Investeer in duurzame verlichting

Door te kiezen voor duurzame verlichting kun je veel energie besparen. Hoe je dit aanpakt? Vriend van Nudge Pricewise geeft je tips!


  • Door

    Marinus Nutma

    10 april 2018

De klimaatdoelen die zijn gesteld in Parijs zetten in op een zo snel mogelijke vermindering van de CO2-uitstoot. Veel stroom die we thuis gebruiken, wordt alleen helaas nog steeds opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Door als consument energie te besparen zorg je voor een vermindering van die uitstoot. Energie die niet wordt gebruikt, hoeft namelijk ook niet te worden opgewekt. Zo kun je veel energie besparen door je huis zo duurzaam mogelijk te verlichten. Dit komt niet alleen het klimaat ten goede, maar ook je eigen portemonnee. 

Ledverlichting

Veel consumenten maken nog gebruik van spaarlampen en gloeilampen voor de verlichting van hun huis. De laatste jaren zijn gelukkig steeds meer mensen overgestapt op duurzamere ledverlichting. Led is zo duurzaam omdat het gemiddeld wel 40.000 branduren meegaat, tegenover 7.000 uren voor een spaarlamp en slechts 1.000 voor een gloeilamp. Het deel van het stroomverbruik dat wordt omgezet in licht - het rendement - is bij een ledlamp ongeveer 50%. Dit is hoger dan het rendement van zo’n 40% bij een spaarlamp en het lage rendement van 10% bij een gloeilamp. 
 
De ledlamp is wel een stuk duurder dan de andere twee lampsoorten. Maar dit geld kun je gemakkelijk terugverdienen doordat je minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen. Én doordat je minder stroom verbruikt en zo geld bespaart op je energierekening. Het aanschaffen van ledverlichting is dus een rendabele investering. Als je krap bij kas zit maar toch graag ledverlichting wilt aanschaffen, kan geld lenen een optie zijn. Nog beter is om het geld gewoon bij elkaar te sparen, want je weet: geld lenen kost geld!

Bewegingsmelder

Veel mensen hebben thuis een buitenlamp hangen. Deze lamp brandt meestal de hele avond en nacht, terwijl er dan bijna nooit iemand voor de deur staat. De lamp verbruikt stroom terwijl niemand daar wat aan heeft. Het zou dus beter zijn om een bewegingsmelder in te bouwen. Deze melder registreert of er beweging is in de buurt van de lamp, door middel van infrarood of microgolven. Als er beweging is, gaat de lamp aan. Als de bewegingsmelder niets meer registreert gaat de lamp na een paar minuten uit. Een bewegingsmelder kan hierdoor voor een forse besparing zorgen en zo tot een lagere energierekening leiden. Ook is een bewegingsmelder een zeer effectief middel tegen inbrekers. Deze schrikken vaak van het plotselinge licht en maken zich dan snel uit de voeten. 

Tijdschakelaar

Om een inbraak te voorkomen, laten veel mensen ’s avonds een klein lampje branden. Als ze eerder op de dag weg gaan, zetten ze deze verlichting al aan. Hierdoor brandt het lampje een hele tijd, terwijl het nog gewoon licht is. Zonde! Maar de energieverspilling kan worden verholpen door het installeren van een tijdschakelaar, die je tussen de stekker van het lampje en het stopcontact kunt plaatsen. Op deze tijdschakelaar kun je dan instellen om het lampje enkel tussen bijvoorbeeld 7 en 10 uur ’s avonds aan te zetten. Hierdoor bespaar je stroom, wat zorgt voor een lagere energierekening en een beter klimaat.

Heb jij nog meer tips voor duurzame verlichting? We zijn benieuwd! 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 3

Margriet Keunen 17 april 2018

Geen tuinverlichting gebruiken als je niet in de tuin zit,
En alleen de ruimte verlichten waar je verblijft.

Anonymous 20 april 2018

"Het deel van het stroomverbruik dat wordt omgezet in licht - het rendement - is bij een ledlamp ongeveer 50%. Dit is hoger dan het rendement van zo’n 40% bij een spaarlamp "
Lijkt een typefout: Een LED lamp van 10W geeft namelijk ongeveer evenveel licht als een spaarlamp van 20W.

Anonymous 1 mei 2018

Helaas blijkt in de praktijk de gebruiksduur van led-lampen niet de beloofde 40/50.000 uur. Veel led-lampen hebben een ingebouwde transformator om het voltage aan te passen (van 230V naar ergens tussen de 1 en 64 volt) aan de ingebouwde ledjes. Een belangrijk punt is dat de warmte van de transformator-schakeling goed wordt afgevoerd. Helaas blijkt dit niet altijd het geval. Zie deze site:
https://secure.oddity.nl/webshop/?pn=led-verlichting_uitleg