Hoe voorkomen we 300 miljoen kilo zwerfvuil?

Zwerfafval in Nederland is een toenemend probleem. Schattingen over de hoeveelheid van afval lopen uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Wat is daarvan het gevaar, en hoe lossen we het op?


  • Door

    Effie van Betten

    14 augustus 2018

In Nederland is het ophalen van vuilnis goed geregeld. In de meeste gemeenten is het relatief makkelijk om afval te scheiden en minstens één keer per week komt een vuilniswagen je afval ophalen. Daarnaast staan er vaak ook nog prullenbakken op straat en werken er mensen voor de gemeente om openbare ruimtes opgeruimd en schoon te houden. 

Bergen zwerfvuil

Ondanks deze maatregelen neemt de hoeveelheid zwerfafval toe. Het aantal dumpingen is namelijk volgens Staatsbosbeheer de afgelopen 10-15 jaar geleidelijk gestegen. Volgens Staatsbosbeheer en Milieucentraal lopen de schattingen van zwerfafval zelfs uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Dat is net zo zwaar als 50.000 tot 300.000 belgische trekpaarden!

Microplastics en welzijn

Ten eerste heeft het natuurlijk een grote impact op hoe wij onze omgeving ervaren. Als er veel afval op straat ligt, heeft dit een bewezen negatief effect op ons welzijn. Ten tweede wordt dit afval op straat en in de bosjes door verwering afgebroken in onder andere kleinere stukjes plastic, microplastics geheten. Deze microplastics komen door wind en regen in ons grondwater en in onze oceanen terecht. Al deze kleine stukjes plastic drijven bij elkaar midden op zee, we noemen dit de plastic soep Microplastics bevatten veel giftige stoffen, en zeeleven ziet microplastics voor eten aan. Dit betekent dat veel dieren die in en van de zee leven dood gaan. Maar ook dat wij zelf - als we deze dieren opeten - al deze giftige stoffen binnen krijgen. Om even een klein voorbeeldje te geven van wat dit precies betekent: uit een recent onderzoek bleek dat je voor elke 85 gram mosselen die je eet, je ongeveer 70 stukjes microplastic binnen krijgt! Deze giftige stoffen maken ook weer een aanslag op onze eigen gezondheid.

Wat ligt er?

Hoog tijd dus om al dat zwerfafval van de straat af te krijgen! Waar bestaan die gevaarlijke 300.000 paarden aan afval dan uit? Het meeste zwerfafval bestaat uit plastic flesjes, sigarettenpeuken en kauwgom. Maar er is ook heel veel wat we nog niet weten, wat het meest waar ligt bijvoorbeeld en of er plekken zijn waar we extra op moeten letten. Het is dus van belang voor onze oceanen en voor onze eigen gezondheid dat we dit allemaal in kaart gaan brengen. 

Samen zwerfafval opruimen

Jaarlijks trekken er wereldwijd miljoenen mensen op uit in zwerfvuil in kaart te brengen. Dit gaat bergen aan waardevolle data opleveren, ook in Nederland! De resultaten dragen bij aan een strijdplan om zwerfvuil bij de bron aan te pakken. Hoe meer mensen aan deze operatie meedoen, hoe meer data we kunnen verzamelen.

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 0