een waterkoker, dan zie je toch wel een groot verschil. Beide apparaten hebben evenveel energie nodig om het water van leidingwatertemperatuur naar het kookpunt te brengen. De waterkoker is dan klaar, maar de Quooker moet dat water soms nog urenlang op die temperatuur houden. Hoewel het reservoir goed is geïsoleerd, kost dat aan de kook houden toch 10 joule per seconde. Zie het als een lamp van 10 watt die het hele jaar lang brandt. Een kleine rekensom leert ons dat het dus om 87 kWh per jaar gaat. Dit komt neer op €17 extra stroomkosten per jaar. Hoeveel je per kWh betaalt, hangt af van het energiecontract dat je hebt. Lage tarieven vind je door energie vergelijken, daarmee betaal je minder voor verwarmen van water. Als de Quooker het water dag en nacht aan de kook houdt begin je dat op den duur wel aan je energierekening te merken, maar minder met lage tarieven. In een waterkoker kook je vaak meer water dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Dit nadeel heeft de Quooker niet waardoor je nooit te veel verwarmt en op die manier wat energie uitspaart. Voor beide opties valt dus iets te zeggen. 

Waterverbruik lager

Waar een Quooker goed op scoort is het waterverbruik dat hiermee vermindert. In de normale situatie moet je de kraan eerst ongeveer 10 seconden openzetten voordat er warm water uitkomt. Al het koude water dat hiervoor eerst uit de kraan komt, loopt meestal ongebruikt de gootsteen door. Hierdoor wordt iedere keer 3 tot 5 liter water verspild. De fabrikant van Quooker vindt dat het product vanwege deze waterbesparing erg duurzaam en efficiënt is. Water besparen is natuurlijk goed, maar kosten van drinkwater in Nederland zijn erg laag en er is geen dreigend drinkwatertekort. Dus de duurzaamheidswinst is hiermee misschien gering. Al kost het ook energie om water te zuiveren, en hoe minder er gezuiverd hoeft te worden door waterbesparing, hoe duurzamer.

Verbruik afhankelijk van gebruik

De Quooker mag dan water besparen, als we het qua verbruik van energie vergelijken met de waterkoker, is de waterkoker misschien wel de winnaar. Hiermee verbruik je maar heel soms wat stroom. Desondanks is de Quooker een handige uitkomst als je snel kokend water nodig hebt, een waarmee je meerdere voordelen beleeft. Het totaalplaatje daarvan kan zomaar zorgen voor een wel lager energieverbruik. De Quooker kun je uitzetten, maar dit is vooral verstandig als je langer dan drie dagen weggaat. Dit in verband met het opnieuw opwarmen van het water én het doorspoelen van de Quooker. De Quooker verbruikt per zo'n vijf cent aan energie. Laat je deze een heel jaar aan, dan kost dit je dus 18,25 euro aan stroom. Wil je weten hoeveel energie jij verbruikt met je waterkoker en hoeveel dat stroomverbruik je kost? Dan kun je dat makkelijk uitrekenen. Hoe? Schat het aantal minuten dat je de waterkoker per dag gebruikt, vermenigvuldig dit met het aantal dagen aan verbruik. Deel de uitkomst daarvan door zestig (aantal minuten in een uur) en doe dat keer het aantal kW dat de waterkoker verbruikt (hiervoor kijk je naar het vermogen; 1.000 watt = 1 kilowatt per uur). De uitkomst hiervan doe je dan weer maal het stroomtarief dat je betaalt. Op die manier weet je hoeveel je jaarlijks ongeveer betaalt voor het koken van water. 

Meer besparen

Wil je besparen in het huishouden, en niet alleen op het energieverbruik? Kies dan niet alleen voor energie vergelijken en het verlagen van je energieverbruik, maar ook voor allerlei andere bespaarmethoden waarmee je binnen- en buitenshuis aan de slag kunt. Daarmee bespaar je op uitgaven, maar ook op het milieu. 

Deze blog is mogelijk gemaakt door Pricewise

Schreeuw het van de daken!


Reacties 14

Heimen Stoffels 27 februari 2018

Bedankt, erg leerzaam! Geen Quooker voor mij dus.

Trouwens, je kunt wel degelijk evenveel besparen met warm water uit een 'ouderwetse' kraan: vang gewoon het koude water op dat uit de kraan komt voordat ie warm wordt en gebruik het voor iets anders, bijv. voor je volgende kopje thee (waterkoker), om de WC mee door te spoelen, etc.; mogelijkheden te over.

Anonymous 27 februari 2018

Erg

Anonymous 27 februari 2018

Erg leerzaam. Het warm water dat over is in de waterkoker kun je ook buiten over het onkruid gieten. Dat bespaard weer chemische onkruid- bestrijders

Ferdinand Bogman 27 februari 2018

Wat hier ontbreekt is de optie om water op te warmen in een ouderwets fluitketeltje op een gasfornuis. Dat is nóg energiezuiniger in vergelijking met de Quooker én de elektrische waterkoker. Zie het gerelateerde Nudge-artikel over koken op gas of inductie. Dit geldt zo lang er nog veel grijze stroom wordt gebruikt. (Zie de uitzending van Zondag met Lubach over groene stroom op 4 februari ;-) ).

