Onkruid bestrijden zonder gif – snel, goedkoop en makkelijk

Doe het vooral NIET met azijn, zout of chloor – dat verpest de bodem en het grondwater. En is slecht voor bijen en insecten. We zetten wat alternatieven op een rijtje.


  • Door

    Team Nudge

    19 juli 2018

Onkruid tussen je tegels - hoe haal je het weg?

Als je volop geniet van je mooi betegelde terras, dan heb je geen zin in onkruid en mos. En zeker in de zomermaanden gaat al het groen in een groeispurt. Wat te doen?

Wél doen: regelmatig vegen

Ga regelmatig even met een harde bezem door je tuin. Je veegt niet alleen afval en bladeren weg, ook onkruid krijgt geen kans om uit te groeien. Met iets meer moeite pak je het grondiger aan. Als je een mesje of een krabber door de voegen haalt, dan snijd je ook de wortels weg. Heb je algen- of mosgroei? Borstelen met scherp zand helpt.

Wél doen: kokend water

Kokend water is de meest milieuvriendelijke oplossing. En het resultaat is meteen zichtbaar. Wil je ook de wortels beschadigen, dan moet je het een paar keer herhalen. Dus giet het kookwater van de aardappelen of de pasta over je terras. Ben je dol op spuiten? Gooi dan je hogedrukspuit vol met kokend water. Even naschrobben en ook groene aanslag verdwijnt van je tegels. Veel moeite? Valt mee. Trouwens, om meer te bewegen hoef je dus niet perse naar de sportschool.

Wél doen: wegbranden

Minder goedkoop, maar ook met een elektrische onkruidbrander kom je simpel van je onkruid af. Je houdt de brander boven het onkruid tot de kleur wat feller wordt. Dan heb je de plant voldoende verhit. Je hoeft hem niet helemaal te verbranden. Wil je ook de wortels beschadigen, dan moet je het onkruid een aantal keer wegbranden. Wees voorzichtig bij houten schuttingen en schuren! Een brandje is zo ontstaan.

Wél doen: worteldoek of voegmortel

Ga je een nieuw terras aanleggen? Leg dan worteldoek onder je nieuwe bestrating, daar komt onkruid niet of moeilijk doorheen. Of gebruik grote tegels, die je zo strak mogelijk tegen elkaar aanlegt. Tegenwoordig wordt ook vaak speciale voegmortel gebruikt, om de ruimte tussen de tegels af te sluiten. De mortel is (als het goed is) wél waterdoorlatend, zodat je geen extra wateroverlast krijgt.

Niet doen: azijn

Een tip die je op internet regelmatig tegenkomt. Helaas. Azijn is zwaar belastend voor het milieu. Je verontreinigt zo de bodem en het grondwater. Via het grondwater verspreid je de azijn door je hele tuin. Je maakt het groeien niet alleen onmogelijk voor onkruid, ook andere planten, bijen en nuttige insecten zijn de klos. Ook het waterleven loopt grote schade op. En de drinkwaterbedrijven hebben veel moeite om zuren zoals azijn weer uit het grondwater te filteren.

Niet doen: zout of soda

Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.

Niet doen: chloorbleekmiddel

De actieve stof in chloorbleekmiddel is zeer giftig voor al het leven in water en in de bodem. Voor de mens is het schadelijk bij inademing en bij contact met de huid. Je doodt tijdelijk het onkruid, maar schaadt ook de leefomgeving van nuttige insecten en van planten, hagen en bomen.

Niet doen: biologisch gif

Voor wie het spuiten echt niet kan laten, zijn er ook biologisch afbreekbare onkruidbestrijdingsmiddelen op de markt, zoals Ecostyle Ultima. Klinkt goed, maar is het dat ook? De meningen zijn verdeeld. Op zijn best is het een minder slecht alternatief. Het heeft ongeveer dezelfde werking als glyfosaat, maar werkt op basis van pelargonzuur en maleïne hydrazine. Deze stoffen worden in de grond relatief snel afgebroken. In water duurt de afbraak echter veel langer. Gebruik ze dus in elk geval NOOIT langs sloten of vijvers. En ook deze middelen zijn een gevaar voor je gezondheid. Niet voor niks waarschuwt het etiket dat je beschermende maatregelen moet nemen voor je ze gebruikt.

