Warmtepomp wel of niet doen?

Zit je na te denken over de aanschaf van een warmtepomp? Weet je nog niet helemaal zeker of dat voor jou de beste oplossing is? Warmte van buiten naar binnen halen, dat is wat een warmtepomp in essentie doet. De installatie van deze alternatieve verwarmingsbron is een flinke investering die al gauw meer dan €1.000 kost. Het systeem heeft desondanks grote voordelen. In dit artikel heeft Greenhome deze voordelen, net als de nadelen, handig voor je samengesteld in een overzichtelijke lijst. Kortom, hopelijk krijg je hiermee antwoord op de vraag of je een warmtepomp wel of niet moet aanschaffen.


 • Door

  Reinier Schneider

  5 maart 2018
Een waterpomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. De verzamelde warmte van buiten geeft de warmtepomp af aan cv-water dat wordt rondgepompt voor de verwarming van het huis. In feite werkt de pomp hetzelfde als een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de lucht in de koelcompartimenten van de koelkast (bron) en geeft deze ‘buiten de deur’ af via de leidingen aan de achterkant van de koelkast (afgifte). Doordat de warmte uit de lucht wordt onttrokken, ontstaat het gewenste effect: de temperatuur daalt. Net als een koelkast verbruikt een warmtepomp elektriciteit. Maar door het hoge rendement van het systeem is de totale hoeveelheid energie die het systeem opwekt aanzienlijk hoger dan die het verbruikt. Een goed geïnstalleerde warmtepomp haalt een (jaargemiddelde) rendement van 400% tot 500%. Het rendement van een warmtepomp wordt de COP genoemd (Coëfficiënt of Performance), het jaargemiddelde heet SCOP. Deze ligt dus fors hoger dan de moderne HR-ketels die effectief tegen de 95% aan stookrendement halen.

Laagtemperatuursverwarming warmtepomp

Warmtepompen zijn geschikt om over een lange periode heel constant te verwarmen. Ze komen goed tot hun recht in een huis wat geïsoleerd is. In een huis met cv-ketel en traditionele radiatoren verlaag je de thermostaat in de nacht. Bij een warmtepomp houd je de temperatuur het liefst redelijk constant en gelijkmatig. Een warmtepomp draait daarom het beste als het zijn warmte af kan geven via zogenaamde laagtemperatuursverwarming. Dat is verwarming die in tegenstelling tot de traditionele radiatoren met een lage temperatuur cv-water het huis kan verwarmen. Het bekendste voorbeeld van een laagtemperatuursverwarming is vloerverwarming. Het water in de vloer geeft de warmte gelijkmatig af en heeft vaak een veel lagere temperatuur dan de gloeiende radiatoren aan de wand. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in je woning.
 
Heb je nog normale cv-radiatoren dan kan je het beste overstappen op laagtemperatuursverwarming. Je zou in theorie een warmtepomp kunnen aansluiten op traditionele radiatoren, maar die zal flink in rendement terugzakken waardoor het eigenlijk niet meer uit kan.
 
Om tijdens een strenge winter je woning ook goed te kunnen verwarmen, is het van belang dat er geen warmte wordt verloren door onvoldoende woningisolatie. Goede isolatie is van belang, net als een energiezuinig ventilatiesysteem. Een woning met tekortschietende isolatie is niet geschikt voor een warmtepomp, de meeste voordelen vallen dan weg.

Warmtepomp wel of niet? De voor- en nadelen

Om snel tot een overzicht te komen van de voor- en nadelen van een warmtepomp en de haalbaarheid van zo’n systeem in je woning, zijn hier de belangrijkste overwegingen opgesomd.
 
Voordelen Warmtepomp:
 • Een warmtepomp verwarmt je woning heel constant. Dat is precies waar normale radiatoren moeite mee hebben. In combinatie met laagtemperatuursverwarming is het dus een prettige vorm van verwarming.
 • Behalve je huis verwarmen, kan een warmtepomp ook verkoeling brengen.
 • Milieuvriendelijk: een warmtepomp verlaagt je CO2-uitstoot enorm. Het verbruikt relatief weinig elektriciteit, maar genereert desalniettemin veel warmte.
 • Gasloos huis. Er zijn veel huizen die via een warmtepomp helemaal van het gas af gaan. Deze ‘all-electric’ huizen wekken vaak zelf via zonnepanelen energie op die de warmtepomp vervolgens verbruikt. En dat scheelt, want je betaalt ook geen vastrecht meer voor je gas-aansluiting!
 • Een warmtepomp is veiliger dan een systeem dat op gas werkt.
 • Er is in 2018 een forse subsidie voor warmtepompen. Lees hier hoe je in aanmerking komt voor de warmtepomp subsidie in 2018.
Nadelen Warmtepomp:
 • Warmtepompen vergen een aardige investering. De meeste standalone warmtepompsystemen kosten tussen de €8.000 en €12.500. Dat is exclusief een subsidie die per apparaat verschilt, maar al snel een paar duizend euro bedraagt. De terugverdientijd en het rendement op de investering zijn lastig te berekenen. Deze zijn afhankelijk van het soort pomp, de aanschafprijs, de isolatiegraad, het type warmtebron en het type warmte-afgiftesysteem. Een hybride of ventilatiewarmtepomp is vaak een stuk goedkoper, maar bespaart ook minder gas.
 • De techniek zelf is niet heel lastig, maar het goed installeren en inregelen van een warmtepomp is wel een delicaat werkje. Een expert moet kijken hoe het huis het beste verwarmd kan worden, zodat de warmtepomp een goed rendement behaald. Let op: niet elke installateur heeft voldoende kennis van een warmtepomp. Een vakkundige installateur is cruciaal voor het behalen van een goed rendement op de investering. Via het GreenHome platform vindt je betrouwbare installateurs die weten wat ze doen.
 • Niet elk huis is geschikt voor een warmtepomp. Laagtemperatuursverwarming is erg belangrijk en de woning is idealiter ook goed geïsoleerd.
 • De warmtepomp kan in combinatie met een boiler aardig wat ruimte innemen. Huizen met beperkte ruimte kunnen het grote systeem niet altijd kwijt.

De ervaringen van andere mensen met een warmtepomp

Warmtepomp kopen

Is een warmtepomp kopen een verstandige keuze? Herken je je in de volgende situatie? Dan is een warmtepomp aanschaffen zeker de overweging waard.
 • Je wilt graag een flinke stap maken richting een duurzame woning (misschien wel energie neutraal).
 • Het huis is redelijk of goed geïsoleerd.
 • Je hebt vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuursverwarming.
 • Je hebt al een boiler, of ruimte voor een boilervat.
 • Je kan €2.000 – €15.000 investeren, afhankelijk van het type warmtepomp. Of sluit een gunstige energielening af.

Bovenstaande blog verscheen eerder op de website van Greenhome

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Jock Daatselaar 23 maart 2018

Goed duidelijk stuk. Jammer dat het aspect wandverwarming volgens de zelfde methode als voerverwarming namelijk in de stuclaag niet is meegenomen Bij laag temperatuurverwarming houden de binnenmuren de warmte langer vast omdat boven en onder minder contactverlies is en ze dubbelzijdige afgifte hebben.

Wim Schutten 20 november 2018

Onze ervaring via een buurtinitiatief (40 warmtepompen geplaatst) is dat het niet altijd even succesvol is. Goed nadenken en laten adviseren is erg belangrijk. En kies een installateur die ook na de installatie bereid is om (vaak) langs te komen als zaken niet werken zoals verwacht.