Tiny Houses een keertje proberen?

De Tiny Houses blijven tot de verbeelding spreken. Dat heeft ook de recreatiebranche in de gaten. De Tiny House-beweging is er niet onverdeeld blij mee...


  • Door

    Team Nudge

    11 april 2018

Maar liefst 5.000 bezoekers trok de eerste Tiny House Jamboree in Almere. Het was opnieuw een signaal dat kleinschalig wonen enorm in opkomst is. Inmiddels zijn er naar schatting zo'n 150 huisjes daadwerkelijk gebouwd.

Finch Building

Tiny House: eerst op proef

Het klinkt idyllisch, een Tiny House. Minimalistisch wonen op een prachtige plek in de natuur, in een klein huisje dat gebouwd is van duurzame materialen. Soms zelfs compleet energieneutraal of zelfvoorzienend. Maar ja, je leven terugschalen naar 30 m2, dat doe je niet zomaar even. Ga je je spullen en de ruimte niet missen? En hoe is het in de winter? Logisch dus dat veel mensen graag een nachtje of een weekje in een Tiny House logeren, om een idee te krijgen of het wat voor ze is. Daarom zijn sommige Tiny Houses te huur, bijvoorbeeld het Waterland-huisje of het Wikkelhuis.

Vakantie houden in een Tiny House

De populariteit van de Tiny Houses bleef ook in de vakantiebranche niet onopgemerkt. Daar worden ze steeds vaker gepromoot als duurzame versie van het aloude huisje op het bungalowpark. De Rabobank stelt vast dat vakantiegangers een 'klimaatneutraal' verblijf steeds belangrijker vinden en adviseert campings en vakantieparken daarom om zich te richten op ecologisch verantwoorde accomodaties en duurzame bedrijfsvoering. In hoog tempo worden dan ook Tiny Houses in recreatiegebieden neergezet. Je vindt ze onder meer via Glampings.nl, dat een overzicht van allerlei bijzondere slaapplekken aanbiedt.

Permanent huis of recreatiewoning?

De Nederlandse Tiny House-beweging is er ondertussen niet onverdeeld gelukkig mee. Het valt namelijk nog bepaald niet mee om in een Tiny House te gaan wonen. Niet alleen zijn er weinig locaties beschikbaar, ook de regelgeving werkt niet mee. De kleine huisjes voldoen niet aan alle regels waaraan een Nederlands huis moet voldoen. Bovendien is het onderscheid met recreatiewoningen lastig te maken. En daar mag je nu in Nederland niet permanent wonen. Nu de Tiny Houses oprukken in vakantieparken, wordt het verschil alleen maar onduidelijker.

Tiny House of micro-wonen?

En ook in de stad rukt piepklein wonen op. Het is geen hype maar een blijvertje, constateert onderzoeksbureau Stec Groep. Ze maken onderscheid tussen Tiny Houses en micro-wonen in de stad: slim ingedeelde appartementen van 30 à 40 m2, vaak met gedeelde voorzieningen. De ene groep is de andere niet, vinden de onderzoekers. De Tiny House-bewoners kiezen voor een kleine ecologische footprint, zelfvoorzienendheid, groen en vaak zelf bouwen. De micro-appartementen zijn volgens de Stec Groep ideaal voor jonge urban professionals die flexibel leven en hun geld liever besteden aan horeca, reizen en festivals. Zo'n 'centrale multimodale woonplek' sluit daar dan prima bij aan. 

 

 

 

 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

Anonymous 26 april 2018

Om mensen die graag permanent in een Tiny house willen wonen te helpen is het misschien leuk om ergens grond die te koop is aan te bieden op een punt( een marktplaats ). Soms zijn er ook mensen /bedrijven die een deel van hun grond willen verhuren/verkopen voor een initiatief als dit? En hoe zou het zijn als iemand die zelf ook permanent in een Tiny house wil wonen er een project omheen creeert waarbij anderen op het omgelegen gebied kunnen "huren"? Dan maak je van het nadeel een voordeel?!