Carla van Wijngaarden 28 februari 2018

Gewoon koud water precies afgepast (kopje of theepot- inhoud) koken: geen onnodig waterverbruik en energieverbruik. Toch?

Dirk Sybenga 28 februari 2018

Gepaste hoeveelheden water in de waterkoker doen scheelt het meest.

Pieter Parmentier 28 februari 2018

En dan is er nog de close in boiler. Weliswaar geen kokend water maar scheelt wel flink met water- en energieverbruik als de geiser ver weg zit.

Mirjam Prinsen 28 februari 2018

Waar deze analyse nog geen rekening mee houdt, is dat veel mensen wel 3x het water in de waterkoker laten koken alvorens er thee van te zetten. Op dat punt legt de waterkoker het af bij de fluitketel die zo dwingend fluit dat je wel moet komen om je kopje thee te maken. Dat lijkt mij ook een voordeel van de quooker, geen wachttijd, geen verspilling door opnieuw verhitten.

Henk Luijt 1 maart 2018

Ik weet van iemand die het energieverbruik van een Quooker in stand by gemeten heeft en op 20 Watt uitkwam. Dan zit je dus op 2x87 =174 kWh per jaar aan energieverlies.
Ik voel me als particulier niet geroepen om de firma Quooker voor de reclamecodecommissie te slepen, misschien kan Nudge dat doen? Dit is leugen en bedrog!
Wel geschikt als je je gootsteenkastje wilt verwarmen.

Maureen Dijkman 1 maart 2018

Volgens mij is de keuze vooral afhankelijk van de frequentie van heet water behoefte op een dag. Mensen die de hele dag thuis zijn zullen vaker heet water nodig hebben (kopjes thee) dan iemand die de hele dag van huis is... Als single die een baan buiten de deur heeft dus voor mij gewoon de waterkoker ;-)

Toos Smeets 8 maart 2018

Ik heb je onderzoek met veel interesse gelezen. Je hebt echter m.i. niet alle kosten meegenomen. Je vergelijkt de Quooker met een waterkoker en dat is op zich niet fout, maar er zit een grote kostenbesparing in het gasverbruik dat in mijn geval in de keuken nagenoeg nihil is. Pasta gaart verder zonder gas en hetzelfde geldt voor rijst. Aardappelen koken misschien nog hooguit 5 minuten en ga zo maar door. Dan komt onder de streep toch een ietwat andere conclusie uit. Voor de volledigheid zou je dit dus mee moeten nemen in je onderzoek

Corina Bins 13 april 2018

Wij gebruiken een thermoskan om het water uit de waterkoker in te doen.
Voordeel daarvan is dat je niet steeds hoeft te wachten op heet water.
Verder gebruiken we een close in boiler, om zo weinig mogelijk water te verspillen. Deze staat maar een half uur per dag aan, net voor de afwas. Meestal blijft er genoeg heet water over voor de hele dag. Het blijft lang warm, ondanks dat het maar een half uur energie gebruikt per dag.

roger lejeune 16 april 2018

Waarschijnlijk is een watercooker of gebruik maken van een warmwaterboiler het meest voordelig. Wanneer gerekend wordt over één jaar, waarbij 5 maal per dag heet water wordt afgenomen ontstaat het volgende beeld:
Hierbij is gebruik gemaakt van gegevens zoals vermeld op de site van Milieucentrale.nl (kWh € 0.20, gasprijs € 0.63, leidingverlies warmwaterboiler 4l, energieverbruik warmwaterboiler 40m³, close-in-boiler 290kWh). Watercooker is zelf gemeten (1800W/h, kooktijd 120s.). De website Quooker vermeldt een jaarverbruik van 511kWh, waarmee jaarlijks € 102.20 nodig is. Een watercooker verbruikt 110kWh (€ 21.90), de close-in-boiler (ingebouwd in de keukenkast, 290kWh) € 58.00. Een warmwaterboiler op jaarbasis 40m³ gas en daarmee € 25.20. De warmwaterboiler kent daarnaast nog leidingverliezen (4l), in totaal 7.3m³ water (ongeveer € 4.87), waarmee deze op >€ 30.00 komt. Deze levert uiteraard geen kokend water, maar slechts heet water i.t.t. de Quooker en de watercooker. Voor de watercooker geldt als nadeel dat vaak teveel water wordt opgewarmd (bij. 0.5l) waar slechts een kleine hoeveelheid nodig is (kopje thee). Wanneer op jaarbasis twee maal zoveel water wordt verwarmd als nodig is neemt de kostprijs toe (water wordt niet weggegooid, maar warmte wel) met € 10.95, in totaal € 32.85. Hr-ketel en watercooker ontlopen elkaar niet veel, maar de cooker heeft als voordeel dat het water kokend is. Zelf ben ik heel tevreden met een recent aangekochte watercooker.

Wim Schutten 21 november 2018

De vergelijkingen zijn natuurlijk erg afhankelijk van het gedrag van mensen. Ik heb wel eens het verbruik van een Quooker bij iemand gemeten voor een periode van 1 maand. Conclusie was dat deze ongeveer 90 kWh per jaar zou gebruiken. Ikzelf meet mijn waterkoker al jaren en zodoende weet ik dat ik 65 kWh per jaar gebruik. 25 kWh per jaar extra verbruik is wel iets meer, maar als je het efficiënt water gebruik meeneemt zou het wel eens duurzamer kunnen zijn.