Op weg naar duurzaam onderwijs met Eco-Schools

Een beter milieu begint bij… de jeugd! Eco-Schools helpt het onderwijs daarom op weg naar meer duurzaamheid in het DNA. We spraken Anna Vanderveen over de 140 scholen die meedoen, samenwerken met Nudge en ‘guilty pleasures’.


  • Door

    Team Nudge

    5 juli 2018

Anna Vanderveen uit Eindhoven werkt voor Eco-Schools. Toen ze in haar vrije tijd met haar buurt en ‘groengroep’ oprichtte, vond ze 040GoedBezig (een versie van het Nudge platform speciaal voor Eindhovenaren). Projecten als ‘Operatie Steenbreek’ en ‘Adopteer een straat’ maken namelijk ook gebruik van het Nudge platform. De link tussen Eco-Schools en het landelijke Nudge platform was snel gelegd, en beide partijen waren direct enthousiast om elkaar te helpen. 

Wat is een Eco-School?

Eco-Schools is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd zijn 52.000 scholen uit 69 landen bij dit programma aangesloten. Met een focus op educatie en gedrag helpt Eco-Schools om op een leuke én effectieve manier aan de slag te gaan met duurzaamheid op school. Anna: “Leerlingen staan daarbij centraal! Zij vormen een ‘Eco-team’ en vormen de motor van het veranderproces om duurzaamheid in het ‘DNA’ van de school te krijgen.”

Goede voorbeelden

In Nederland doen inmiddels ruim 140 scholen uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo mee. “Die scholen doen, ondersteund door het programma en hun eigen Eco-Schoolsbegeleider, de meest prachtige dingen! Steeds meer scholen hebben behoefte aan het delen van aansprekende en inspirerende voorbeelden”, vertelt Anna. “Het lijkt ons geweldig als Nudge daarbij kan helpen.” Andersom is sluit het Eco-Schools project natuurlijk ook prachtig aan bij de missie van Nudge: mensen op weg helpen naar blijvend duurzaam gedrag. 

Zelf meedoen?

“Als je mee wil doen kan je vandaag al beginnen”, aldus Anna. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met de volgende projecten:

  • Eco-Schools is altijd op zoek naar scholen die met duurzaamheid aan de slag willen. Iets voor jouw school (of die van je kinderen?) Neem contact op met Anna! Ze vertelt je er graag meer over.
  • Eco-Schools ondersteunt het boek ‘Eerste Hulp Bij Klimaatverandering'. Om het boek te drukken loopt een crowdfunding t/m 5 juli. Geef het een duwtje en bestel het boek!
  • Doe mee aan de “Guilty Pleasure Challenge”. Want laten we wel wezen, ook als je groen door het leven gaat zijn er nog best minder duurzame dingen die je stiekem (of minder stiekem) graag doet. 

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0