Doorbraak Dinsdag met Toine Simons

Op 19 juni hebben meer dan 50 mensen de inspirerende Doorbraak Dinsdag avond, georganiseerd door Nudge, van Toine Simons bezocht. Een leuke, gemengde groep bezoekers die geïnteresseerd waren in de praktische inzichten om je gedachten effectiever te gebruiken om in de regie te zijn van je energie en balans.


  • Door

    Toine Simons

    16 juli 2018

Op 19 juni hebben 50 mensen de Doorbraak Dinsdag van Toine Simons bijgewoond. Wij willen jou in deze blog kennis laten maken met zijn theorie ‘Effectief Denken’. Simpelweg gaat dit over het vermogen dat ieder mens kan ontwikkelen om effectieve gedachten aan te maken die ons niet verontrusten, frustreren of lamlendig maken, maar authentiek, energiek, vriendelijk en in balans. Wie wil dat nou niet?

The Art of Thinking Smart

Het belangrijkste leerpunt van de Doorbraak Dinsdag was volgens de meeste deelnemers dat we onbewust veel belemmeringen hanteren die ons op de handrem kunnen zetten in plaats van in de versnelling. Als je in staat bent om die onbewuste belemmeringen op te sporen en die door effectief denken te veranderen, ben je vrijer, onvoorwaardelijker en onafhankelijker van de mening van anderen.

Het resultaat in ons leven komt voort uit ons handelen, ons gedrag. Meestal proberen we ons gedrag te veranderen als we iets in ons leven willen veranderen. Dit is vaak niet echt succesvol. Laat staan het veranderen van gedrag van een ander. Toine stelt dat ons gedrag voortkomt uit onze gedachten. Als we ons gedrag willen veranderen, moeten we dus onze gedachten veranderen, dat is The Art of Thinking Smart. Maar als je nu niet precies weet hoe je jouw gedachten kunt aanpakken, hoe moet je dan je gedrag veranderen? Je zal naar de bron van je denken moeten gaan; jouw diepere overtuigingen, denkbeelden en percepties die je hebt over jezelf, de ander en allerlei situaties die je ervaart in je leven.

Deze denkbeelden zitten in een diepere laag van jouw cognitieve systeem. Als je je daar bewust van wordt, kan je die ‘routine-patronen’ herkennen en aanpassen naar een ‘effectievere’ manier om naar situaties in je leven te kijken. Een interessante vraag die wij onszelf kunnen stellen is of een gedachtenspoor je geluk afremt, of juist in de versnelling zet.

De Stoïcijnse Filosofie

Je moet jouw energie alleen naar dié zaken toesturen waar je daadwerkelijk invloed op hebt. Wanneer je dat doet, zul je veel bewuster worden van jouw vermogen om te veranderen. Jouw energie zal dan niet weglopen naar zaken waar je geen invloed op hebt. Dit is absoluut geen nieuw inzicht. De Stoïcijnen gaven ons dit al meer dan 2000 jaar geleden door. Toch lopen we elke keer weer in de val om veel energie te geven aan het gedrag van anderen of aan situaties die we niet kunnen veranderen. Terwijl we weten dat je dat nagenoeg niet kunt veranderen. Stel je eens voor hoeveel tijd en energie je kunt vrijspelen, als je alleen je energie gebruikt voor dingen die je zelf kan veranderen. Dit wordt ‘slim denken’ genoemd.

Slim denken kan je beoefenen met behulp van de ’Effectieve-Gedachten-Techniek’. Een oefen-techniek die in de praktijk zeer goed is toe te passen en snel werkt! Met de ‘Effectieve-Gedachten-Techniek’ maak je jouw geest vrij om betere keuzes te maken en creëer je ruimte in je hoofd, in je leven en in je levensgeluk met anderen.

Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord kan worden en concentreer je op de onderstaande 4 uitspraken. Lees ze eerst door. Daarna dien je ze één voor één hardop voor te lezen en tot je door te laten dringen. Let op, deze uitspraken gaan over de situatie die jou frustreert.

  1. Elke situatie die op mijn pad komt is van mij, ik ben dus degene die iets aan die situatie moet doen.
  2. Het gaat niet om de situatie zelf die mij frustreert, maar om de manier waarop ik naar de situatie kijk.
  3. Als ik mijn manier van kijken verander, zal de situatie voor mij veranderen.
  4. Ik heb altijd de mogelijkheid om anders naar de situatie te kijken als ik daarvoor kies.

Als je deze 4 beloften rustig en duidelijk uitspreekt, kan je jezelf de volgende vraag stellen: Als ik vanuit deze beloften naar de frustrerende situatie kijk, wordt die situatie dan belangrijker of juist niet? Vermoedelijk minder belangrijk. Je bent op de goede weg om effectiever te denken.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0