Hoe financier je zonnepanelen?

Met zonnepanelen op het dak draag je bij aan een duurzame manier van stroom opwekken. En dat scheelt op je energierekening. Een standaard tussenwoning met 10 zonnepanelen op het dak kan jaarlijks een besparing van bijna 500 euro opleveren. Maar voor je kunt profiteren van een dergelijk rendement, zul je eerst moeten investeren. Vriend van Nudge Pricewise legt een paar mogelijkheden uit.


  • Door

    Marinus Nutma

    1 augustus 2018

Kosten zonnepaneel 

De kosten gaan richting de 5.000 euro om je dak te voorzien van circa 10 zonnepanelen. Je kunt hiervoor spaargeld gebruiken. Maar zonnepanelen huren of leasen is ook een optie. En wanneer dit allemaal niet mogelijk is, dan is geld lenen het overwegen waard. Wanneer de zonnepanelen eenmaal hun werk doen, dan profiteer je niet alleen van een lagere energierekening maar ook van een fiscaal voordeel. 

Schaf zelf zonnepanelen aan 

Heb je gespaard, dan kun je overwegen een deel hiervan te investeren in de aanschaf van zonnepanelen. Geld op een spaarrekening heeft weinig rendement, want de rente is nog altijd laag. Gebruik je een deel van je spaargeld om zonnepanelen op het dak te zetten, dan levert dit vervolgens een paar honderd euro per jaar op. Dat is waarschijnlijk meer dan de rente die je ontvangt wanneer je het geld op de bank laat staan. Een nadeel is dat er wel een hap gaat uit je spaargeld; geld dat mogelijk bedoeld is voor een vakantie of een nieuwe auto. En hoewel je per jaar dus een paar honderd euro kunt verdienen met zonnepanelen, duurt het jaren voordat je het volledige aanschafbedrag terug hebt. 

Huur zonnepanelen 

Een alternatief voor kopen is zonnepanelen huren. Je spreekt met een bedrijf dat de panelen aan jou leaset een vast huurbedrag per maand af voor een vaste periode. Meestal is dit tien jaar. Een voordeel is dat de investeringsdrempel laag is. Je hoeft immers niks te investeren. Bovendien ligt het rendement mogelijk hoger de huurkosten. Dat klinkt aantrekkelijker dan zelf zonnepanelen aanschaffen. Toch is het vaak duurder om zonnepanelen te huren dan deze te kopen. Dat kan over een periode van tien jaar zelfs duizenden euro's schelen. 

Geld lenen voor zonnepanelen

 Er zijn kredietverstrekkers die speciale leningen aanbieden om zonnepanelen aan te schaffen. Toch zijn die niet altijd voordeliger dan een gewone lening. Sluit je een persoonlijke lening af, dan krijg je het afgesproken bedrag in één keer tot je beschikking. Vervolgens los je maandelijks een vast bedrag af tegen een vaste rente. Voordelig is dat je door geld te lenen zelf een leverancier van zonnepanelen kunt kiezen. Dit in tegenstelling tot huren. Maar gaat er iets kapot, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de oplossing. Bij leasen levert de verhuurder deze service. En een lening afsluiten brengt financiële risico's met zich mee, want je moet binnen een vaste periode de gehele lening aflossen. 

Mogelijk fiscale voordelen 

Voor particulieren zijn er helaas geen overheidssubsidies om zonnepanelen aan te schaffen. Wel mag je de btw terugvragen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over hoe dit in zijn werk gaat. 

Draag bij aan duurzaamheid

Op dit moment is ongeveer 12% van de stroomproductie in Nederland duurzaam. In Nederland is het populair om een contract met groen stroom af te sluiten, maar in veel andere Europese landen niet. Het doel is om het aandeel duurzame energie in Nederland in 2023 op 16% te krijgen.

 

Via Pricewise staat het je geheel vrij om zelf voor de duurzame energie te kiezen en zo je steentje bij te dragen aan het milieu. Eén van de filteropties in onze energievergelijker is dan ook 'Groene stroom', waarmee je alle voor jou geldende duurzame energieproducten in de laagste prijsvolgorde gepresenteerd krijgt. Je kunt kiezen voor 'Alleen groen' of 'Alleen groen uit Nederland'. Draag jij bij aan de duurzaamheid in de wereld?

 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0