Hoe klimaatvriendelijk is jouw bedrijfsrestaurant?

Klimaatimpact speelt een steeds grotere rol bij bedrijven, vaak wordt hier zelfs in het jaarverslag aandacht aan besteed. Hier wordt echter vaak de impact van het bedrijfsrestaurant niet meegenomen. Vriend van Nudge GiantLeaps heeft een tool ontwikkeld die deze impact berekent!


  • Door

    Laura Heerema

    9 augustus 2018

Ritje naar Zuid-Frankrijk 

Steeds meer bedrijven rapporteren over de impact die hun werkzaamheden hebben op het klimaat. In het jaarverslag of apart duurzaamheidsverslag wordt de klimaatimpact in CO2-equivalent uitgedrukt. Deze klimaatimpact wordt meestal opgebouwd uit het energieverbruik van kantoren of productielocaties, papierverbruik, zakelijke reizen en woon- werkverkeer door medewerkers. De klimaatimpact van het eten geserveerd in het bedrijfsrestaurant wordt steevast niet meegenomen. Best vreemd. Zeker als je bedenkt dat deze impact per fulltime medewerker makkelijk 0,5 ton CO2 op jaarbasis is. Evenveel als een autorit van Groningen naar Zuid-Frankrijk, en weer terug. 

De Impact van ons eten

De wereldwijde voedselindustrie is met 30 procent van de totaal uitgestoten broeikasgassen de industrie met de grootste impact op het klimaat. Groter zelfs dan de transportsector (14 procent). Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat wat er dagelijks op tafel staat een grote impact heeft op de aarde. De verkoop van vleesvervangers (vleeswaren zijn weer de productgroep met de grootste impact) is in 2017 met meer dan 15 procent gestegen. Het aantal mensen dat aangeeft ‘flexitariër’ te zijn blijft ook stijgen. De voornaamste reden: de impact op het klimaat. 

#Climatefriendlyday

De consument lijkt het dus begrepen te hebben. De individuele afdruk wordt verlaagd door geregeld een ‘climatefriendlyday’ op het menu (en vaak social media) te zetten: Minder dierlijk en meer plantaardig, lokale producten van het seizoen en geen foodwaste creëren. Dat lukt nog goed wanneer je zelf beslist wat je eet. Maar wanneer je meerdere keren per week luncht (of zelfs avondeten eet) in het bedrijfsrestaurant van je werkgever, is de keuze meestal beperkt. Als de daghap hamburger is, is dat wat je die dag eet. Gek dus dat die werkgever, die in samenwerking met de cateraar voor een groot deel jouw klimaatimpact van de dag bepaalt, niet rapporteert over het eten maar wel over jouw woon-werkverkeer. 

De snelheidsmeter

Gelukkig zijn er bedrijven, en zeker ook cateraars, die vinden dat dit ook anders kan en die graag hun verantwoordelijkheid nemen. Afgelopen juli werd het eerste klimaatneutrale restaurant van Nederland gelanceerd. Aan de hand van de door GiantLeaps ontwikkelde Impact Calculation Tool is in samenwerking met cateraar Hutten de klimaatimpact van het bedrijfsrestaurant van Koppert Cress berekend. Deze meting was te vergelijken met de installatie van een snelheidsmeter. Pas als je er een hebt weet je hoe hard je eigenlijk rijdt. Door de impact te kwantificeren en bespreekbaar te maken, is onder de medewerkers een groter bewustzijn gecreëerd en is de chef geïnspireerd om volgend jaar de impact per bezoeker te verlagen. De impact die overblijft wordt door Koppert Cress volledig gecompenseerd via CO2 compensatieprogramma's. 

Op de snelheidsmeter kijken 

Bedrijven en werkgevers stimuleren, terecht, dat hun medewerkers vaker de auto laten staan en afspraken op afstand online doen. Het is wat ons betreft hoog tijd dat het eten dat geserveerd wordt, ook wordt opgenomen in CO2 en duurzaamheidsrapportages om zo een volledig beeld te geven van de impact van een bedrijf. De snelheidsmeter bestaat, we moeten er nu alleen ook af en toe op kijken. 

Geïnteresseerd in een CO2 meting voor jouw bedrijfsrestaurant? Kijk op www.giantleaps.nl/what/ of neem contact op met GiantLeaps via laura@giantleaps.nl.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0