Hoe zet je video’s effectief in?

Hoe zorg je ervoor dat de video’s die je maakt ook écht effectief zijn? Uiteraard is het van belang dat de kwaliteit van beeld en geluid goed zijn. Maar de echte effectiviteit begint al ruim voordat er op de ‘rec-knop’ gedrukt wordt. Deze effectiviteit vóór het filmen was het uitgangspunt van de Vrienden voor Vrienden Workshop door Yvonne van Balkom van Allur. Hier lees je wat er besproken werd en vind je tips!


  • Door

    Team Nudge

    20 juni 2018
  • Door

    Yvonne Van Balkom - Maas

    20 juni 2018

De basis

Allereerst is het natuurlijk belangrijk een goede basis te hebben. Als je video’s maakt en verspreidt, wil je dat ze bekeken worden en vooral dat er iets mee gedaan wordt. Je wilt dat jouw boodschap de mensen raakt en aanzet tot actie. Daar zijn 3 onderdelen voor nodig:
1. Een goede strategie
2. Goede video’s (vorm en inhoud)
3. Goede verspreiding

Doel bepalen

Als je aan de basis werkt is het ook erg belangrijk een doel vast te stellen. Veel mensen gaan gewoon aan de slag, zonder eerst even stil te staan bij het uiteindelijke doel. Wat willen we bereiken met onze video’s? Gaat het om naamsbekendheid? Willen we meer sales? Hogere loyaliteit? Onze reputatie versterken? Elk doel vraagt om andere video’s. De deelnemers kregen diverse video’s te zien waarmee dit punt duidelijk werd gemaakt.

Fasen van bewustzijn

Belangrijk bij het identificeren van je doel is te weten in welke fase van bewustzijn de doelgroep zit. Dit zal zeker een bijdrage leveren aan de effectiviteit van de video(‘s). Allereerst werden de deelnemers bewust gemaakt van de vijf fasen. Voor de communicatiemedewerkers onder de deelnemers geen nieuwe informatie, maar toch was het ook voor hen weer goed om er even bij stil te staan.

De fasen van bewustzijn zijn:
1. Onbewust van probleem

Deze mensen realiseren zich niet dat ze een ‘probleem’ of een behoefte hebben. Of ze willen het niet erkennen. In deze fase is het belangrijk om in te spelen op verhalen en om mensen te inspireren.

Voorbeeld type video: een kennisvideo ter inspiratie (op een vakwebsite)

2. Bewust van probleem
Deze mensen hebben wel een bepaalde behoefte, maar weten niet hoe en waar ze de oplossing kunnen vinden. In deze fase is het goed om problemen en voordelen te benoemen.

Voorbeeld type video: een kennisvideo ter verdieping (op eigen website)

3. Bewust van de oplossing
Deze mensen zijn zich bewust van de oplossing, maar weten nog niet welke producten hun probleem oplossen. Ze hebben de fijne kneepjes nodig. Deze mensen zijn vatbaar voor succesverhalen waarin je aantoont dat je al succes hebt gehad met wat je doet.

Voorbeeld type video’s: een vergelijkingsvideo, maakprocesvideo, testimonial

4. Bewust van het product
Deze mensen beseffen welke producten hun probleem kunnen oplossen, maar weten nog niet bij wie ze het willen kopen. Aan hen kun je goed een aanbod doen.

Voorbeeld type video’s: exclusieve content in een videoserie voor leadgeneratie, aanbodvideo

5. Volledig bewust
Deze mensen kennen jouw product, ze hebben het zelfs al gekocht. Deze mensen wil je ambassadeur en klant voor het leven maken. Het is belangrijk om goede service te bieden.

Voorbeeld type video’s: how-to-video’s, nieuwtjes die je klanten als eerste horen

De vijf fasen van bewustzijn en bijbehorende kenmerken. 

Nadenken over Fasen 

Het is goed om je te realiseren dat het dus niet altijd zin heeft om te vertellen wie je bent, wat je doet en waarom mensen voor jouw product of dienst moeten kiezen. De mensen in fase 1 en 2 zijn daar nog helemaal niet aan toe, zij weten niet eens dat ze behoefte hebben aan jouw oplossing. De informatie gaat dan het ene oor in en het andere oor uit. Maar wat zijn vragen waar jouw potentiële klanten / deelnemers tegenaan lopen? Als die vragen per fase uitgewerkt worden, zal dat hele goede inzichten verschaffen. En meteen een hoop inspiratie geven over onderwerpen waarmee je in je video’s aan de slag kunt.

Als je in kaart brengt in welke fasen mensen behoefte hebben aan welke informatie over jouw dienst/product, dan maak je al een goede start met je strategie. Je bent dan namelijk niet ‘zomaar wat aan het doen’, maar je hebt in ieder geval al goed nagedacht over de verschillende boodschappen die je de wereld in stuurt. Op deze manier spreek je verschillende mensen aan en help je hen met de informatie die zij op dat moment nodig hebben. Het gaat dus niet alleen op jouw propositie, maar ook om communicatie gericht op de klant.

Communiceren met het brein

En als je dan weet welke boodschappen belangrijk zijn om bij jouw doelgroep on top of mind te komen, hoe zorg je er dan voor dat de informatie niet het ene oor ingaat en het andere oor weer uit? Mensen maken meer dan 95% van hun beslissingen onbewust. Het brein is een magische plek waar de meeste beslissingen onbewust worden gemaakt. Het is dus belangrijk om in dat onbewuste stuk door te dringen.

Dat gaat niet lukken met argumenten en adviezen. Ook niet door oplossingen voor de ander voor te kauwen en acties af te dwingen. Dat is inspelen op ratio, op verstand. Maar hoe dan wel? Yvonne van Balkom gaf een leuk inkijkje in onze hersenen.

Een van de belangrijke aspecten om motivatie te activeren is door in te spelen op emotie. En dat is exact een van de redenen waarom video een veelgebruikt middel is in de communicatie. Video is emotie. Mits het goed wordt ingezet. Er zijn 3 hoofdcategorieën om op in te spelen:
1. Social acceptance / social rejection
2. Pleasure / pain
3. Hope / fear
(bron: Neurensics)

Effectieve video's

Met voorbeelden uit de praktijk kon Yvonne goed laten zien wat het effect is van video als wel of niet gebruikt wordt gemaakt van bovenstaande inzicht. Plotseling werd duidelijk waarom sommige commercials effectief zijn en anderen niet. Deze kennis kunnen de deelnemers nu gaan doorvertalen naar hun eigen video’s die ze willen gaan inzetten.

Wil je meer weten over de effectieve inzet van video? Allur heeft er een online masterclass over gemaakt. In een klein uur deelt Yvonne veel van haar kennis over de strategische keuzes die ten grondslag liggen aan effectieve video’s. De masterclass videoserie is gratis toegankelijk via www.allur.nl/masterclass.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0