Hoe groen is jouw energie?

Hoewel je groene stroom afneemt, hoeft jouw stroom in huis niet daadwerkelijk groen te zijn. Hoe zit dit? En hoe groen is jouw energieleverancier eigenlijk? Wij zetten het voor je op een rijtje!


  • Door

    Team Nudge

    15 mei 2018

Groene stroom en grijze stroom 

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom is de manier waarop de energie is opgewekt. Groene stroom komt uit een energiebron als windenergie, zonne-energie, waterkracht of biomassa uit afvalstromen. Dit zijn duurzame energiebronnen die niet opraken (al staat de duurzaamheid van biomassa ter discussie). Grijze stroom wordt daarentegen gemaakt uit fossiele brandstoffen - zoals kolen, olie en gas - en kernenergie. De verbranding van fossiele brandstoffen draagt sterk bij aan klimaatverandering

Welke stroom komt er uit jouw stopcontact?

Veel energieleveranciers in Nederland bieden groene stroom aan. Maar de stroom die uit jouw stopcontact komt, hoeft niet groen te zijn. Alle elektriciteit die wordt opgewekt komt namelijk in hetzelfde elektriciteitsnet samen. De elektriciteit uit jouw stopcontact is - of je nu groene of grijze stroom koopt - daarom altijd gelijk. 

Garantie van Oorsprong 

Als je groene stroom afneemt bij een energieleverancier, is het wél zo dat er groene stroom uit een duurzame bron is opgewekt. Om dit te garanderen is er een Europees systeem voor erkende groene stroom: de GvO (Garantie van Oorsprong). Eén GvO certificaat staat voor 1 Megawattuur groene stroom. Nadat je een bepaalde hoeveelheid stroom verbruikt, wordt zo’n certificaat ongeldig. Zo wordt er niet méér groene energie verkocht dan er wordt opgewekt. 

Groene stroom uit het buitenland 

Nederlandse stroomproducenten kunnen alleen niet altijd aan de vraag naar groene energie voldoen. Daarom schaffen ze GvO’s aan uit landen met een overschot aan duurzaam opgewekte energie, zoals Noorwegen of IJsland. Een certificaat uit het buitenland staat nog steeds gelijk aan een bepaalde hoeveelheid opgewekte energie. Alleen blijft de groene stroom zelf daar. In Nederland wordt zo geen nieuwe groene energieproductie gestimuleerd. 

Het groene stroom verhaal, uitgelegd door Arjen Lubach

Volg je het nog? Het verhaal over groene stroom is best ingewikkeld. Een tijdje terug maakte Arjen Lubach er een gevatte, kritische uitzending over: 

Hoe krijgen we onze groene stroom echt groen? 

Om bij te dragen aan de vergroening van onze energie, kun je het beste kiezen voor groene stroom die in Nederland duurzaam is opgewekt. Of kiezen voor een energieleverancier die veel investeert in lokale, duurzame energieopwekking. Zo kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk groene stroom door ons elektriciteitsnet gaat stromen! 

Hoe staat jouw energieleverancier ervoor? 

Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise deden onderzoek naar alle bedrijven die in Nederland stroom aan consumenten verkopen. In deze stroom-ranglijst zie je hoe groen jouw energieleverancier is! 

Deze afbeelding is verkregen van de website van Greenpeace

Staat jouw energieleverancier er niet al te best voor? Hier kun je groene energieleveranciers vergelijken en vervolgens is een overstap zo gebeurd!   

Nog meer bijdragen aan de energietransitie? 

Naast de keuze voor een supergroene energieleverancier, kun je nog meer dingen doen om de energietransitie te versnellen. Stap bijvoorbeeld van het gas af. De tips van nudger Krispijn al gelezen? Of start bijvoorbeeld een energiecoöperatie

Hoe groen scoort jouw energieleverancier? Hoe draag jij bij aan de energietransitie? We zijn benieuwd! 

Schreeuw het van de daken!