Een omgekeerde banaan houdt je groenten langer vers

Iedereen kent wel de huis-, tuin- en keukentips om fruit versneld te laten rijpen. Stop het onrijpe fruit in een zak met een banaan en een dag later is het rijp. Laat je het echter twee dagen in de zak zitten, dan is het fruit al snel overrijp en begint de verrotting. Wat nou als er iets was waarmee je precies het omgekeerde effect zou hebben, waardoor je groenten en fruit langer goed blijven? Vriend van Nudge Slowd vertelt hun verhaal.


  • Door

    Koen Verhagen

    9 augustus 2018

Een omgekeerde banaan

Het geheim van de banaan-in-de-zak truc is de stof Ethyleen. Ethyleen wordt door rijpende groenten, fruit en kruiden geproduceerd om het rijpingsproces te versnellen. Slowd, een nieuw consumentmerk, dat we onlangs hebben geïntroduceerd, werkt als een omgekeerde banaan en zorgt ervoor dat verse groenten, fruit en kruiden langer houdbaar blijven. De poreuze aluinaarde korrels in Slowd trekken ethyleen aan en maken het onschadelijk. Daardoor vertraagt Slowd het rijpingsproces, blijft vers langer vers, hoef je minder weg te gooien, bespaar je geld en doen we samen iets tegen voedselverspilling. Je kunt Slowd natuurlijk op je fruitschaal gebruiken, maar het werkt het beste in de groentelade van je koelkast. Slowd werkt tenminste 30 dagen.

Hoe werkt het?

Slowd adsobeert ethyleen, dit betekent dat het ethyleen vasthoudt. De werking van Slowd hebben we laten testen door een onafhankelijke instantie, want de ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend’ - strategie heeft tot dusverre maar bij één product gewerkt: WC-Eend. Het gerenommeerde Eurofins.nl ging aan de slag met een test-opstelling met twee avocado’s en kwam tot de conclusie dat ‘het product “Slowd” ervoor zorgt dat het ethyleengas dat vrijkomt bij het rijpingsproces van de avocado’s opgenomen wordt’. Hier hebben we de waarden in een tabel gezet en daarbij is goed zichtbaar dat Slowd zo goed als alle ethyleen adsorbeert.

Wat is het effect van ethyleen?

De hoeveelheid ethyleen die verse producten produceren verschilt overigens enorm. Ook de gevoeligheid voor ethyleen per product verschillend. Bananen, kiwi’s, avocado’s, tomaten en gele appels produceren veel ethyleen. Sla, broccoli, kool, spruiten en zachte kruidensoorten als peterselie en basilicum zijn heel gevoelig voor ethyleen. De schade die ethyleen veroorzaakt is goed zichtbaar. Broccoli begint bijvoorbeeld te vergelen, op sla ontstaan bruine plekken en tomaten gaan rotten.

Het idee 

Het idee voor Slowd werd geboren in Nieuw-Zeeland. Daar gebruiken ze de werkzame stof in Slowd al jaren succesvol in de landbouw, waar ethyleen aartsvijand nummer één is. In Nieuw-Zeeland brengen ze dezelfde korrels in grote zakken aan in koelhuizen, waar de appels en kiwi’s op transport liggen te wachten. Met grote propellers wordt het door de vruchten afgescheiden ethyleen richting de zakken met korrels geblazen, die het ethyleen neutraliseren. Ook tijdens het transport naar andere delen van de wereld doen de korrels hun neutraliserende werk. Met Slowd brengen we deze oplossing uit de landbouw naar de consumentenmarkt, zodat consumenten thuis verse groenten, fruit en kruiden langer kunnen bewaren en dus minder weg hoeven te gooien.

Voedselverspilling tegengaan 

Daarmee helpt Slowd je om minder voedsel te verspillen, wat vandaag de dag een enorm probleem is. In Nederland gooien we per jaar ruim 4,4 miljard euro aan goed voedsel weg, waarvan meer dan de helft door consumenten. Zuivel en brood producten gooien we het vaakst weg, gevolgd door verse groenten, fruit en kruiden. Gelukkig zijn er naast Slowd meer bedrijven die iets aan de voedselverspilling proberen te doen. Kromkommer is hier een voorbeeld van, maar ook de Verspillingsfabriek weet met haar merk Barstensvol veel voedsel te redden. Bijvoorbeeld door soep en ketchup te maken van de tomatenkontjes van o.a. McDonalds. Slowd streeft ernaar zo planeetvriendelijk mogelijkheid te produceren. De verpakking is bijvoorbeeld gemaakt van Paperwise, een kartonsoort die gemaakt is van landbouwafval. We laten Slowd produceren bij een sociaal werkbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen en een deel van de nettowinst schenken we aan lokale voedselbanken, waarmee we de cirkel rondmaken.

 

Slowd kost €2,49 en is te koop via Slowd.nl en in sommige winkels. Voor nudgers heeft Slowd nu een speciale actie: op Slowd.nl krijg je tot en met 15 september 2018 15% korting met de kortingscode NUDGE.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0