Niet doen: middelen op basis van glyfosaat

Het bestanddeel glyfosaat zit niet alleen in RoundUp van Monsanto, het is ook de werkzame stof in allerlei andere middelen. Diverse andere ingrediënten van deze middelen kunnen de toxische eigenschappen van glyfosaat versterken. Glyfosaat blijft een van de hoofdverdachten voor de massale bijen- en insectensterfte. Zeker in combinatie met andere ingrediënten van het bestrijdingsmiddel is het waarschijnlijk kankerverwekkend bij mens en dier. Het breekt slecht af en bindt zich aan de bodem. Waterbedrijven worstelen nu al met de concentraties glyfosaat die ze in het oppervlaktewater aantreffen.

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 8

Rens van der Linden 19 juli 2018

ONKRUID BESTAAT NIET!

Jan Zuilhof 26 juli 2018

Heb je gelijk in Rens, maar het is wel een term die veel mensen kennen en gebruiken. We willen mensen graag tips geven om ongewenste planten milieuvriendelijk te verwijderen, en zo begrijpt iedereen waar we het over hebben :).

Erik Kleine 31 juli 2018

Ik spreek liever over ongewenst kruid. En het beste is een vast tijstip in de week te nemen, om dit ongewenste kruid te handmatig te verwijderen. Door deze (goede) gewoonte in je weekschema op te nemen, houdt je het op een vriendelijke manier beheersbaar.

Anonymous 10 augustus 2018

Het klopt niet helemaal en is ook afhankelijk van de omstandigheden. Water met azijn (70-30) op tegels en laten ' branden' in de zon is een goede oplossing voor de algengroei op tegels, d.w.z. het groen op tegels, met daarbij respect voor de omliggende natuur (niet in de tuin). Het is de enige vooralsnog handzame en natuurvriendelijke manier om dit te doen. In het artikel worden verschillende methoden en doelen met elkaar verward. Ik hoop dat m.b.t de tegels dit duidelijk is. Het is simpel en effectief als het gaat om tegels. Water vermengd met zout kan een effectief middel zijn voor het voorkomen van plantengroei tussen tegels. Hoe en waar dit wordt gebruikt is afhankelijk van eigen voorkeuren. Het is effectief op stoepen. Maar wil je een volledig groene en ecologische tuininrichting dan is verzilting van (het terras of pad) niet je wens. Dan is het mogelijk om heet water te gebruiken, maar dat wil je niet. Want heet water vernietigt en verbrand de plantengroei. Veel beter is nadenken over wat je wilt dat er groeit en bloeit en dan kijk je vanuit een heel ander perspectief naar (gevel)tuin en voedt je de planten vanuit wat ze nodig hebben, en ben je niet bezig met het vernietigen van wat je niet wilt.

Jurjen Bos 13 augustus 2018

Dank voor je bijdrage, Dineke!

Nora de Groot 22 december 2018

Als je ook in de winter blijft vegen, scheelt dit dan?

lola vermunt 7 januari 2019

Hi Nora,
Bedankt voor je vraag. In zijn artikel ''Vegen is het nieuwe onkruid bestrijden'' zegt Peter Voskuil dat je eigenlijk in januari al moet beginnen met vegen. Als je wacht tot er groen is en dan ingrijpt, ben je eigenlijk al te laat. Sterker nog, je moet er eigenlijk voor zorgen dat je aan het einde van het jaar al schoon de winter in gaat. Vegen maar dus ;)

Gerrit Jan van Ochten 11 juli 2020

Een simpele methode: een tijdje afdekken met landbouwplastic. Vele jaren te gebruiken.